Nederlandse Vereniging van journalisten

NVJ bezorgd over buitensporige machtspositie Liberty Media op Nederlandse kabelmarkt

Persbericht, Amsterdam, 12 augustus 2002

Liberty Media krijgt met de overname van het kabelnet Casema 60% van de Nederlandse kabelaansluitingen in handen. Hans Verploeg, algemeen secretaris van de NVJ, stelt dat de mededingingautoriteiten de overname van Casema met 1.4 miljoen aansluitingen door Liberty Media volledig dienen te blokkeren.

Verploeg pleit voor een volledige blokkade en dus niet voor moeizame constructies, zoals de NMA die bij een aantal recente krantenfusies heeft opgelegd. Daarbij bemoeiden de mededingingsautoriteiten zich gedetailleerd met deeledities van enkele tienduizenden lezers.

Volgens Verploeg hebben consumenten en televisie-aanbieders weinig heil van de eigenaar van Liberty Media, John Malone te verwachten. Hij verwijst ook naar de laatste Telecombrief (nummer15) waarin Malone in feite wordt beschreven als een zakenman die goedkoop opkoopt, samenvoegt en voor veel geld weer doorverkoopt.

De NVJ acht het onwenselijk dat de distributie van nationaal en internationaal elektronisch media-aanbod via de kabel nog verder wordt geconcentreerd. De kans is groot dat een dergelijke concentratie bij distributie van media uiteindelijk ook tot ongewenst inhoudelijke bemoeienis zal leiden.

Informatie:
Hans Verploeg, algemeen secretaris 020-6766771 / 06-53175829