Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 12-08-2002 Persberichten district Rijn & Venen, 10.00 uur

Politie waarschuwt voor wisseltruc vingervlugge man

Regio - De politie waarschuwt voor twee personen die met een wisseltruc geld buit weten te maken. De twee (een man en een vrouw), maken ondermeer gebruik van de volgende werkwijze: de man vraagt bij het afrekenen naar bankbiljetten die op een bepaald cijfer eindigen. Bij het zoeken naar deze bankbiljetten, veelal van 50,-, is de man het kassa personeel behulpzaam maar schroomt ook niet om zelf een greep naar bankbiljetten te doen. Ook komt het voor dat de man een biljet van 200,- wil wisselen en maakt dit met armgebaren duidelijk en graait dan met zijn handen naar dit wisselgeld. In de verwarring die vaak ontstaat, ziet de man dan kans geld buit te maken, maar wordt pas later opgemerkt na controle van de kas(sa).

In een aantal gevallen had het personeel wel tijdig in de gaten dat het tweetal, die ook regelmatig zijn gesignaleerd met een peuter op de arm van de vrouw, met deze wisseltruc uit waren op het buit maken van geld en wist het personeel door alert te reageren, door bijvoorbeeld de kassalade dicht te slaan, een zekere diefstal te voorkomen. Inmiddels hebben een aantal bedrijven aangifte gedaan en een aantal andere door het tweetal bezochte bedrijven zijn uitgenodigd om alsnog aangifte te doen. De twee zijn actief (geweest) in de regio in supermarkten, Doe-het-zelfzaken maar ook andere winkels en bedrijven zoals reisbureaus waren het doelwit.

De twee hebben een verzorgd uiterlijk en dragen nette kleding. De man met een indisch uiterlijk is vaak gekleed in een pak met overhemd en stropdas. Hij is ongeveer 1.70 tot 1.80 m. lang, tussen de 30 en 40 jaar, donkere ogen, kort dik zwart haar en gedraagt zich beleefd en voorkomend. De vrouw heeft ook een indisch uiterlijk, wat donkerder van huidskleur dan de man, 27 tot 35 jaar, lengte 1.65 tot 1.70 m. De vrouw houdt zich veelal wat op de achtergrond. Beiden spreken gebrekkig Engels. Informatie over dit tweetal kunt u doorgeven op het telefoonnummer 0900 - 8844.

Over voet gereden

MIJDRECHT In de nacht van zaterdag 10 op zondag 11 augustus werd een man door een taxi over zijn voet gereden.

Rond 02.40 uur reed een 21-jarige taxichauffeur uit Mijdrecht op de Hofland over de voet van een klant. De klant (verdere gegevens onbekend) werd ter plaatse door het personeel van een ambulance onderzocht en hoefde niet naar het ziekenhuis te worden gebracht. Hij kreeg een lift van ....... de taxichauffeur die zojuist over zijn voet was gereden.

Aanrijding

WOERDEN In de nacht van zaterdag 10 op zondag 11 augustus raakte bij een aanrijding twee auto`s beschadigd. Eén persoon liep licht letsel op.

Rond 03.50 uur reed een 19-jarige automobilist uit Woerden over het Rietveld, komende uit de richting van de Zegveldse Uitweg en gaande in de richting van de Gloeiende Spijker ( Gemeente Driebruggen). Door nog onbekende oorzaak botste hij tegen de achterzijde van een aan de linkerkant van de weg geparkeerde auto. Beide auto`s kwamen tegen een lantaarnpaal tot stilstand, waarbij de aangereden auto op de auto van de Woerdenaar terecht kwam. Tevens werd het hekwerk van een tuin geraakt.

Bij de aanrijding liep de 19-jarige bestuurder letsel aan zijn mond en een bloedneus op. Uit de blaastest bleek dat hij niet (teveel) had gedronken. Beide auto`s zijn weggesleept. Naar de oorzaak van de aanrijding wordt een onderzoek ingesteld.

Alcoholcontroles

WOERDEN / LOENEN AAN DE VECHT De politie heeft op zondagochtend 11 augustus op twee plaatsen alcoholcontroles gehouden.

Van 07.00 uur tot 08.15 uur werd op en nabij de afritten van de Rijksweg A12 in Woerden op alcohol gecontroleerd. Geen van de 114 bestuurders die een blaastest moesten afleggen bleek (teveel) te hebben gedronken.

Tussen 07.30 uur en 08.45 uur moesten 75 automobilisten een blaastest afleggen bij de afrit Vinkeveen van de Rijksweg A2 Amsterdam-Utrecht. Eén bestuurder, een 26-jarige man uit Amsterdam, bleek teveel te hebben gedronken en werd aangehouden. Bij de ademanalyse op het politiebureau blies hij 0,9 promille, bijna twee keer de maximaal toegestane hoeveelheid van 0,5 promille. Hij kreeg een bekeuring van 190,- en een rijverbod van twee uur.