Amstelland NV

P E R S B E R I C H T

Nieuwegein, 12 augustus 2002

Halfjaarcijfers 2002: winststijging door margeverbetering

Amstelland boekt sterke groei nettoresultaat

Kernpunten:

· Verbetering van het nettoresultaat met ruim 22 procent
· Verbetering van de marge met 2,4 procentpunt
· Daling van de omzet met bijna 10 procent

· Handhaving winstverwachting voor gehele jaar 2002
· Acquisitie MDC naar verwachting deze maand afgerond
Amstelland NV (projectontwikkeling) heeft een sterke groei van de resultaten geboekt in het eerste halfjaar van 2002. Het nettoresultaat verbeterde met ruim 22 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2001. Deze resultaatgroei was te danken aan een grotere winstgevendheid van de projecten. De verbetering van de marge compenseerde een daling van de omzet. Door aanhoudende vertragingen wegens ruimtelijke ordenings-procedures lag het omzetniveau in het eerste halfjaar van 2002 bijna 10 procent lager dan in de vergelijkbare periode in 2001. Voor het gehele jaar 2002 verwacht Amstelland op autonome basis een omzet van circa EUR 674 miljoen (-9 procent ten opzichte van 2001) en een nettoresultaat van circa EUR 38 miljoen (+15 procent ten opzichte van 2001). Zij handhaaft hiermee haar winstverwachting voor het gehele jaar 2002.

Door de overname van branchegenoot Multi Development Corporation NV (MDC), die naar verwachting nog deze maand wordt afgerond, zal de winst per aandeel hoger uitkomen. Voor afschrijving goodwill zal deze naar verwachting in 2002 met circa 30 procent stijgen naar EUR 0,83 en na afschrijving goodwill met circa 17 procent naar EUR 0,74, behoudens onvoorziene omstandigheden.

Margeverbetering
Het operationele resultaat (bedrijfsresultaat plus resultaat uit deelnemingen) van Amstelland nam in het eerste halfjaar toe met ruim 24 procent tot EUR 25 miljoen (1e halfjaar 2001: EUR 20 miljoen). De operationele marge (operationele resultaat als percentage van de omzet) steeg in deze periode van 6,5 procent naar 8,9 procent. Deze margeverbetering deed zich zowel voor bij de ontwikkeling van woningen als bij de ontwikkeling van commercieel vastgoed (kantoren(parken), winkelcentra en stedelijke centra). Amstelland zette relatief veel woningen af in het midden- en hogere segment, met verkoopprijzen vanaf EUR 230.000. Daarnaast verliepen verkoop aan institutionele beleggers en verhuur aan gebruikers van kantoren en winkels voorspoedig. Bij enkele van deze projecten vielen voorzieningen vrij voor mogelijke leegstand en opleveringskosten.

Winst per aandeel
De winst per aandeel (op basis van het gewogen gemiddelde van het totaal aantal uitstaande aandelen) steeg in het eerste halfjaar van 2002 met 18 procent tot EUR 0,26. In het eerste halfjaar van 2001 werd een winst per aandeel van EUR 0,22 gerealiseerd. De groei van de winst per aandeel hield daarmee geen gelijke tred met de stijging van het nettoresultaat die 22 procent bedroeg. Aandeelhouders zijn in het voorjaar van 2002 in de keuze gesteld om het dividend over 2001 contant of in aandelen te laten uitkeren. Vrijwel de helft van de aandeelhouders heeft gekozen voor een uitkering in aandelen. Dit heeft geleid tot een toename van het totaal aantal uitstaande gewone aandelen met ruim 900.000 aandelen tot thans 53.349.771 aandelen.

Vermogenspositie
Het garantievermogen (eigen vermogen inclusief belang derden en achtergestelde leningen) nam toe tot ruim EUR 262 miljoen. Dit vermogen bedraagt bijna 46 procent van het balanstotaal, tegenover ruim 39 procent een jaar terug.

Marktontwikkelingen
Ondanks het huidige matige economische klimaat toonde de markt voor nieuwbouwwoningen in het eerste halfjaar van 2002 nauwelijks tekenen van stagnatie. De gemiddelde verkoopprijs van deze woningen steeg opnieuw. Mede door ruimtelijke ordeningsprocedures bleef sprake van krapte in het aanbod. Op de kantorenmarkt zette in het algemeen de afname van de vraag zich voort. Op deze markt verdringen nieuwbouwkantoren op goede locaties de minder courante en veelal verouderde locaties en panden. Ditzelfde doet zich voor op de winkelmarkt. De sterke kwaliteitsvraag, zowel op de woningmarkt als op de kantoren- en winkelmarkt, zal zich naar verwachting in het tweede halfjaar van 2002 voortzetten.

Woningontwikkeling
Evenals in 2001 werd Amstelland in het eerste halfjaar van 2002 bij haar activiteiten voor woningontwikkeling bij bepaalde projecten geconfronteerd met vertragingen door ruimtelijke ordeningsprocedures. Zo werd bijvoorbeeld de ontwikkeling van het nieuwe stadsdeel Schuytgraaf in Arnhem vertraagd door problemen met de planning van de infrastructuur. Een positieve algemene ontwikkeling was daarentegen dat de gemiddelde verkoopprijzen van de woningen verder toenamen. Amstelland verkocht bovendien in het eerste halfjaar van 2002 relatief meer woningen in het midden- en het hogere segment. De vraag in deze prijsklassen (vanaf EUR 230.000) bleef op peil. Via acquisities van grondposities versterkte Amstelland haar portefeuille met name in het hogere segment. Zo verwierf zij bijvoorbeeld een deel van de ontwikkeling van Villapark Brederode in Bloemendaal.

Ontwikkeling commercieel vastgoed
In het eerste halfjaar verkocht Amstelland drie kantoorgebouwen en een winkelcentrum van in totaal circa 40.000 vierkante meter commercieel vastgoed aan institutionele beleggers. Dit betrof kantoren in Randwyck in Maastricht voor de huurders DHL, Mercedes Benz en PricewaterhouseCoopers, een kantoor voor KPN in Amersfoort en het winkelcentrum in het door haar ontwikkelde centrumplan in Raalte. Met het kantoorgebouw Forum aan de Zuidas in Amsterdam won Amstelland in maart de internationale Mipim Award en werd zij recent genomineerd voor de FGH Vastgoedprijs. In Helmond werd zij geselecteerd voor de ontwikkeling (in combinatie) van het centrumplan, dat detailhandel, kantoren, vrijetijdsvoorzieningen, woningen en parkeerruimte omvat.

Grondontwikkeling
De grondportefeuille van Amstelland, waarmee zij voor de lange termijn beschikt over posities voor de ontwikkeling van woningen en commercieel vastgoed, nam in het eerste halfjaar van 2002 toe tot circa 990 hectare. Aan het einde van 2001 had zij circa 800 hectare aan grondbezit. Via niet geconsolideerde deelnemingen (publiek-private samenwerkingsverbanden op grotere herstructurerings- en uitbreidingslocaties) beschikt Amstelland daarnaast over circa 800 hectare aan grondposities. Het grondbedrijf van Amstelland verricht, veelal in samenwerking met lokale overheden, de grondexploitatie voor de ontwikkeling van woningen en kantoren en levert bouwrijpe kavels.

Duitsland
In het eerste halfjaar van 2002 werd overeenkomstig de planning voortgang geboekt met het beëindigen van de activiteiten in Duitsland. Sinds begin jaren negentig is (NBM-)Amstelland actief in het oostelijke deel van de Bondsrepubliek, maar door de slechte economische situatie is in 1999 besloten hiermee te stoppen. Het afgelopen halfjaar vond verdere vermindering van personeel plaats. Gewerkt wordt aan de verkoop van organisatie-onderdelen en vastgoed. Zo werd de beheersorganisatie Integra, met circa veertig medewerkers, verkocht. De voorzieningen die voor de beëindiging van de Duitse activiteiten zijn getroffen, zijn naar verwachting voldoende.

Vooruitzichten
Amstelland handhaaft haar winstverwachting voor het gehele jaar 2002. Het nettoresultaat zal met circa 15 procent toenemen tot circa EUR 38 miljoen. Dit ligt in lijn met haar prognose van een gemiddelde stijging van de winst per aandeel met 15 procent op basis van autonome groei in 2002 en 2003.

Op 24 juni jl. kondigden Amstelland en MDC aan dat zij verwachten overeenstemming te bereiken over het samengaan van beide ondernemingen, waarbij Amstelland alle aandelen in MDC verwerft. Naar verwachting zal deze overname nog deze maand worden afgerond. MDC zal voor het volledige tweede halfjaar van 2002 worden meegeconsolideerd in Amstelland.

Door de overname van MDC zal de winst per aandeel naar verwachting hoger uitkomen. Voor afschrijving goodwill zal deze naar verwachting in 2002 met circa 30 procent stijgen naar EUR 0,83 en na afschrijving goodwill met circa 17 procent naar EUR 0,74, behoudens onvoorziene omstandigheden. In 2003 zal de winst per aandeel voor de combinatie Amstelland MDC naar verwachting stijgen met circa 25 procent voor afschrijving goodwill en met circa 20 procent na afschrijving goodwill, behoudens onvoorziene omstandigheden. Hierbij is verondersteld dat per 1 januari 2003 de 5.750.000 warrants die bij afronding van de acquisitie van MDC worden uitgegeven aan de verkopende aandeelhouders van MDC, geheel worden uitgeoefend tegen ontvangst van 5.750.000 nieuwe gewone aandelen Amstelland MDC NV.

Noten voor de redactie:

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met: drs. Michel Westbeek, hoofd in- en externe communicatie & investor relations Amstelland NV, telefoon 030 - 609 72 52.

Zie ook de website www.amstelland.nl.

Bijlagen:

1. Geconsolideerde balans

2. Geconsolideerde winst- en verliesrekening

3. Geconsolideerd kasstroomoverzicht

4. Profiel Amstelland, markten en missie

Bijlage 4
Profiel Amstelland NV

Amstelland NV is als beursgenoteerde houdstermaatschappij actief in de ontwikkeling van grond en vastgoed. Via haar dochteronderneming Amstelland Ontwikkeling BV geeft zij vorm en inhoud aan woonwijken, kantorenparken, winkelgebieden en multifunctionele locaties. Met deze activiteiten heeft zij sinds 1990 gemiddeld een dubbelcijferige groei van bedrijfsopbrengsten en resultaat geboekt.

Markten
Amstelland bekleedt een vooraanstaande positie in de woning-, kantoren- en winkelmarkt in Nederland. Tevens beschikt zij over een solide fundament voor verdere groei. Mede dankzij haar grondportefeuille bezit zij vele posities voor de ontwikkeling van woningen, kantoren en winkels.

Missie
Amstelland is gericht op het bieden van aandeelhouderswaarde, het continueren en versterken van haar activiteiten in het belang van haar partners en klanten en het zorgen voor een professionele en uitdagende werkomgeving voor haar medewerkers. Dit maakt zij waar door in haar activiteiten een sterk accent te leggen op dienstverlening en partnerschap. Met een dienstverlenende instelling voorziet zij bewoners en vastgoedgebruikers van huisvesting die is toegesneden op hun wensen. Op basis van partnerschap voor de lange termijn werkt zij in wederzijds belang samen met overheden, woningcorporaties, institutionele beleggers en grote vastgoedgebruikers. Dit leidt tot een toenemende kwaliteit en toegevoegde waarde van haar producten en diensten.

Amstelland Ontwikkeling BV

Shira Mes
In- en externe communicatie
tel. 030 609 72 52
fax. 030 609 72 14