Korps: Limburg-Zuid, plaats: Maastricht 12-08-2002 Limburg-Zuid; nepvuurwapens (RKey; 14.15 u) Maandag, 12 augustus 2002

Regiopolitie Limburg-Zuid

Limburg-Zuid; nepvuurwapens

De politie waarschuwt voor het in het bezit hebben van echt lijkende nepvuurwapens, zoals onder meer pistolen, revolvers en geweren. Daarbij gaat het om echt lijkende nepvuurwapens die echter voor personen een ernstige bedreiging kunnen vormen of die zodanig op een wapen lijken dat zij voor bedreiging of afdreiging geschikt zijn. Het in het bezit hebben van dergelijke nepvuurwapens levert dan ook in het kader van de Wet wapens en munitie een misdrijf op terzake waarvan de politie proces-verbaal opmaakt. Daarnaast neemt de politie de nepwapens ook in beslag. Deze nepvuurwapens, pistolen en revolvers worden vaak tijdens vacanties in Zuid Europa, maar ook op bijvoorbeeld rommelmarkten in ons omringende landen gekocht. Met sommige van de echt lijkende neppistolen/nepvuurwapens kunnen kleine plastic bolletjes worden afgeschoten. Niet ondenkbeeldig is dat, van korte afstand afgeschoten, deze ook letsel kunnen voorzaken. Vaak zijn de bezitters van dergelijke nepvuurwapens, waaronder ook kinderen zich niet bewust van het feit dat ze zich schuldig maken aan een strafbaar feit en dat de politie daarvoor tegen hen proces-verbaal opmaakt.

Zo heeft de politie het afgelopen weekend in Grevenbicht twee jongemannen (20 jr) uit Papenhoven en Middelburg aangehouden. De politie reageerde op een melding van getuigen die meldden dat twee mannen met wapens en gekleed in legerkleding zich in de berm en struiken verstopten als er iemand naderde. Het tweetal bleek bij controle sterk op echt lijkende handvuurwapens in het bezit te hebben waarmee plastic bolletjes kunnen worden afgeschoten. De nepvuurwapens werden in beslag genomen. Tegen de jongemannen, die verklaarden een spel te hebben gespeeld, maakte de politie proces-verbaal op. In het kader van een snelrechtprocedure kregen beide verdachten meteen een dagvaarding uitgereikt om snel voor de rechter te verschijnen.