Gemeente Renswoude


Aanleg vistrappen
Datum: 08/08/2002 Bron: Waterschap Vallei & Eem

Waterschap legt drie vistrappen aan in Lunterse Beek

Waterschap Vallei & Eem start op 12 augustus met de aanleg van drie vistrappen in de Lunterse Beek. Tevens start het waterschap met verbeteringen aan één vistrap. De stuwen bij de Utrechtseweg en Hopeseweg in Renswoude en bij de Vlieterweg in Woudenberg krijgen een vistrap. De vistrap langs de stuw bij het industrieterrein de Hooge Hoek in Renswoude wordt verbeterd. Met behulp van de vistrap kunnen vissen de stuw passeren. Zo kunnen zij zich stroomopwaarts verplaatsen om te paaien. De werkzaamheden duren naar verwachting tot 1 oktober.

Langs de drie stuwen worden vistrappen aangelegd van het type vertical-slot. Bij dit type vistrap wordt het hoogteverschil van de stuw door kleine schotjes in een smalle goot overwonnen. De vistrap bij het industrieterrein Hooge Hoek wordt verlaagd. Om dit moment stroomt er te weinig water over de vistrap, waardoor hij niet goed werkt.

Lunterse Beek wordt ecologische verbindingszone Het aanleggen van de vistrappen past binnen het beleid van het waterschap om de Lunterse Beek in te richten als ecologische verbindingszone. Een ecologische verbindingszone is een lint natuur dat grotere natuurgebieden met elkaar verbindt. Het waterschap maakt plannen om ook bij de overige stuwen vistrappen aan te leggen. In de toekomst kunnen vissen dan vanuit de randmeren, via de Eem en het Valleikanaal de gehele Lunterse Beek opzwemmen. Alleen in het Valleikanaal staan stuwen. Het waterschap voorziet ook al deze stuwen van een vistrap. Zo ontstaat er voor vissen een verbindingszone tussen de randmeren en de Gelderse Vallei.

De totale kosten van de drie vispassages en aanpassingen aan één vispassage zijn geraamd op ongeveer 150.000 euro. De Dienst Landelijk Gebied subsidieert 50 procent van de kosten, de provincie Utrecht en het waterschap subsidiëren elk 25 procent van de kosten. Het werk wordt uitgevoerd door aannemersbedrijf Verhoeven uit Zaltbommel en Luttjeboer uit Veendam.