Persbericht Geva Racing - Marlboro Masters


Geva Racing terug aan de top, mooie zege voor Xavier Maassen

Zandvoort, 11 augustus 2002. Xavier Maassen (Meerssen) heeft optimaal gepresteerd tijdens de race van de Van Uitert Formule Ford, verreden tijdens de Marlboro Masters. Maassen startte voor de ogen van de tienduizenden toeschouwers van pole position en lag de hele race op kop. "Geweldig", reageerde Xavier. "Het is super om te winnen voor al dit publiek." Teameigenaar Gert Valkenburg was vanzelfsprekend ook erg gelukkig. "We hebben er als team hard voor gewerkt, dat betaalt zich nu uit. Xavier heeft een perfecte, foutloze race gereden." Tristan te Pas (Blaricum) had veel pech. De rijders vlak voor hem remden onverwacht, waarna een aantal coureurs waaronder Tristan tegen elkaar aanreden. Dat betekende het einde van de race van Te Pas.

Voorafgaande aan de Marlboro Masters verruilde Geva Racing de Mygales 2002 voor de meer competitieve Mygale 2001. Tijdens de Marlboro Masters, het belangrijkste Nederlandse autosportevenement, werd meer dan duidelijk dat deze overstap zeer succesvol was. De tijdtraining van de Van Uitert Formule Ford verliep uitstekend voor Xavier Maassen. De rijder, uitkomend voor het Van Uitert Junior Team dat is ondergebracht bij Geva Racing, reed de snelste trainingstijd. Xavier had, inclusief zijn opwarmronden, maar drie ronden nodig om de pole position veilig te stellen. "Het ging super. Mijn auto is perfect, de jongens van Geva Racing hebben prima werk verricht." Tristan te Pas moest genoegen nemen met de zevende startpositie. "Tijdens de vrije trainingen had ik remproblemen", vertelde hij. "Tijdens de kwalificatietraining heb ik daarom in de beginfase, achteraf gezien, iets te voorzichtig gereden. Dat kostte mij een goede startpositie. De banden zijn maar enkele ronden supersnel, daarna worden ze snel minder. Ik heb dus niet optimaal van mijn nieuwe banden geprofiteerd. Desondanks kijk ik positief vooruit naar de race. Mijn auto is nu optimaal afgesteld, dus ik moet mij in de race naar voren kunnen vechten."

In de race lag Xavier Maassen van start tot finish op kop. Hij kon geen afstand nemen van zijn achtervolgers, maar de Limburger hield het hoofd koel en liet zich niet tot een foutje verleiden. Alhoewel Maassen gedurende de hele race zijn achtervolgers groot in zijn achteruitkijkspiegels zag, kwam zijn leidende positie geen moment echt in gevaar. "Ik strijd nu met gelijke wapens, nu kan ik winnen", wees de gelukkige winnaar op het belang van de overstap van de Mygale 2002 naar de Mygale 2001. "Mijn auto was super. Ik ga nu proberen om de resterende races te winnen. Dat is zeker mogelijk." Voor teameigenaar Gert Valkenburg is dit de tweede zege op rij tijdens de Marlboro Masters.

Teamgenoot Tristan te Pas had weinig geluk. "In de tweede ronde zette de wedstrijdleiding de safety-car in na een ongeval in de eerste ronde. De eerste drie rijders merkten dat op tijd, de achtervolgende groep waarin ik reed werd totaal verrast door de safety-car. De rijders voor mij remden plotseling, het hele veld schoof als een harmonica in elkaar. Ik werd van achteren geraakt en klapte op mijn voorganger. Ik kon er niets aan doen."

Volgende race: 24 augustus, Zolder (B) (alleen meetellend voor het Benelux-kampioenschap). Uitslag Van Uitert Formule Ford, 11 augustus 2002, Circuit Park Zandvoort:
1. Xavier Maassen Mygale 2001 12 ronden in 26:34.087
2. Jaap van Lagen Mygale 2001 op 0,519
3. Ben Jamini Mygale 2001 op 1,032

Stand NK na vier races:

1. Jaap van Lagen 81; 2. Michel Florie 42; 3. Ben Jamini 41; 4. Xavier Maassen 38; 8. Tristan te Pas 26

Stand Benelux-kampioenschap na zes races:

1. Jaap van Lagen 121; 2. Xavier Maassen 64; 3. Michel Florie 51; 5. Tristan te Pas 48.

Voor de redactie: Meer informatie wordt u graag verstrekt door Gert Valkenburg, telefoon (06) 53 17 17 78