OPTA

Brief aan KPN inzake operator differentiated retail biling (ODRB)

Geachte ,

Op 8 juli 2002 ontving het college van de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (hierna: het college) een verzoekschrift om met spoed een geschil te beslechten tussen KPN Telecom B.V. (hierna: KPN) en Versatel Nederland B.V. (hierna: Versatel). In het verzoekschrift betoogt KPN dat de call termination tarieven die Versatel aan KPN in rekening brengt onredelijk hoog zijn in vergelijking tot de call termination tarieven die KPN hanteert en dat Versatel nieuwe tarieven moet vaststellen, waarbij reciprociteit het uitgangspunt is.

Het college heeft bovengenoemd verzoekschrift in behandeling genomen en is voornemens een besluit te nemen over het verzoek van KPN. Voorts hecht het college eraan duidelijkheid te scheppen over de wijze waarop hij gedurende de behandeling van het geschil omgaat met tariefvoorstellen van KPN voor gedifferentieerde eindgebruikerstarieven.

Of terminating tarieven wel of geen onderwerp van geschil zijn, eindgebruikerstariefvoorstellen worden in ieder geval tot het nemen van een definitief besluit in bovengenoemd geschil beoordeeld volgens het staand beleid. Dit wil zeggen dat het KPN is toegestaan gedifferentieerde eindgebruikerstarieven in te voeren, als de call termination tarieven van de alternatieve vaste operator hoger zijn dan de regional call termination tarieven van KPN. Dat geldt ook ten aanzien van de nieuwe situatie die ontstaat na wijziging van de terminating tarieven van KPN op per 1 september 2002. Het te nemen besluit zal bepalen of dit beleid ook in de toekomst gehandhaafd blijft.

In aanvulling op het staand beleid inzake gedifferentieerde eindgebruikerstarieven merkt het college het volgende op.

Als KPN een verhoging van de terminating tarieven door andere aanbieders niet accepteert en derhalve niet wil doorberekenen in de eindgebruikerstarieven, zal KPN hierover een geschil bij het college aanhangig moeten maken en tegelijkertijd om een voorlopige beslissing moeten vragen die gedurende de behandeling van het geschil zal gelden.

Hoogachtend,

HET COLLEGE VAN DE ONAFHANKELIJKE POST EN TELECOMMUNICATIE AUTORITEIT, namens het college,
het hoofd van de afdeling Eindgebruikersmarkt

drs. K. Noorlag