Ingezonden persbericht

Arnhem, 31 juli 2002

Handboogtoernooi in het Nederlands Openluchtmuseum Kijken en meedoen met een traditionele sport

Op zondag 11 augustus vindt in het Nederlands Openluchtmuseum voor de zevende maal een handboogtoernooi plaats. Verschillende teams uit heel Nederland strijden om de eer en de titel in het museumpark. Bezoekers kunnen, onder leiding van ervaren schutters, ook zelf meedoen met deze traditionele sport.

Het handboogtoernooi begint om 11.30 uur op de grote weide in het museumpark. De laatste pijl wordt rond 16.00 uur geschoten, waarna de prijsuitreiking plaatsvindt. Voor bezoekers is er de gelegenheid om gedurende de dag zelf enkele pijlen te schieten op de handboogbaan bij het Brabants café de Viersprong.

Handboogschieten is een eeuwenoude sport. Al bij de Perzen werd aan jongetjes vanaf hun vijfde jaar de kunst van het boogschieten bijgebracht. Dat moest ook wel, want de boog werd vroeger gebruikt op de jacht en als wapen. In Nederland bestonden er in de Middeleeuwen vele schuttersgilden. Het handboogschieten als sport is waarschijnlijk van later datum. Vooral in de zuidelijke provincies was het schijfschieten een wijdverbreid vermaak, waarbij meestal een goed glas gedronken werd.

Het toernooi in het Nederlands Openluchtmuseum geldt voor de deelnemende verenigingen als generale repetitie voor het Nederlands kampioenschap 'Hout' dat een week later plaatsvindt. Hierbij wordt geschoten met traditionele houten bogen zonder moderne hulpmiddelen als viziers etc. Ook bijzonder is dat veel deelnemers schieten met zelfgemaakte bogen van taxushout.

Het toernooi wordt georganiseerd in samenwerking met vrijwilligers van de handboogbaan in het Openluchtmuseum. De organisatoren zijn zelf ervaren schutters, lid van de Arnhemse boogschietclub Taxus uit Arnhem (aangesloten bij de Nederlandse Handboogbond).

Het Nederlands Openluchtmuseum is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Het handboogtoernooi op zondag 11 augustus start om 11.30 uur en wordt om 16.00 uur afgesloten met de prijsuitreiking.
Entreeprijzen seizoen 2002: volwassenen EUR 11,00, kinderen 4 t/m 12 jaar EUR 7,30 en 65-plussers EUR 10,50.

Nederlands Openluchtmuseum
Schelmseweg 89, Arnhem
Telefoon: 026 357 61 11
www.openluchtmuseum.nl

Noot voor de redactie,