Nieuw-Vlaamse Alliantie


Horeca behoeft maatregelen, geen doekje voor het bloeden (12/08/02)

De VLD blijft de bevolking een rad voor de ogen draaien. Steeds weer dezelfde beloftes worden opgediend met een andere saus. Ook nu weer tracht de federale regering de horeca te sussen met een staten-generaal waar nog eens zal herhaald worden wat vandaag al lang gekend is. Indien het paars-groen menens is met haar pleidooi voor een actieve welvaartstaat dient de regering onmiddellijk maatregelen te nemen ten behoeve van een arbeidsintensieve sector als de horeca. Aan de vooravond van de begrotingsbesprekingen dient de regering duidelijkheid te scheppen over de volledige fiscale aftrekbaarheid en de verlaging van het BTW-tarief. In het andere geval wordt de staten-generaal een zoveelste babbelforum. Gelet op het belang van de horeca in de Vlaamse tewerkstelling, wordt het tijd dat de VLD oprecht kleur bekent.

Het is een beproefde paars-groene strategie om elk maatschappelijk ongenoegen te muilkorven door de problematiek door te verwijzen naar een staten-generaal om vervolgens een stille dood te sterven. Reeds eerder werden wezenlijke themas zoals het sociaal statuut van de zelfstandige, de activiteitsgraad en de hervorming van de sociale zekerheid doorverwezen naar 'werkgroepen' of 'rondetafels'. Sindsdien werd er weinig of niets meer van vernomen.

Een staten-generaal kan enkel resulteren in een inventaris van de problemen die al jarenlang gekend zijn. Ongetwijfeld zullen er aan het eind weer plechtige beloftes weerklinken en zal de VLD opnieuw 'garant' staan voor de realisatie ervan ná de volgende verkiezingen: nog één keer VLD stemmen en het komt in orde.

De N-VA eist dat de regering nú maatregelen treft. Niet toevallig treft de crisis in de horeca vooral Vlaanderen. Cijfers van het ministerie van Arbeid (juni 2001) leren dat meer dan 60 % van de rechtstreekse tewerkstelling in de Belgische horecasector zich in Vlaanderen situeert (België: 117.889, Vlaanderen: 70.814). Het spreekt voor zich dat Vlaanderen, bovenop de stijgende werkloosheid, een crisis in de horecasector kan missen als kiespijn.

Auteur:
Nieuw-Vlaamse Alliantie
Geert Bourgeois, Kamerlid, algemeen voorzitter

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be


---