Korps: Flevoland, plaats: Gehele regio 11-08-2002 Dagelijkse nieuwsberichten
Stafdienst Communicatie, B. Timmer, 06-51401952

Alcoholcontrole te water
FLEVOLAND - Bij een alcoholcontrole van recreatievaartuigen op het Gooimeer zijn zaterdag 130 blaastesten gehouden door de politie te water. Alle gecontroleerde opvarenden bleven onder de toegestane alcohollimiet. Wel zijn 15 bekeuringen uitgedeeld voor het varen zonder vaarbewijs, te snel varen en waterskiën op plaatsen waar dit verboden is. Aan de controle namen 19 controleurs met zes boten deel, waaronder die van Politie Flevoland, Utrecht, Gooi- en Vechtstreek en de KLPD. De controle werd gecombineerd met een wetenschappelijk onderzoek van de Adviesdienst Verkeer en Vervoer van Rijkswaterstaat naar het gebruik van alcohol op het water. Zowel `s middags als `s avonds, van 14.30 tot 21.00 uur, zijn er vaartuigen gecontroleerd. Voor de politie en de onderzoekers was de controle een succes.

Aanhouding inbreker op heterdaad
LELYSTAD - Na een melding van een inbraak is zondagochtend een 37-jarige vrouw met onbekende woon- of verblijfplaats aangehouden na een inbraak in een woning aan de Wold. Bij thuiskomst zag de bewoner dat er was ingebroken en belde de politie. De vrouw was op dat moment nog in de woning en is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.

Aanhoudingen na vernielen fietsen
EMMELOORD - Op het busstation zijn zondagmorgen twee jongens uit Espel van 16 en 17 jaar aangehouden wegens het vernielen van fietsen. De jongens stonden met nog vier jongeren uit Espel te wachten op een taxi. Surveillerende agenten zagen dat de twee een fiets vernielden en alle overige jongens erbij stonden zonder in te grijpen. Bij de aanhouding van de 16- en 17-jarige bleek bovendien dat de 17-jarige in bezit was van een goot aantal fietsventielen van fietsen die eveneens vernield waren in de omgeving. Beide verdachten zijn voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. De ouders zijn in kennis gesteld.

Aanhoudingen na fietsdiefstal
ALMERE - Drie Almeerse jongens van 17 (2x) en 20 jaar uit een groep van tien jongeren zijn zaterdagnacht aangehouden na een melding van fietsendiefstal. De jongens zochten ruzie met drie Almeerders die over de Peerenboomweg liepen en pakten de fiets af die ze bij zich hadden. Na de melding probeerden de jongeren te vluchten via achtertuinen in de buurt, waar de drie werden aangehouden door de politie. Ze zijn overgebracht naar het politiebureau voor verhoor.

Aanhoudingen na ongeregeldheden
LELYSTAD - Zaterdagnacht zijn een aantal jongeren uit Lelystad bij horecagelegenheden aangehouden wegens het niet voldoen aan het bevel om weg te gaan en belediging van agenten. Een 21-jarige jongen maakte deel uit van een groep van 15 jongeren, die niet meer naar binnen mochten bij een horecagelegenheid aan de Middenweg in verband met de sluitingstijdenwet. Omdat de jongeren zich vervelend gedroegen, werden ze verschillende keren gesommeerd weg te gaan, waaraan de 21-jarige geen gehoor gaf.
Twee jongens van 19 jaar zijn aangehouden bij een horecagelegenheid aan de Snijdershof, nadat ze geen gehoor gaven aan het bevel om weg te gaan en de agenten beledigden.
Ze zijn aangehouden en overgebracht naar het bureau.

DRONTEN - Aan de Rede zijn zaterdagnacht een aantal jongeren uit Dronten aangehouden, wegens onderlinge ruzies. Een 24-jarige jongen werd aangehouden nadat hij een 18-jarige jongen een klap in het gezicht had gegeven. De vriendinnen van beide jongens waren tegen elkaar opgelopen, waarna de jongen verhaal ging halen. Een 22-jarige jongen die deel uitmaakte van een groep van circa 15 jongeren is eveneens aangehouden. De jongeren gedroegen zich provocerend en werden aangesproken op hun gedrag, waarna de 22-jarige de agenten te lijf wilde gaan.
De jongens zijn overgebracht naar het bureau voor verhoor.

Aanrijdingen met letsel
ALMERE - Op de A6 ter hoogte van Almere zijn zaterdagavond twee inzittenden van een auto gewond geraakt bij een eenzijdig ongeluk. De 21-jarige bestuurder (uit Almere) reed door nog onbekende oorzaak links in de goot van de snelweg. Bij de stuurcorrectie verloor hij de macht over het voertuig, raakte in een slip en kwam tegen een wegwijzerbord aan. Daarna reed hij van het talud en kwam in de sloot tot stilstand. Beide inzittenden moesten door de brandweer uit hun auto worden bevrijd en zijn met onbekend letsel per GGD-ambulance naar het Flevoziekenhuis gebracht. De politie stelt een onderzoek in en heeft na het ongeluk de rijbaan richting Lelystad afgesloten tot 18.00 uur, waarna een file ontstond van vier kilometer door kijkers.

URK - Vier Urkers van 16, 17 (2x) 21 jaar zijn zaterdagavond licht gewond geraakt bij een aanrijding op de kruising Singel/Damlaan. Een 23-jarige automobiliste zag de auto van de jongens over het hoofd toen ze vanaf de Damlaan de kruising opreed. De 21-jarige bestuurder en zijn drie passagiers konden na behandeling door de huisarts weer naar huis.

Aanhouding bromfietser
EMMELOORD - Een 18-jarige bromfietser uit Urk is zaterdagmiddag aangehouden op de Pallasstraat. De jongen reed zonder helm en met hoge snelheid op de Urkerweg, en reageerde niet op de stoptekens van de politie. Toen hij op de Pallasstraat werd aangehouden bleek hij niet te beschikken over een bromfietscertificaat. Omdat hij al eerder voor verkeersovertredingen is bekeurd, is zijn brommer voor technisch onderzoek in beslag genomen en is hij ingesloten voor verhoor. Proces verbaal wordt opgemaakt.

Rijden onder invloed
EMMELOORD - Het rijbewijs van een 22-jarige automobilist uit Emmeloord is zaterdagavond in beslag genomen. Surveillerende agenten zagen dat de man bij het inhalen van een andere auto op de Nagelerweg de verkeerde kant van een vluchtheuvel passeerde en lieten hem stoppen en blazen. Hij blies 735 ug/l (1,7 promille).

Keukenbrand woning
LELYSTAD - In een woning aan de Vijfherenlanden is zaterdagavond brand ontstaan in de keuken. Door nog onbekende oorzaak was een pan op het fornuis in brand gevlogen, waarna de rookmelder afging. Een oplettende buurvrouw waarschuwde de brandweer, terwijl buurtbewoners de vlammen doofden. Na controle door de brandweer kwam de 39-jarige bewoner thuis; hij was even weg geweest. Niemand raakte gewond.