Vopak NV

Vopak: Lagere nettowinst eerste halfjaar (¤ 45,5 miljoen), resultaat tweede halfjaar naar verwachting in dezelfde orde van grootte


· Bedrijfsresultaat ¤ 103,3 miljoen (op vergelijkbare basis na afsplitsing en na correctie voor aan- en verkopen 11,2% lager dan in 2001)
· Sterke verbetering netto financieringspositie
· Groei operationeel resultaat Vopak Azië door bijdrage van acquisities in 2001.
· Afsplitsing van Chemische Distributie in Univar afgerond.
Rotterdam, 12 augustus 2002


Pro forma
In miljoenen euro's 2002 1H 2001 1H D%
Omzet 403,1 410,8 -1,9
Bedrijfsresultaat voor afschrijvingen (EBITDA) 156,0 184,8 -15,6
Bedrijfsresultaat (EBIT) 103,3 130,4 -20,8
op vergelijkbare basis 103,3 116,3 -11,2
Nettowinst voor gewone aandeelhouders* 45,5 65,7 -30,7
Nettowinst per gewoon aandeel ¤ 0,89 ¤ 1,30
Cash flow return (CFROI) 12,0% 13,4%
Interestdekkingsgetal (EBITDA : Netto interest) 5,4 5,1
Netto financieringspositie : EBITDA 2,9 3,3
*voor buitengewoon resultaat
Verklaring Bestuursvoorzitter
Carel van den Driest, voorzitter van de Raad van Bestuur:

" Na de afsplitsing van de Chemische Distributie in Univar ontwikkelt Vopak zich verder als een kwaliteitsonderneming in Liquid Bulk Logistics met als kern de tankterminals en met aanvullende logistieke dienstverlening.

De ontwikkeling van de bedrijfsresultaten in het tweede kwartaal bleef achter bij de verwachting door een hoger dan verwacht kostenniveau dat niet werd gecompenseerd door extra opbrengsten. Zowel in Noord Amerika als in Europa is het economisch herstel vooralsnog aarzelend. Daardoor is het niet mogelijk het wegvallen van de bijdragen van afgestoten scheepvaartbelangen op te vangen met verbeteringen elders in het concern.

Dit versterkt de noodzaak om de duidelijk aanwezige mogelijkheden om het kostenniveau te verlagen zo spoedig mogelijk te benutten. Tegelijk handhaven wij onze doelstelling om een professionele partner te zijn voor onze klanten en ons te onderscheiden door het niveau van onze dienstverlening en de grote aandacht voor kwaliteit, veiligheid en duurzaamheid."

Marktsituatie

De vraag naar tankterminal activiteiten is goed op peil gebleven ondanks de stagnerende wereldeconomie.

De chemie activiteiten in Europa ondervinden de invloed van de zwakke conjunctuur waarvan ook de chemische industrie in Europa te lijden heeft. Dit komt vooral tot uitdrukking in minder vraag naar de aanvullende logistieke diensten.

De vraag naar tankopslagcapaciteit voor olieproducten in de Rotterdamse markt is op hetzelfde hoge niveau gebleven als vorig jaar. Ook de exportstromen uit de voormalige Sovjet Unie handhaven zich op een hoog niveau.

De economische ontwikkeling van de chemische industrie in Azië is duidelijk positiever dan in Europa en Noord Amerika. Dit komt tot uitdrukking in hogere doorzetten en uitbreidings- investeringen van belangrijke klanten op diverse locaties.

De activiteiten in Noord Amerika worden beïnvloed door de lagere marges in de petrochemie. De kostenstijgingen kunnen daardoor onvoldoende worden doorberekend.

De activiteiten in Latijns Amerika profiteerden in het eerste halfjaar van een stijgende vraag naar tankopslag onder meer in Brazilië en Mexico.

Investeringen en desinvesteringen
In het eerste halfjaar van 2002 is voor ¤ 44,8 miljoen geïnvesteerd. Daaronder bevond zich ook de eerste bijdrage aan het industrial terminaling project in Shanghai. Vopak is voor 50% aandeelhouder in het project. Veruit de belangrijkste desinvestering betrof de verkoop van het belang in Broström. De opbrengst bedroeg ¤ 58 miljoen. Deze opbrengst en de opbrengst uit de emissie droegen bij tot een sterke verbetering in de netto financieringspositie met ¤ 185,4 miljoen.

Ontwikkeling beleggingen voor pensioenen
De tot op heden tegenvallende beleggingsresultaten van de pensioenfondsen van Vopak zouden tot aanvullende lasten kunnen leiden in de tweede helft van het jaar. Een en ander zal mede afhankelijk zijn van het al dan niet samenvoegen voor het einde van het jaar van de drie Nederlandse pensioenfondsen van Vopak en het daarbij overeen te komen beleid op het gebied van de financiering.

Buitengewoon resultaat
Door het besluit van Univar om voortaan te rapporteren in US$ konden valuta termijnposities worden afgewikkeld, hetgeen leidde tot een winst van ¤ 32 miljoen voor belasting. Dit compenseerde grotendeels de kosten verband houdend met de afsplitsing van de Chemische Distributie activiteiten. Per saldo rest voor Vopak een negatief buitengewoon resultaat van ¤ 1,8 miljoen na belasting. Zoals reeds aangekondigd in de buitengewone algemene vergadering van aandeelhouders van juni jl. worden de activiteiten van het hoofdkantoor nader geëvalueerd. In verband hiermee zal mogelijk aan het einde van het jaar een buitengewone last moeten worden genomen van enkele miljoenen.

Vooruitzichten voor het jaar 2002
Exclusief de mogelijke verplichtingen naar de pensioenfondsen, is de verwachting dat de netto winst voor buitengewoon resultaat in het tweede halfjaar van dezelfde orde van grootte zal zijn als in het eerste halfjaar.

Belangrijke data
De resultaten over het gehele jaar 2002 van Koninklijke Vopak N.V. zullen op 6 maart 2003 voor opening van de beurs worden bekendgemaakt. De Algemene Vergadering van Aandeelhouders zal worden gehouden op woensdag 23 april 2003. Het dividend wordt betaalbaar gesteld op 14 mei 2003.

Profiel
Als marktleider biedt Vopak onafhankelijke tankopslag en daarmee samenhangende logistieke diensten aan de olie- en chemie-industrie. Vopak exploiteert een internationaal netwerk van 75 tankterminals in 26 landen met een gezamenlijke capaciteit van circa 24 miljoen kubieke meter. Daarnaast heeft Vopak de beschikking over circa 220 zee- en kustvaarttankers en binnentankvaartschepen, meer dan 3.000 tankcontainers en een verscheidenheid aan strategisch gelegen logistieke warehouses.