Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

specialisten

Aanbieden rapport De zorg van medisch specialisten

De Voorzitter van de Tweede
Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

DBO-CB-U-2298154

12 augustus 2002

De Orde van Medisch Specialisten heeft het NIVEL opdracht gegeven voor een eerste fase onderzoek naar ervaringen van medisch specialisten met situaties waarin ze niet die medische zorg hebben kunnen leveren die ze wel hadden willen leveren. De resultaten van dit eerste fase onderzoek zijn op 12 juni 2002 verschenen. De vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft mij op 4 juli 2002 gevraagd te reageren op de onderzoeksresultaten.

In de inleiding van het rapport staat aangegeven dat het onderzoek bestaat uit vijf stappen, en dat de eerste fase rapportage daarom slechts het verslag is van de eerste stap van dit onderzoek. Dit eerste verslag geeft een globale indruk van het te onderzoeken probleem en is gebaseerd op meningen en indrukken die telefonisch zijn geïnventariseerd. Pas in vervolgfasen van het onderzoek vindt objectivering en kwantificering plaats, op basis waarvan de aard en ernst van de situatie kunnen worden ingeschat, aldus het rapport op pagina 7.

Gezien het feit dat deze rapportage dient als vooronderzoek en geen geobjectiveerde data bevat lijkt het mij raadzaam de eindrapportage af te wachten. Ik zie uit naar de definitieve rapportage, de materie is immers relevant voor de zorgpraktijk en het beleid daaromtrent.

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. Eduard J. Bomhoff

De zorg van medisch specialisten 1. De zorg van medisch specialisten Externe link, 12-8-2002