Korps: Groningen, plaats: Diverse 12-08-2002
Persberichten Regiopolitie Groningen
Maandag 12 augustus 2002

Dagelijkse berichten regio Groningen

Hoogezand: autodiefstal snel opgelost
De diefstal van een personenauto die zondagnacht in Hoogezand plaatsvond kon dezelfde nacht worden opgelost. Agenten zagen de auto op een gegeven moment rijden op de Zonnebloemstraat in Groningen en wilden een routinecontrole uitvoeren. Bij navraag van het kenteken bleek dat de bewuste auto kort daarvoor gestolen was in Hoogezand. Daarop werd de chauffeur, een 41-jarige inwoner van Stadskanaal, aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten aan het politiebureau. Twee inzittende die in eerste instantie ook zijn meegenomen naar het politiebureau bleken met de diefstal niets te maken te hebben. Zij zijn direct na verhoor weer op vrije voeten gesteld.

Beerta: alcomobilist in de sloot
Een 30-jarige automobilist uit Groningen is zondagnacht op de Nieuweweg in Beerta met zijn auto in de sloot geraakt. Hij reed in een flauwe bocht van de weg rechtdoor. De politie, die vrij snel ter plaatse was, constateerde dat de man gedronken had. Aan het politiebureau bleek dat hij 1.7 promille alcohol in zijn bloed had. Zijn rijbewijs werd ingevorderd. De auto van betrokkene was totaal vernield. Deze is door een takelbedrijf uit de sloot gehaald en afgevoerd. De politie maakt proces-verbaal op.

Middelstum: alcomobilist maakt brokken
Een 40-jarige automobilist uit Bedum, die onder invloed van alcohol bleek te zijn, veroorzaakte zondagavond op de kruising Delleweg met de Florastraat in Middelstum een botsing. Hij verleende geen voorrang aan de over de Florastraat rijdende 42-jarige automobilist uit Buitenpost. Beide voertuigen liepen daardoor flinke schade op. De Bedumer is voor een nader onderzoek naar zijn alcohol promillage meegenomen naar het politiebureau. Daar bleek hij 1.2 promille in zijn bloed te hebben. De politie maakt proces-verbaal op.

Onderdendam: auto op de kop in de sloot; inzittenden kunnen zich ternauwernood redden
Een 52-jarige chauffeur uit Delfzijl en twee inzittenden van een personenauto hebben zich zondagavond ternauwernood kunnen redden, nadat ze op de Winsumerweg richting Onderdendam door onbekende oorzaak in de berm kwamen en vervolgens op de kop in de sloot terechtkwam. Vrijwel direct lukte het hun om uit de auto te komen, hetgeen ook noodzakelijk was gezien de hoge waterstand in de sloot. Twee van de drie betrokkenen zijn met lichte verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis. De auto is door een takelbedrijf uit de sloot gelicht.

Lauwersoog: bekeuringen toezicht water
Gedurende het politietoezicht op het water bij Lauwersoog zijn dit weekend een aantal bekeuringen gevallen. Onder meer voor vijf vissers die geen akte of een vergunning hadden. Tevens werd een schipper bekeurd voor het hebben van een marifoon zonder vergunning. Een Duitse schipper van een pleziervaartuig moest mee naar het politiebureau voor nader onderzoek naar zijn alcoholpromillage. Hij bleef nog juist beneden het toegestane alcoholpromillage van 0,8 promille. Hij kwam eraf met een waarschuwing.

Kolham: bestuurster gewond
Een 19-jarige bestuurster van een personenauto uit Slochteren raakte zondagmorgen gewond toen ze met haar auto van het talud reed van de A.H.G. Fokkerlaan bij Kolham. Volgens haar verklaring was ze geschrokken van een tegenligger waardoor ze naar rechts had gestuurd en in de berm terechtkwam. Een voorbijkomende automobilist ontdekte de auto en ontfermde zich over haar. Ze is met nekklachten voor nader onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis. De auto is door een bergingsbedrijf afgevoerd.

Snelheidscontroles
Bij Hoogezand werden op de Kielsterachterweg (Tammo 80) zondag tussen 11.00 en 13.00 uur ruim 400 voertuigen gecontroleerd. Daarvan reden er 5 te hard. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 110 km/u. Op de Meenteweg in Schildwolde (maximum 50 km/u) werden zondagmiddag 200 voertuigen gecontroleerd. Daarvan reden er 8 te hard (hoogste 93 km/u).

Groningen: alcohol
Zondagmorgen trof de politie een 36-jarige automobilist uit Groningen aan op de Rijksweg in Groningen. De man had de sokken er goed in en werd aan een nadere controle onderworpen. Daarbij bleek dat hij alcohol had gedronken (0.8 promille). Tevens was de auto niet verzekerd en de APK recentelijk verlopen. De man kreeg een proces-verbaal en een rijverbod. Zondagavond en nacht werden nog twee alcomobilisten aangehouden. Op de Osloweg in Groningen trof de politie een 63-jarige automobilist uit Roden. Hij viel op omdat hij zonder verlichting reed. Bij het zien van de politieauto bracht hij zijn voertuig tot stilstand. Hij bleek bij het onderzoek aan het politiebureau 1.3 promille alcohol in zijn bloed te hebben. Hij werd met een rijverbod voor 6 uur en een proces-verbaal op zak weer in vrijheid gesteld. Hij bleek echter hardleers. In de loop van de nacht werd hij wederom aangehouden. Nu op de Bornholmstraat in Groningen. Hij had nog 0.9 promille alcohol in zijn bloed. Tevens reed hij gedurende het rijverbod. Zijn rijbewijs werd ingevorderd. Op de Noorderhaven ZZ in Groningen liep een 56-jarige automobilist uit Groningen tegen de lamp toen hij juist een tippelaarster oppikte. De politie hield beiden aan, de vrouw voor het tippelen en de man omdat hij haar oppikte in verboden gebied. Daarbij bleek dat de man alcohol had gedronken (1.3 promille). Hij kreeg een proces-verbaal en een rijverbod. De tippelaarster kreeg een overlastbon uitgereikt.

Groningen: politie zoekt aangever
De politie is op zoek naar een gedupeerde die een televisietoestel kwijt is geraakt, mogelijk tengevolge van een diefstal of inbraak. Een 40-jarige Stadjer is zondagavond op de Concourslaan aangehouden met een tv-toestel achter op zijn fiets. Van hem was bekend, dat hij zich regelmatig schuldig maakt aan diefstal. Ook in dit geval had hij geen redelijke verklaring. Mogelijk dat de diefstal in de omgeving van Stadspark is gebeurd. Een eventuele gedupeerde wordt verzocht contact op te nemen met de politie van Groningen, bureau Centrum aan de Rademarkt.

Groningen: vernielingen parkeerterrein
Op een terrein van een uitzendbureau aan de Rouaanstraat werden afgelopen weekenden meerdere vernielingen aan geparkeerde autos gepleegd. Van een groot aantal autos bleken ruiten te zijn ingegooid. Twee autos bleken in brand te zijn gestoken. De brandweer moest een van de nog brandende voertuigen blussen. De politie stelt een uitgebreid onderzoek in.

Groningen: auto klem onder tunnel
Zondagmiddag raakte wederom een auto onder het viaduct aan de Concourslaan vast. De bestuurder, een Italiaan uit Vicenza was de weg aan het zoeken en dacht via het tunneltje zijn route te hebben gevonden. Echter bleek de tunnel te laag en de auto te hoog te zijn. Het dak van de camper raakte zwaar beschadigd en de auto moest worden weggesleept. De inzittenden, zes in getal, werden naar een jeugdhotel in de stad gebracht.

Groningen: man onder dwang meegenomen
Een 31-jarige stadjer werd zondagmiddag het slachtoffer van een vrijheidsberoving. De stadjer had in een woning aan de Kleine Steentilstraat de 23-jarige verdachte uit Groningen ontmoet. Op een bepaald moment werd het slachtoffer onder bedreiging met een mes gedwongen zijn autosleutels af te geven. Onder bedreiging werd hij enkele uren in de woning vast gehouden en vervolgens verplicht om in zijn auto te stappen. Na enige tijd door de verdachte rond gereden te zijn zagen agenten de auto rijden op het Damsterdiep, nadat de politie door een getuige gebeld was dat het slachtoffer onder bedreiging in de auto was meegenomen. Op de Irislaan konden de agenten de auto tot stoppen dwingen. De verdachte en het slachtoffer zaten in de auto. De verdachte werd aangehouden en ingesloten voor onderzoek. De heren hadden elkaar ontmoet om dope te kopen. De politie stelt een verder onderzoek in.

Groningen: weer vrouw van tas beroofd
Zondagavond werd op de Langestraat wederom een 71-jarige vrouw van haar tas beroofd. De vrouw reed op haar fiets met in de fietstas haar damestasje. De verdachte fietste haar voorbij en griste het tasje uit de fietstas, waarna hij verdween. Steeds vaker worden vrouwen beroofd, die een schoudertas of boodschappentas in een niet afgesloten fietstas meenemen. De politie waarschuwt om ook de fietstas altijd goed af te sluiten, waardoor het voor de daders steeds moeilijker wordt iets weg te nemen.

Groningen: autokraker gepakt
Op de Henri Dunantlaan werd zondagavond een 30-jarige stadjer betrapt toen hij inbrak in een geparkeerde auto. Een getuige waarschuwde de politie waarna de verdachte op het Overwinningsplein kon worden gepakt. Uit de auto werd een map met cds ontvreemd. De dader heeft kans gezien de goederen ergens weg te gooien. De man is ingesloten en de politie is nog op zoek naar de cds.

Groningen: dader beroving gepakt
Een 28-jarige stadjer werd zondagnacht in de binnenstad door twee mannen van zijn tas met enkele honderden euros beroofd. De man meldde de beroving direct bij de politie. Terwijl agenten een zoektocht naar de ander hielden kreeg de politie een melding dat mogelijk een van de verdachte zich achter een muurtje op de Turftorenstraat had verstopt. Na een zoektocht kon een18-jarige verdachte worden aangehouden. De tweede dader is nog voortvluchtig. De verdachte is ingesloten.

Inlichtingen, Afdeling Communicatie, 0900-8844 (lokaal tarief)