Voedingscentrum
Kan voeding een ijzertekort aanvullen?
12 augustus

Ja, dat kan in elk geval als het ijzertekort alleen een gevolg is van een onevenwichtige voeding. Het is dan belangrijk voldoende ijzerrijke voedingsmiddelen te eten zoals (rood) vlees, volkorenbrood en groente. Het ijzer uit de voeding wordt nog beter opgenomen als bij maaltijd ook eten of drinken met vitamine C genomen wordt.

Als het lichaam meer behoefte heeft aan ijzer, bijvoorbeeld tijdens de groei en de menstruatie, zal het meer opnemen uit de voeding. Daarbij bepaalt ook het soort ijzer hoeveel het lichaam opneemt. Het lichaam neemt ijzer uit dierlijke producten (vlees, vis, gevogelte) beter op dan ijzer uit plantaardige voedingsmiddelen (granen, groente, fruit). Vitamine C heeft ook invloed op de opname van ijzer uit plantaardige producten. Door het nemen van fruit, rauwkost of een glas sinaasappelsap bij de broodmaaltijd wordt het ijzer uit brood beter opgenomen door het lichaam. Vruchtensap bij of fruit na de warme maaltijd is daarom ook goed.

Bij een tekort naar de huisarts
IJzertekort kan ontstaan als het lichaam via de voeding langdurig veel te weinig binnenkrijgt waardoor de ijzervoorraad uitgeput raakt. Bij een evenwichtige voeding kan ijzertekort ook ontstaan door bijvoorbeeld een chronische ontsteking of infectie. Alleen de huisarts kan een ijzertekort door uitgebreid bloedonderzoek vaststellen. Als een ijzertekort wordt aangetoond, is het belangrijk samen met de arts eerst uit te zoeken wat de oorzaak is van het tekort. Naast het zorgen voor voeding met voldoende ijzer, kan de arts indien nodig aanvullend een ijzerpreparaat voorschrijven.