Gemeente Utrecht

Noodvelling populieren op het Houtensepad

De Dienst Stadsbeheer van de gemeente Utrecht gaat via een versnelde procedure twee populieren op het Houtensepad kappen. De bomen zijn zodanig verzwakt dat ze een gevaar op kunnen leveren voor voorbijgangers. Daarom zullen ze op maandag 12 augustus 2002 rond 7.30 uur worden geveld.

De twee bomen zijn 35 en 20 jaar oud. Bij de eerste populier zijn drie stammen aangetast door tonderzwam. Deze zwam veroorzaakt ernstige rot en verzwakt de boom vlak boven de wortels. Dit kan leiden tot breuk en de boom kan bij een windvlaag omvallen op het naastgelegen fietspad.

De tweede populier is onstabiel door het afbreken van een slecht aangegroeide tak. De wond waar de tak is afgebroken is niet goed geheeld en de boom is daardoor verzwakt. Ook deze boom kan bij een harde windvlaag op het naastgelegen fietspad vallen.

Omdat de tweede populier vlak naast het fietspad staat, kan het fietsverkeer van de werkzaamheden wellicht hinder ondervinden.

Naar aanleiding van de aantasting van de populieren zullen ook de overige populieren worden onderzocht op aantasting door de tonderzwam.