Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Lelystad, 12 augustus 2002

FORNIX BIOSCIENCES N.V. VERHOOGT WINSTPROGNOSE

Algemene gang van zaken

De aan Euronext Amsterdam genoteerde biofarmaceutische onderneming Fornix BioSciences N.V. heeft het eerste halfjaar van 2002 uitstekend afgesloten.Tegenover een nettowinst van EURO 0,5 miljoen in de eerste zes maanden van 2001 behaalde de onderneming in het eerste halfjaar van 2002 een nettoresultaat van EURO 1,6 miljoen. Deze stijging werd bereikt ondanks een forse verhoging van investeringen in research en development voor nieuwe geneesmiddelen. De totale omzet steeg met 43% tot

EURO 28,6 miljoen (2001: EURO 19,9 miljoen).

Deze sterke toeneming van de winst werd in belangrijke mate veroorzaakt door een, reeds in de tweede helft van 2001 ingezette groei van de productie en verkoop van anti-allergie geneesmiddelen. Zowel de marge als het volume van deze divisie namen fors toe. De totale omzet van dit onderdeel steeg met 128% van EURO 3,4 miljoen tot EURO 7,7 miljoen en de winst voor belasting van EURO 1,5 miljoen tot

EURO 5,2 miljoen. Hieruit blijkt dat de in de loop van 2001 gerichte benadering en voorlichting aan specialisten en huisartsen, de onderneming op een juiste manier gepositioneerd heeft om aan de groeiende vraag naar anti-allergie geneesmiddelen te kunnen voldoen.

Ook de handelsdivisie, het onderdeel dat zich bezighoudt met het importeren en exporteren van gepatenteerde geneesmiddelen, toonde een aanzienlijke stijging van de omzet met 26% tot

EURO 20,8 miljoen (2001: EURO 16,4 miljoen) Vorig jaar presteerde dit bedrijfsonderdeel, mede door managementwisselingen, minder goed. De investeringen in research en development van nieuwe geneesmiddelen gaven ten opzichte van de eerste zes maanden van 2001 een verdubbeling te zien van EURO 0,7 miljoen tot EURO 1,5 miljoen. Deze forse toeneming werd geheel gefinancierd uit de positieve cashflow.

Ondanks de sterke stijging van deze investeringen en de uitgaven ten behoeve van de in het tweede kwartaal ingekochte eigen aandelen (EURO 2,5 miljoen) blijft er sprake van een zeer gezonde liquiditeitspositie.De onderneming heeft geen bankschulden en beschikte per ultimo juni over een bedrag van ruim EURO 4,0 miljoen aan liquide middelen. Deze zeer gezonde balans past in de strategie om middelen te hebben, zowel in cash als in aandelen, om overnames te doen welke passen in de strategie van Fornix.

Onderdelen die minder passen in deze strategie worden afgestoten.Zo is zeer onlangs de 50% deelneming in SanaLife B.V., een bedrijf dat zich bezighoudt met de productie en verkoop van saneringsproducten, zoals matras- en kussenhoezen van het merk Mitecare®, afgestoten. Deze verkoop heeft geen belangrijke gevolgen voor de winst en het eigen vermogen van Fornix. Wel versterken de vrijgekomen middelen (ruim EURO 0,2 miljoen) de liquiditeitspositie verder om mogelijke investeringen in de corebusiness van Fornix te financieren.

Op grond van de ontwikkelingen in het eerste halfjaar en de verwachtingen voor het tweede halfjaar verwacht het management dat de eerder uitgesproken winstprognose van een winststijging van 40% over het hele jaar 2002 ten opzichte van 2001 kan worden verhoogd tot ruim 60%.

Halfjaarcijfers

Per 30 juni 2002 heeft Fornix een nettowinst geboekt, van EURO 1,6 miljoen (eerste helft 2001: EURO 0,5 miljoen) bij een omzet van EURO 28,6 miljoen (eerste helft 2001: EURO 19,9 miljoen). Derhalve een stijging van de nettowinst van 225% en een toename van de omzet van 43%.

Exclusief de R&D investeringen in de biotechnologische onderzoeksdivisie bedraagt de nettowinst EURO 2,6 miljoen (2001: EURO 1,0 miljoen). Deze stijging wordt voornamelijk veroorzaakt door een verdrievoudiging van de nettowinst bij de Allergiedivisie en tevens een positieve ontwikkeling van de nettowinst bij de Handelsdivisie.

Ook ten opzichte van het sterke tweede halfjaar van 2001 signaleert Fornix in het eerste halfjaar van 2002 een verdere verbetering van de omzet, brutomarge en nettowinst. De omzet nam toe van EURO 24,2 miljoen over de tweede helft van het boekjaar 2001, tot EURO 28,6 miljoen over de eerste zes maanden van 2002. De brutomarge steeg met ruim 60% van EURO 5,5 miljoen over de tweede helft van 2001, naar EURO 8,9 miljoen over de eerste helft van 2002. De nettowinst steeg van EURO 1,3 miljoen over het tweede halfjaar van 2001, naar EURO 1,6 miljoen over het eerste halfjaar van 2002.

Resumé; resultaten eerste halfjaar 2002:

* Omzet neemt met 43% toe tot EURO 28,6 miljoen (2001: EURO 19,9 miljoen)

* Netto-omzetresultaat vóór R&D projectkosten stijgt met 147% tot record van EURO 3,9 miljoen

* Investeringen in onderzoek verdubbelen tot EURO 1,5 miljoen (2001: EURO 0,7 miljoen)

* Winst vóór belasting stijgt met 240% tot EURO 2,5 miljoen (2001: EURO 0,7 miljoen)

* Netto winst stijgt met 225% van EURO 0,5 miljoen in 2001 tot EURO 1,6 miljoen in 2002

* Winst per aandeel verdrievoudigd van EURO 0,09 in 2001 tot EURO 0,27 in 2002

* Handhaving sterke liquiditeit en solvabiliteit Strategie

De strategie van Fornix is erop gericht om haar winstgevendheid te verhogen door middel van enerzijds verdere toename van resultaat verkregen uit huidige activiteiten (Allergie-/Handelsdivisie), anderzijds door middel van acquisitie van winstgevende nieuwe activiteiten. Overnames worden bij voorkeur gefinancierd uit eigen middelen (cash/aandelen); onderdelen met onvoldoende toegevoegde waarde worden afgestoten (SanaLife). Sterke toename van investeringen in biotechnologisch onderzoek vanwege hooggespannen verwachtingen. Investeringen in onderzoek worden bekostigd vanuit de groeiende cashflow van Fornix; desalniettemin toename van de winst per aandeel. In dit kader deelt Fornix mede dat zij in juli 2002 haar 50% belang in SanaLife B.V. heeft verkocht. Deze activiteit paste minder in de vernieuwde strategie van Fornix BioSciences.

In de loop van 2001 heeft Fornix een belangrijke versterking weten aan te brengen in de integratie van haar farmaceutische en biotechnologische activiteiten. Dit gecombineerd met een verscherping van de focus op winstgevende activiteiten heeft geleid tot aanzienlijk hogere operationele resultaten. Bij de presentatie van de jaarcijfers over 2001, heeft Fornix reeds aangegeven dat de winstgevendheid verder zal toenemen.

Tevens heeft Fornix per 10 juni jl. een pakket van 316.000 van haar eigen aandelen (5,23%) ingekocht. Ook deze aankoop is gedaan in het licht van voorgenomen acquisities die dan geheel of gedeeltelijk middels deze aandelen kunnen worden gefinancierd.


Resultaat per divisie

De Allergiedivisie, waarin de productie en verkoop van anti-allergie geneesmiddelen alsmede de verkoop van medische hulpmiddelen is opgenomen heeft een uitstekend eerste halfjaar resultaat gerealiseerd. Dit is vooral te danken aan de succesvolle uitbreiding van marketing en sales activiteiten die hebben geleid tot een belangrijke stijging van de omzet en een forse groei van de winst. De omzet van de Allergiedivisie is in de verslagperiode met 128% gestegen ten opzichte van het voorgaande boekjaar van EURO 3,4 miljoen naar EURO 7,7 miljoen. De winst vóór belasting van de Allergiedivisie steeg met 254 % tot EURO 5,2 miljoen (2001: EURO 1,5 miljoen).

Het resultaat van de Handelsdivisie, actief op het gebied van handel in gepatenteerde geneesmiddelen (Eurospecialités), heeft zich in de eerste helft van 2002 verder verbeterd. Deze tendens werd al in het tweede halfjaar van 2001 voorzichtig ingezet en heeft zich verder gecontinueerd. De omzet is met 26% gestegen van EURO 16,4 miljoen in de eerste zes maanden van 2001 naar EURO 20,8 miljoen in het eerste halfjaar van 2002. Dankzij deze betere performance in het eerste halfjaar van 2002 nam de winst vóór belasting van de Handelsdivisie toe met 76% van EURO 0,463 miljoen in 2001 tot EURO 0,817 miljoen in 2002.

De investeringen in de R&D divisie bedroegen, conform de verwachtingen, EURO 1,5 miljoen in de eerste zes maanden van 2002 ten opzichte van EURO 0,7 miljoen in dezelfde periode van 2001. De voortgang van de R&D projecten wordt zeer regelmatig geëvalueerd, waarbij snel en adequaat op nieuwe ontwikkelingen wordt geanticipeerd. Vanwege een nauwgezette monitoring van deze projecten zijn de betreffende kosten goed beheersbaar. Deze strategie vermindert het risico voor de onderneming en haar aandeelhouders.

De R&D divisie investeert in een aantal interessante researchprojecten. De klinische studie waarin wordt onderzocht in hoeverre, met behulp van gentherapie (VEGF) amputaties kunnen worden voorkomen bij diabetespatiënten, liet bij interim analyse een positief resultaat zien. Deze studie zal naar verwachting per ultimo 2002 worden afgerond. De evaluatie van de verkregen studieresultaten zal van groot belang zijn voor de wijze waarop de onderneming haar gentherapie activiteiten zal voortzetten

Met het peptide (=eiwitfragment) F991 is , conform een eerder persbericht dat gepubliceerd is op 21 maart 2002, het ontwikkelingsprogramma voltooid dat vereist is alvorens een nieuwe farmaceutische stof in klinische studies mag worden getest. Hierbij werd onder andere overtuigend aangetoond dat het peptide F991 een uitstekend veiligheidsprofiel bezit. Het project bevindt zich in een cruciale fase; in de komende maanden zal de zogenaamde first entry into man plaatsvinden, oftewel een eerste toediening van het peptide aan vrijwilligers. Aansluitend zal de klinische effectiviteit en veiligheid van het peptide in een selecte groep patiënten worden onderzocht. Mogelijke indicaties: astma, contact eczeem en verwante immunologische aandoeningen.

Vooruitzichten

Op basis van de uitstekende resultaten over het eerste halfjaar van 2002 heeft Fornix besloten haar al eerder afgegeven winstprognose voor het boekjaar 2002, van minimaal 40% groei van de nettowinst ten opzichte van het boekjaar 2001, te verhogen tot een verwachte groei van de nettowinst van ruim 60%. Bij deze beide prognoses is rekening gehouden met een verdere toename van de investeringen in biotechnologisch onderzoek.


Profiel Fornix BioSciences N.V.

Fornix BioSciences N.V., met hoofdvestiging in Lelystad, legt zich via drie divisies toe op biotechnologisch onderzoek, productie, marketing en verkoop van diagnostische en therapeutische allergeenproducten, medische hulpmiddelen, alsmede op de handel in gepatenteerde geneesmiddelen.

De positieve cashflow uit de winstgevende onderdelen financiert de BioTech divisie.

De drie divisies opereren via de werkmaatschappijen ARTU Biologicals Europe (productie en verkoop van allergeenproducten), Fisher Farma (handel) en Fornix BioTech Holding (biotechnologisch onderzoek en ontwikkeling). ARTU Biologicals Europe concentreert zich op de productie en verkoop van allergeenproducten en medische hulpmiddelen; Fisher Farma is gericht op de handel in gepatenteerde geneesmiddelen, en Fornix BioTech Holding legt zich toe op biotechnologisch onderzoek. De aandelen Fornix BioSciences N.V. zijn genoteerd op de officiële Markt van de effectenbeurs Euronext te Amsterdam.

Voor nadere informatie: Fornix BioSciences N.V.

Drs. Tjerk J.A. Visser

Voorzitter Directie

Tel. (0320) 26 77 99/ (06) 204 181 72

www.fornix.nl

E I N D E P E R S B E R I C H T

(niet door de externe accountant gecontroleerd)

GECONSOLIDEERDE BALANS (in euro's)

(voor tabellen zie de website http://www.fornix.nl)

30-06-02

30-06-01

31-12-01

(voor verwerking van het resultaat)

ACTIEF

Vaste activa

Immateriële vaste activa

153.859

90.723

149.315

Materiële vaste activa

3.059.961

3.155.709

3.300.561

Financiële vaste activa

331.174

143.359

145.628

Totaal Vaste activa

3.544.994

3.389.791

3.595.504

Vlottende activa

Voorraden

4.337.072

3.212.038

3.781.041

Vorderingen

6.202.116

7.049.102

7.800.727

Liquide middelen

4.082.146

33.549

3.264.397

Totaal Vlottende activa

14.621.334

10.294.689

14.846.165

Totaal Activa

18.166.328

13.684.480

18.441.669

PASSIEF

Eigen vermogen

Gestort en opgevraagd kapitaal

905.666

848.516

901.916

Agio

6.880.755

2.696.422

6.634.985

Algemene reserve

856.900

2.369.512

2.234.299

Onverdeeld resultaat


1.634.322


502.536


1.847.262


Totaal Eigen Vermogen

10.277.643

6.416.986

11.618.462

Langlopende schulden

220.342


1.326.236



1.219.122


Kortlopende schulden

7.668.343

5.941.258

5.604.085

Totaal Passiva

18.166.328

13.684.480

18.441.669

(niet door de externe accountant gecontroleerd)

GECONSOLIDEERDE WINST- EN

2002

2001

2001

VERLIESREKENING (in euro's)


1-1 t/m 30-06



1-1 t/m 30-06



1-1 t/m 31-12


Netto-omzet


28.560.998



19.879.530



44.058.281


Kostprijs van de omzet


19.648.907



15.841.430



34.494.053


Bruto-omzetresultaat


8.912.091



4.038.100



9.564.228


Verkoopkosten


397.549



187.468



430.282


Algemene beheerskosten


4.600.833



2.267.301


4.710.069

Som der kosten

4.998.382


2.454.769


5.140.351

Netto-omzetresultaat

voor R&D projectkosten


3.913.709


1.583.331



4.423.877

R&D projectkosten


1.482.767



725.000



1.480.040


Netto-omzetresultaat


2.430.942


858.331


2.943.837


na R&D projectkosten

Financiële baten en lasten

62.301


-127.086


-156.305

Resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening

voor belastingen


2.493.243


731.245


2.787.532

Belastingen resultaat uit gewone

bedrijfsuitoefening

858.921

255.936

978.840

Resultaat deelneming


-

27.227

38.570

Resultaat na belastingen


1.634.322



502.536



1.847.262


Winst per aandeel

0,27

0,09

0,32

Verwaterde winst per aandeel

0,27

0,09

0,32

(niet door de externe accountant gecontroleerd)

GECONSOLIDEERD


2002



2002



2001



2001


KASSTROOMOVERZICHT(in euro's)


1-1 t/m 30-06



1-1 t/m 30-06



1-1 t/m 30-06



1-1 t/m 30-06


Kasstroom uit operationele activiteiten

Ontvangsten van afnemers


31.581.590



19.817.356


Betalingen aan leveranciers en werknemers


-26.408.396



-18.841.726


Kasstroom uit bedrijfsoperaties


5.173.194



975.630


Ontvangen interest


79.612



4.318


Ontvangen dividend


30.000


0

Betaalde interest


-22.188



-130.352


Betaalde winstbelasting

0

0

Ontvangst vanwege buitengewone bate (subsidies)


108.934



30.166


Kasstroom uit overige operaties


196.358



-95.868


Kasstroom uit operationele activiteiten


5.369.552



879.762


Kasstroom uit investeringsactiviteiten

Verwerving groepsmaatschappijen


-215.546


Investeringen in immateriële vaste activa


-43.544



-51.302


Investeringen in materiële vaste activa


-98.180



-267.697


Kasstroom uit investeringsactiviteiten


-357.270



-318.999


Kasstroom uit financieringsactiviteiten

Ontvangsten uit langlopende schulden


260.924


Aflossingen langlopende schulden


-1.219.392



-128.032


Ontvangsten uit hoofde van emissies

Inkoop eigen aandelen


-2.496.400


Betaald dividend


-478.741



-545.903


Kasstroom uit financieringsactiviteiten


-4.194.533



-413.011


Per saldo mutatie liquide middelen

en rekening-courantsaldi

(kortlopende schulden aan kredietinstellingen)


817.749



147.752


(niet door de externe accountant gecontroleerd)

MUTATIES IN HET EIGEN VERMOGEN


2002



2001



2001


(in euro's)


1-1 t/m 30-06



1-7 t/m 31-12



1-1 t/m 30-06


Stand aan het begin periode


11.618.462



6.416.986



6.460.353


Resultaat na belastingen over periode


1.634.322



1.344.726



502.536


Dividenduitkeringen


-478.741



-545.903


Emissies


3.856.750


Inkoop eigen aandelen


-2.496.400

Stand aan het einde van de periode

10.277.643

11.618.462

6.416.986