DDM

DDM demonteert olieplatforms in de Duitse Oostzee

Utrecht - De afgelopen 10 weken hebben bij DDM B.V. in het teken gestaan van het demonteren van twee olieplatforms in de Kieler Bocht. In opdracht van, en in nauwe samenwerking met Marine Construct zorgde het de-montage & transport bedrijf uit De Meern voor de demontage van de twee platforms. Speerpunt bij de ontmanteling van de booreilanden was het Zero Dumping principe dat garant staat voor een milieuvriendelijke wijze van verwijderen, vervoeren en hergebruik van materialen.

De twee eilanden, eigendom van het Duitste RWE-DEA/Wintershall, boorden in 16 jaar tijd ruim 3,5 miljoen ton liter olie uit veld Swedeneck dat 3 mijl uit de kust van Kiel ligt. Nu het veld nagenoeg leeg is, zouden de kolossen (na uitgebreide reiniging) geborgen moeten worden. Een klus die ruim vier maanden in beslag zou nemen en waar DDM een steentje aan bij kon dragen door specialisten in demontage en een groot arsenaal aan materieel te leveren.

1200 meter de zeebodem in
De demontage van de bovenbouw van de platformen, dekken en installaties is uitgevoerd door DDM de-montage B.V. Dit gebeurde in samenwerking met Marine Construct die hiervoor de hijswerkzaamheden verrichtte. Wat er nu nog rest is het verwijderen van twee fundamenten die 16.000 en 14.000 ton wegen. Deze worden opgedreven en afgevoerd. Daartoe zijn alle leidingen, die de eilanden met de wal verbonden, doorgesneden. Ook de boorbuizen die ruim 1200 meter de zeebodem ingingen zijn verwijderd en de boorgaten volgestort met beton.

Demonteren en slopen
Het verschroten van de stalen dekken vroeg om de nodige expertise. Uitgebreide sloopplannen maakten het veilig demonteren van 3000 ton staal mogelijk. Op de booreilanden werden de dekken gedemonteerd waarna het getransporteerd werd naar Kiel. Aan wal werden de stukken verkleind.

Hergebruik
Van de 3000 ton vrijgekomen staal bestaat 1000 ton staal uit equipement dat direct hergebruikt wordt. De overige hoeveelheden staal zijn aan wal verkleind en zijn naar staalfabrieken gebracht voor recycling. Het schone beton dat is vrijgekomen wordt na behandeling vrijwel volledig hergebruikt in de weg- en waterbouw.

DDM timmert aan de weg
Nooit zijn alle projecten hetzelfde, altijd hebben ze hun eigen problematiek. DDM kenmerkt zich door een gedegen en vindingrijke aanpak. Dit bewijst zich door het demonteren van de twee eilanden waar expertise, innovatie en creativiteit een vereiste voor zijn.

Wilt u meer informatie over DDM of de berging van de twee booreilanden in de Kieler Bocht? Kijk op www.schwedeneck-see.de of neem contact op met:

DDM B.V.
Mieneke Eilander Public Relations
Telefoon: 06-24742529
E-mail: mieneke.eilander@zonnet.nl

12 aug 02 13:04