Ingezonden persbericht


Doel 2020

Persmededeling

INFORMATIE DOEL 2020 IS KEIHARDE REALITEIT

Volgens het havenbestuur verspreiden Doel 2020 en de Bond Beter Leefmilieu verkeerde informatie i.v.m. het jongste arrest van de Raad van State. Dat staat ondermeer te lezen op VRT-teletekst en op de telekrant van Kanaal 3.
Zo te zien is onze informatie, die gesteund is op juridische basis, slecht verteerd bij het havenbestuur van Antwerpen.
Het is onvoorstelbaar hoe het havenbestuur de pers misbruikt om de mensen te misleiden.
Dergelijke praktijken zijn eerder een teken van onmacht en verslagenheid.

Het is nu eenmaal een feit, met het arrest van de RvS valt Doel terug op het oude gewestplan van 1978.
Daaruit volgt:


- Doel is opnieuw woongebied!


- Er kan, in principe, weer gebouwd en verbouwd worden in het dorp Doel (woongebied).


- Voor de mensen die vrijwillig hun woning verkochten zijn er geen gevolgen.


- De vrijwillige verkoop kan blijven doorgaan.

- Er kunnen geen gedwongen onteigeningen plaatsvinden vanaf 2003 zoals eerder was gepland.


- Er moet nu een nieuw ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) gemaakt worden. Hierbij dient men er rekening mee te houden dat Doel en de polders beschermd zijn door de vogelrichtlijn. Men kan dus van dat gebied geen industriegebied maken zonder compensaties voor het natuurverlies te voorzien.

Compensaties binnen het havengebied of havenuitbreidingsgebied op linkeroever tellen daarbij niet mee, omdat dat gebied reeds beschermd is. Het is sterk te betwijfelen dat er ook daarbuiten compensaties kunnen gevonden worden, en zoniet - dus het meest waarschijnlijke geval - zal het havenuitbreidingsgebied moeten geschrapt worden.

Een louter tijdelijke bescherming van het gebied in afwachting van eventuele havenuitbreiding op een later tijdstip is in strijd met het Europees recht en het nieuw RUP zal dat moeten aanvaarden. De bestemming van een deel van het gebied als "zeehavengebied met tijdelijk agrarisch gebruik (ZTA-gebied)" kan dus niet.


- Er kunnen geen bijkomende bouwvergunningen voor havenwerken worden toegekend zolang er geen ruimtelijk uitvoeringsplan is.


- De werken aan het Deurganckdok blijven doorgaan door toepassing van het nooddecreet.


- Doel 2020 heeft procedures lopen tegen het nooddecreet, de bouwvergunningen en de bekrachtiging. Deze laatste wordt gepleit op 25 september voor het Arbitragehof.


- Er lopen meerdere procedures tegen ons land wegens schending van het Europees recht inzake natuurbehoud, onder meer door de planning op Linkeroever en de bouw van het Verrebroekdok en Deurganckdok.

Voor verdere informatie i.v.m. deze persmededeling en de juridische context kan u contact opnemen met mr. Matthias Storme, 0475/78.41.52 en mr. Igor Rogiers, 0478/56.79.87 of met Rudi Van Buel, Tel. 03/575.88.11 of ere-senator Ferdinand De Bondt, Tel. 03/777.57.77.