Korps: Limburg-Zuid, plaats: Heerlen 12-08-2002 Verkeershandhavingsteam
Persbericht 10.40 uur; J.C.

Afgelopen weekeinde werden 788 snelheidsovertredingen gemeten, 5 rijbewijzen ingevorderd, 1 rijden onder invloed en werd een jongeman aangehouden met een gestolen bromscooter.
Door personeel van het VHT werd het afgelopen weekeinde controles uitgevoerd op diverse wegen in het Heuvelland (politiedistrict Kerkrade) en in het politiedistrict Heerlen. Op zowel de wegen binnen als buiten de bebouwde kom werden in totaal 788 overtredingen van de maximum snelheid geconstateerd.

In vijf gevallen werd de maximum snelheid met meer dan 30 of 50 km/uur overschreden en daarom werd overgegaan tot de invordering van de rijbewijzen. Twee bestuurders reden over de N299 (autoweg Brunssum Kerkrade) met snelheden van respectievelijk 164 en 150 km/uur waar 100 is toegestaan.

Op de N281 werden 3 bestuurders betrapt die de snelheidslimiet met meer dan 30km overschreden hadden. Bovendien betrapte men een bestuurder in een personenauto die geen rijbewijs bezat. Bij controle bleek dat dit de tweede keer was dat deze jongeman daarmee betrapt werd.

Door een motorrijder van het VHT werd de bestuurder van een bromscooter betrapt bij het rijden door rood op de kruising Rijksweg Nijswillerberg en wilde deze staande houden. Echter de 21 jarige inwoner uit Heerlen onttrok zich hieraan en vluchtte weg in de richting van Simpelveld. Hierop werd een achtervolging ingezet en onderweg zag de motoragent dat de duopassagier een schroevendraaier weggooide. De motoragent raakte in de bebouwde kom van Simpelveld de vluchtende man kwijt, maar had inmiddels assistentie gekregen van de onopvallende motorsurveillant. Deze had inmiddels de jongeman in zijn vizier gekregen en stelde vast dat de passagier niet meer achterop zat en zette de achtervolging voort.
De man met de vermoedelijk van diefstal afkomstige bromscooter vervolgde zijn weg via Kerkrade naar Heerlen. Onderweg pleegde hij diverse verkeersovertredingen en moesten overige weggebruikers halsbrekende toeren uithalen om een aanrijding met hem te voorkomen. Inmiddels werd met behulp van ter assistentie geroepen surveillanceautos de jongeman in Heerlerheide klemgereden. De Heerlenaar werd voor verder onderzoek ingesloten en de bromscooter inbeslaggenomen.