Korps: Friesland, plaats: Fryslân 12-08-2002
Politieberichten 11/8 (13.00 uur) t/m 12/8 (07.00 uur)

Balk: inbraak sporthal
In de nacht van zaterdag op zondag werd er ingebroken in de sporthal aan de Herman Gorterstraat. Men is binnen gekomen via een achterdeur te forceren. Er wordt niets vermist. Aangifte werd gedaan door een 54-jarige inwoner van Balk.

Leeuwarden: inbraak woning
In de nacht van zaterdag op zondag werd ingebroken in een woning aan de Harlingerstraat. Men is binnen gekomen door het inslaan van een ruitje aan de voorzijde van de woning. De hele woning werd doorzocht. Weggenomen zijn, computerkast, stereotoren videorecorder en diverse cds. Melding van deze inbraak werd gedaan door een 24-jarige inwoner van Leeuwarden.

Leeuwarden: inbraak personenauto
In de nacht van zaterdag op zondag werd er ingebroken in een geparkeerd staande auto aan de Tjerk Hiddesstraat. Ruit ingeslagen en weggenomen een aantal cds en een verrekijker. Aangifte werd gedaan door een 60-jarige inwoner van Leeuwarden.

Hindeloopen: mishandeling
Op zondag omstreeks 01.30 uur had een 49-jarige inwoner van Hindeloopen enige klappen opgelopen, zonder dat daartoe aanleiding voor was. Dis zou gedaan zijn door een 28-jarige inwoner van Hindeloopen. Hij wenste hiervan aangifte te doen. De 49-jarige had een gezwollen lip, blauw oog en zijn linkerlel was ingescheurd. Deze mishandeling had plaats gevonden in een pand aan de Nieuwstad.

Leeuwarden: diefstal uit auto en aanhouding verdachte Zondag omstreeks 17.30 uur zag een getuige, een 29-jarige inwoner van Leeuwarden, dat er ingebroken werd in een geparkeerd staande personenauto aan de Arendstuin. De getuige gaf een signalement door en even later werd door stadswachten genoemde verdachte op de Wortelhaven gesignaleerd. Daar aangehouden een 31-jarige inwoner van Leeuwarden. De ontvreemde radio uit de auto had hij nog onder zijn jas. Tevens aangehouden een 33-jarige inwoner van Leeuwarden, die in gezelschap was van de 31-jarige. Hij had een tas vol nieuwe cds bij zich met labels van Free Record Shop. Deze bleken gestolen te zijn bij Free Record en pech voor de dader, het bleken lege hoesjes te zijn.

Molkwerum: leksteken banden
In de nacht van zaterdag op zondag werd door een 42-jarige inwoner van Molkwerum medegedeeld dat verschillende vernielingen waren gepleegd op camping t Seleantsje. Er waren ongeveer 25 fietsbanden lekgestoken en tenminste 1 autoband en een band van een aanhangwagen. Verder waren in het dorp 2 autobanden lekgestoken en een band van een camper en een VW Golf. Onderzoek zal worden ingesteld. Een 58-jarige inwoner van Wadesloh (Duitsland) deed aangifte van de autoband op de camping. Een 20-jarige inwoner van Molkwerun deed aangifte van de banmd van zijn VW Golf, geparkeerd aan de Hellingstrjitte

Kornwerderzand: snelheidsovertreding
Zondag omstreeks 15.59 uur werd gecontroleerd met de radar op de Rijksweg A7 onder Zurich. Ter plaatse geldt een maximum snelheid van 70 km per uur. Een 35-jarige inwoner van Den Helder reed met zijn personenauto 135 km per uur langs de radar. Bestuurder werd staande gehouden en tegen de persoon zal proces-verbaal worden opgemaakt. Tevens is zijn rijbewijs ingevorderd.

Witmarsum: snelheidsovertreding
Zondag omstreeks 16.32 uur reed een politiemotorrijder over de Rijksweg A7 richting Bolsward. Op een gegeven moment werd hij ingehaald door een rode motorfiets, bestuurd door een 27-jarige inwoner van Witmarsum. Bestuurder staande gehouden en proces-verbaal zal worden opgemaakt. Reed 186 km per uur in plaats van 120 km per uur. Tevens rijbewijs ingevorderd.

Drachten: aanrijding met letsel
Zondag omstreeks 19.45 uur vond een eenzijdige aanrijding plaats op de afrit Rijksweg A7 naar de N31. Een 21-jarige inwoner van Drachten reed in zijn personenauto over genoemde weg, Door een combinatie van een te hoge snelheid en het gladde wegdek raakte de bestuurder uit koers. Raakte eerst de recher vangrail, toen de linkervangrail en sloeg vervolgens over de kop en brak tijdens het rollen een lichtmast mee en kwam halverwege het talud op de kop tot stilstand. Een 17-jarige inwoner van Wormerveer, die ook in de auto zat, is met nekletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Sint Annaparochie: verlaten plaats aanrijding en rijden onder invloed Zondag omstreeks 20.00 uur zag een getuige, gegevens niet bekend, dat de bestuurder van een auto tijdens het inparkeren schade veroorzaakte aan een aldaar geparkeerde auto. Dit was op de Burgemeester Vlaskampstraat. Even later werd de auto aangetroffen en werd de verdachte aangehouden. Dit was een 53-jarige inwoner van Sint Annaparochie. Verdachte overgebracht naar het bureau, omdat hij drank had gehad. Op bureau blies hij 1025 ug/l, goed voor een rijverbod van 13 uur. Verdachte heeft geen geldig rijbewijs meer. Proces-verbaal zal worden opgemaakt.

Lemmer: diefstal buitenboordmotor en aanhouding 3 verdachten Op zondag omstreeks 20.00 uur werd door een 40-jarige inwoonster van Lemmer medegedeeld, dat een viertal knapen ergens zouden inbreken. In de omgeving gezocht en na het gekregen signalement werden de knapen aangetroffen in het Lemsterbos. Toen zij de politieauto zagen, gingen zij als een speer ervan door. In het bos werd een buitenboordmotor aangetroffen. Even later zijn aangehouden een 15-jarige inwoner van Lemmer, een 17-jarige inwoner van Lemmer, een 16-jarige inwoner van Lemmer en een 17-jarige inwoner van Lemmer. Na onderzoek op her bureau zijn heengezonden de 15-jarige en de 16-jarige. Een onderzoek zal nog verder worden ingesteld.

Goutum: snelheidsovertreding
Zondag omstreeks 20.50 uur reed een geconstateerd dat een bestuurder van een motor, een 35-jarige inwoner van Leeuwarden op de Overijsselseweg 177 km per uur reed in plaats van de toegestane 120 km per uur. Proces-verbaal wordt opgemaakt. Tevens bekeurd een 34-jarige inwoner van Heerenveen die samen met de 35-jarige vanaf de Werpsterhoek met een gangetje van 190 km per uur reed richting Leeuwarden

Grou: inbraak gebouw
Kwam op zondag omstreeks 20.oo uur een melding van een beveiligingsbedrijf, dat een raam was geforceerd van een gebouw aan de J.W. de Visserwei. Weggenomen zijn 2 beeldschermen en pcs. aangifte moet nog worden opgenomen.

Leeuwarden: bromfiets te water
Zondag omstreeks 22.30 uur zagen politieambtenaren 2 man op een bromfiets rijden zonder helm op. De bestuurder van de bromfiets ging er met een grote snelheid ervan door. Op de Nieuweburen sprong de medepassagier van de bromfiets en de bromfiets reed richting Voorstreek. Ondertussen bracht hij het verkeer in gevaar. Op de Voorstreek reed hij vervolgens tegen het verkeer in. Uiteindelijk heeft de surveillanceauto met de voorzijde de bromfiets geraakt om hem zodoende te laten stoppen. Bromfietser kwam ten val, maar de bromfiets gleed door en zo het water in. Bestuurder ging er lopend vandoor en ontkwam. Tijdens het optakelen van de bromfiets uit het water, kwam de eigenaar ook ter plaatse kijken. Dit betreft een 18-jarige inwoner van Leeuwarden. Hij is uitgenodigd voor een gesprek op het bureau.

Heerenveen: inbraak woning
Tussen 28 juli en 11 augustus werd er ingebroken in een woning aan de Benzweg. De bewoners zijn op vakantie. Men is binnen gekomen via het forceren van een raam aan de achterzijde van de woning. Er is behoorlijke braakschade. Hele woning is doorzocht. Weggenomen is een bruine tas met sieraden, waarde onbekend ,een digitale satelliet, een videorecorder en tuner. Aangifte hiervan werd gedaan door een 34-jarige inwoner van Heerenveen.

Leeuwarden: rijden onder invloed
Maandag omstreeks 01.00 uur werd op de Groeneweg gecontroleerd een 34-jarige inwoner van Burdaard en bestuurder van een personenauto. Op bureau blies hij 280 ug/l, goed voor een rijverbod van 1 uur. Afgehandeld via kort-Om.

Heerenveen: belediging politieambtenaar
Maandag omstreeks 01.23 uur werd op de Crackstate aangehouden voor belediging van een politieambtenaar, een 20-jarige inwoner van Langezwaag. Hij stak zijn middelvinger op tegen de politieambtenaren. Afgehandeld via kort-Om.

Nes: aantreffen drugs.
Maandag omstreeks 01.26 uur hield een inwoner van Nes een 22-jarige inwoner van Veenoord aan. Deze probeerde XTC-pillen aan de inwoner van Nes te verkopen. De 22-jarige is overgebracht naar het bureau voor verhoor. De pillen (16 stuks) zijn in beslag genomen en tegen de verdachte zal proces-verbaal worden opgemaakt.

Leeuwarden: inbraak auto
Maandag omstreeks 02.25 uur zag een getuige, een 26-jarige inwoonster van Buren, dat er werd ingebroken in een geparkeerd staande auto in de Kleine Kerkstraat. Naar aaneleiding van het opgegeven signalement kon even later in de Peperstraat hiervoor worden aangehouden een 31-jarige inwoner van Leeuwarden. Hij had een plastic zak bij zich met daarin speakers, afkomstig van de auto in de Kleine Kerkstraat. Proces-verbaal zal worden opgemaakt.

Bureau Communicatie tel: (058) 880 8272