Isotis

ISOTIS N.V. MELDT RESULTAAT 2e KWARTAAL 2002
VERKOPEN Q2 EUR 515.382, 20% HOGER DAN 1E KWARTAAL

Bilthoven, 12 augustus 2002 - De biomedische onderneming IsoTis N.V. (Euronext Amsterdam: ISO), toonaangevend in de vervangingsgeneeskunde, maakt vandaag haar resultaten bekend over het tweede kwartaal eindigend op 30 juni 2002.

Hoogtepunten 2e kwartaal 2002

· Nieuwe VivescOs® studie ingezet in het Westeinde Ziekenhuis, Den Haag voor heupvervangingschirurgie
· Europees octrooi voor tissue engineered bot op PolyActive® dragermateriaal
· EU-subsidie ("Spiderman") van EUR 406.000 voor het ontwikkelen van dragermateriaal van spinnenzijde
· Aart Brouwer (voorheen Amgen) benoemd tot voorzitter RvC
· Productverkopen EUR 515.382

· Kaspositie van EUR 59,7 miljoen op 30 juni 2002 (EUR 3 per aandeel)
· Netto verlies van EUR 2,9 miljoen in lijn met budget
Recente ontwikkeling

· Op 11 juli heeft IsoTis een nieuwe vennootschap opgericht, Chienna B.V., om het rendement te maximaliseren op de aanwezige technologie waarmee geneesmiddelen gecontroleerd in het lichaam kunnen worden toegediend.
Gang van zaken tweede kwartaal 2002

Tissue engineered bot
In de eerste patiëntenstudie met VivescOs® (autoloog tissue engineered bot) voor heupvervangings- chirurgie, die eind 2000 van start is gegaan, zijn 10 patiënten behandeld. De resultaten zijn bevredigend en berusten op Röntgen Stereophotogrammatric Analysis (RSA, 3D röntgenopnames), en klinische evaluaties op basis van functionaliteit en pijn. Om meer vergelijkende data te verkrijgen ter ondersteuning van de commercialisering van VivescOs in heupchirurgie, zijn het Westeinde en IsoTis een nieuwe studie gestart. In deze studie zullen 45 patiënten behandeld worden, inclusief een controlegroep van 15 patiënten die uitsluitend met het dragermateriaal (i.e. zonder cellen) behandeld worden. Inclusie van patiënten zal naar verwachting lopen tot medio 2003.

De aanvang van multicenter studies voor VivescOs in tandheelkundige toepassingen ligt op schema voor de tweede helft van 2002, naar verwachting in het vierde kwartaal van dit jaar. Deze studies zullen in een aantal internationale centra worden uitgevoerd. Details over het protocol van de studie, patiëntenaantallen, deelenemende centra en chirurgen zullen naar buiten worden gebracht wanneer de overeenkomsten tussen onderneming, medische centra en de relevante instanties getekend zijn.

Tissue engineered kraakbeen
Een toenemend aantal patiënten wordt behandeld met IsoTis' 1e generatie kraakbeenproduct, CellActive® Cartilage. In overeenstemming met de verwachting die IsoTis daarover had uitgesproken, draagt CellActive Cartilage bij aan productverkopen vanaf het tweede kwartaal 2002. CellActive Cartilage wordt verkocht in Spanje en IsoTis onderzoekt de mogelijkheden om CellActive Cartilage ook buiten Spanje te gaan verkopen.

Onderzoek en ontwikkeling van IsoTis' tweede generatie tissue engineered kraakbeen, VivesCart®, verloopt voorspoedig en volgens schema.

Tissue engineered huid
IsoTis voorziet ziekenhuizen in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk van CellActive® Skin, gekweekte keratinocyten lagen (epidermis) voor de behandeling van ernstige brandwonden. Inmiddels heeft IsoTis CellActive Skin geleverd voor meer dan een dozijn patiënten.

Biomedische hulpmiddelen - Chienna
Verkoop van biomedische hulpmiddelen droeg substantieel bij aan de productverkopen in het tweede kwartaal, 2002. IsoTis denkt het eerder gecommuniceerde doel, een 10 procent aandeel van de cement restrictor markt, in de loop van 2003 te kunnen bereiken.

Op 11 juli heeft IsoTis een nieuwe vennootschap opgericht, Chienna B.V., om het rendement te maximaliseren op de aanwezige technologie waarmee geneesmiddelen gecontroleerd in het lichaam kunnen worden toegediend. Chienna is gestart met 10 werknemers. Het management team bestaat uit Luc Sterkman, chief executive officer (voorheen vice president product and clinical development van IsoTis); Dr. Andrew Guise, chief financial officer (voorheen associate director bij investeringsbank UBS Warburg in London); en Dr. Ir. Jeroen Bezemer, director research and development (voorheen senior research scientist polymer technologies van IsoTis). De contracten voor geneesmiddelenafgifte van IsoTis zijn ondergebracht in Chienna. Met betrekking tot de brede octrooiportefeuille op dit gebied zijn de twee partijen kruislicenties aangegaan die hun vrijheid van handelen volledig waarborgen.

Octrooien en subsidies
In het tweede kwartaal 2002 kreeg IsoTis een Europees octrooi voor de toepassing van PolyActive als dragermateriaal voor tissue engineered bot. VivescOs, een van de belangrijkste producten van de onderneming, bestaat uit een autologe botmatrix op een dragermateriaal van calciumfosfaat. Het nieuwe octrooi staat IsoTis toe om de productrange voor botvervanging te verbreden.

Eveneens tijdens het tweede kwartaal verkreeg IsoTis een EU-onderzoekssubsidie van EUR 406,000 om de toepassing te onderzoeken van spinnenzijde voor tissue engineering-dragermaterialen. Het project, Spiderman geheten, is vergelijkbaar met andere EU-subsidies die IsoTis ontvangt zoals IsoBone en Scafcart. Deze EU-subsidies worden toegekend aan consortia waarvan de deelnemers afkomstig zijn van de industrie en van universiteiten. De coordinator van Spiderman is de Zweedse Universiteit van Landbouw- wetenschappen in Uppsala. Het project heeft een looptijd van 5 jaar

Clemens van Blitterswijk, president en chief executive officer, IsoTis N.V.:

"De voortgang in het tweede kwartaal was uitstekend. We rapporteren wederom stijgende inkomsten uit productverkopen en onze ontwikkelingsprogramma's liggen op schema. De Spiderman-subsidie is heel interessant en betekent een samenwerking met erkende experts in dit fascinerende veld. Bovendien laat het zien dat wij bij voortduring in staat zijn om substantiële onderzoekssubsidies binnen te halen. De zoektocht naar een nieuwe CEO tenslotte heeft inmiddels geleid tot een shortlist van uitmuntende kandidaten. Op basis van de tot nut toe gevoerde gesprekken verwachten wij een benoeming voor het einde van het jaar."

Vooruitzichten
In overeenstemming met eerdere vooruitzichten verwacht het management dat zowel inkomsten als kosten voor het tweede halfjaar 2002 in lijn zullen zijn met de inkomsten en kosten in het eerste halfjaar. Tevens

herhaalt het management de verwachting dat de kaspositie de onderneming in staat stelt het business plan uit te voeren en break-even te bereiken in 2004/ 2005.

Toelichting op de resultaten 2e kwartaal 2002
De totale inkomsten voor de drie maanden eindigend op 30 juni 2002 namen toe tot EUR 952.866 (2e kwartaal 2001: EUR 764.312). Inkomsten uit de verkoop van medische hulpmiddelen en eerste generatie tissue engineered producten stegen met 20 procent ten opzichte van het 1e kwartaal tot EUR 515.382 (Q1 2002 EUR 430.051). Inkomsten uit overheidssubsidies bedroegen EUR 382.778.

Als resultaat van de door de onderneming gehanteerde kostenbeheersing en het strikte budgetmanagement was er een lichte kostendaling, zowel ten opzichte van het 1e kwartaal 2002 (EUR 4,79 miljoen) als ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar (Q2 2001: EUR 4,39 miljoen). De totale kosten waren EUR 4,38 miljoen, hetgeen resulteerde in een lager operationeel verlies van EUR 3,42 miljoen (2e kwartaal 2001: EUR 3,63 miljoen).

Het nettoverlies voor het tweede kwartaal 2002 bedroeg EUR 2,9 miljoen, tegen een nettoverlies van EUR 2,8 miljoen in dezelfde periode in 2001. Per 30 juni 2002 heeft IsoTis een kaspositie van EUR 59,7 miljoen, vergeleken met EUR 64,4 miljoen per 31 maart 2002. De acquisitie in mei van de octrooiportefeuille voor PolyActive van USD 1 miljoen is in belangrijke mate debet aan de toegenomen kasuitstroom vergeleken met het 1e kwartaal 2002. Deze portefeuille is op de balans geactiveerd.

Toelichting op de resultaten 1e halfjaar 2002
De totale inkomsten voor de zes maanden eindigend op 30 juni, 2002, waren EUR 1,84 miljoen, vergeleken met EUR 1,17 miljoen voor dezelfde periode in 2001. De stijging is voornamelijk het resultaat van substantieel hogere productverkopen, van EUR 0,07 miljoen voor de zes maanden eindigend op 30 juni, 2001, tot EUR 0,95 miljoen voor dezelfde periode in 2002. Een derde van de productverkopen komt van 1e generatie tissue engineered producten. Inkomsten uit overheidssubsidies namen af van EUR 1 miljoen voor de zes maanden eindigend op 30 juni, 2001, tot EUR 0,8 miljoen voor dezelfde periode in 2002.

In overeenstemming met de verwachtingen van de onderneming steeg het operationele verlies slechts gering in de eerste helft van 2002 tot EUR 7,33 miljoen, vergeleken met dezelfde periode in 2001 (EUR 7,05 miljoen) en met het tweede halfjaar van 2001 (EUR 6,99 miljoen).

Het nettoverlies voor de eerste zes maanden was EUR 6,4 miljoen, vergeleken met een nettoverlies van EUR 5,4 miljoen in dezelfde periode in 2001.

IsoTis N.V.
IsoTis, gevestigd in Bilthoven en opgericht in 1996, is een biomedische onderneming die zich ten doel heeft gesteld de kwaliteit van het menselijk leven te verbeteren door te voorzien in de vraag naar weefsel- en orgaanvervanging met behulp van hybride technologieën op basis van materiaaltechnologie, tissue engineering en biotechnologie. IsoTis wil uitgroeien tot een wereldwijd toonaangevend bedrijf op het gebied van vervangingsgeneeskunde door voortdurende innovatie, een doelgerichte commercialisering en een leidende positie als het gaat om intellectueel eigendom. Sinds de oprichting van de onderneming in 1996 heeft IsoTis een totaal aandelenkapitaal van ongeveer EUR 106 miljoen aangetrokken. IsoTis is genoteerd aan Euronext (Amsterdam) en wordt verhandeld onder het symbool ISO.

IsoTis heeft momenteel 128 medewerkers in dienst; Chienna B.V. heeft 10 medewerkers in dienst. In aanvulling op de eigen wetenschappelijke teams heeft IsoTis overeenkomsten gesloten met vooraanstaande academische en klinische instellingen voor onderzoek en ontwikkeling op het gebied van materiaalwetenschappen en tissue engineering, zoals MIT (Cambridge, VS), Tsinghua University (China), en de academische ziekenhuizen van Leiden, Maastricht, Twente en Utrecht.

Voor informatie:
IsoTis N.V.
Hans Herklots
Media & investor relations
Tel: +31(0) 30 229 5 271
Cell: +31 (0) 629 550 140
Fax: +31(0) 30 228 0 255
E-mail: investor.relations@isotis.com