Gemeente Helden

Legionellapreventie in de gemeente Helden

Na een periode van gedegen voorbereiding en planning wordt in de gemeente Helden binnenkort het project legionellapreventie uitgevoerd.

Legionella
Legionella is de verzamelnaam voor een groep bacteriën waarvan enkele soorten in staat zijn de mens ziek te maken. Zij zijn de veroorzakers van de zogenaamde veteranenziekte die in sommige gevallen de dood tot gevolg kan hebben. Besmetting kan enkel plaatsvinden via de luchtwegen door inademing van waterdeeltjes die door verneveling in de lucht terecht zijn gekomen.

Legionella komt voor in leiding- en oppervlaktewater. De bacterie wordt pas gevaarlijk wanneer deze zich tot grote aantallen kan vermenigvuldigen. De meest ideale omstandigheden voor de bacterie doen zich voor in stilstaand water met een temperatuur tussen de 20° en 50°C.

Wetgeving
Na de groepsbesmetting in Bovenkarspel in 1999 heeft het ministerie van VROM de tijdelijke regeling legionellapreventie opgesteld. De regeling is op 15 oktober 2000 in werking getreden. De regeling stelt de eigenaar van een collectieve waterinstallatie verantwoordelijk voor de kwaliteit. Om die kwaliteit te kunnen waarborgen moeten eigenaren van waterinstallaties een risicoanalyse laten uitvoeren, en waar nodig moeten maatregelen worden getroffen en beheersplannen worden opgesteld om de kans op een besmetting zo klein mogelijk te maken. Op het uitvoeren van de maatregelen en het naleven van de beheersplannen zal in opdracht van het ministerie toezicht worden gehouden. Per 15 oktober 2002 zal de tijdelijke wet worden omgezet in een algemene maatregel van bestuur en dienen eigenaren van collectieve waterinstallaties hun verantwoordelijkheden te hebben genomen.

Gemeente Helden
In 2001 heeft de gemeente Helden voor al haar accommodaties risicoanalyses laten uitvoeren. Hieruit is gebleken dat voor alle accommodaties in meer of mindere mate aanpassingen noodzakelijk zijn en dat beheersplannen moeten worden opgesteld.

In het voorjaar van 2002 heeft de gemeenteraad van Helden een bedrag van 215.000 beschikbaar gesteld voor de uitvoering van de legionellapreventie. Omdat het hier gaat om een zeer omvangrijk en specialistisch project heeft de gemeente adviesbureau Hydroscoop in de arm genomen. Naast de dagelijkse coördinatie zal Hydroscoop ook zorgen voor het opstellen van de beheersplannen en een controle na uitvoering van de aanpassingen.

De gemeentelijke sportaccommodaties worden het eerst aangepakt. Hierover is reeds uitvoerig overleg geweest met de diverse sportverenigingen en beheerders van de accommodaties. Afspraak is ondermeer dat de aanpassingen aan de waterinstallaties zo zullen worden uitgevoerd dat de beheersmaatregelen, die door verenigingen en beheerders moeten worden uitgevoerd, minimaal zijn. Daarnaast mogen sportverenigingen de aanpassingen aan installaties door hun eigen huisinstallateur laten uitvoeren. In een tweede ronde krijgen de sociaal-culturele accommodaties aandacht.

Wanneer voor alle accommodaties de aanpassingen aan de waterinstallaties zijn uitgevoerd en de beheersplannen zijn opgesteld wordt er informatieavond georganiseerd waarvoor alle betrokken verenigingen en beheerders worden uitgenodigd. Op deze avond worden de beheersplannen uitgereikt en nader toegelicht.

De gemeente Helden wil vóór 15 oktober 2002 het totale project afronden.


-