Provincie Flevoland



Huisnummers in buitengebied worden beter leesbaar

De provincie Flevoland en de zes gemeenten gaan de zichtbaarheid van de huisnummering in het buitengebied verbeteren. Nu zijn veel huisnummers alleen op de woning aangebracht en daardoor vanaf de weg slecht te zien. Als de huisnummers vanaf de weg voortaan makkelijker zijn waar te nemen wordt zoekgedrag vermeden en zal de
verkeersveiligheid verbeteren.

In Flevoland gaat het om ca. 4200 nieuwe huisnummers. Hiervan kunnen ca. 2600 huisnummers worden aangebracht op bestaande betonnen inritpalen en ca. 1600 nummers op nieuw te plaatsen zwarte kunststofpalen. Op alle palen wordt aan weerszijden, in de lengterichting van de weg, een huisnummerbordje geplaatst met op de achtergrond reflecterende folie in geel met zwarte letters. De huisnummers zijn hierdoor zowel overdag als s nachts goed zichtbaar.

Eind 2001 heeft het Vervoerberaad Flevoland, waarin zowel de gemeenten als de provincie vertegenwoordigd zijn, besloten een uniforme huisnummering aan te brengen in de hele provincie. Met de nieuwe huisnummering langs de weg kunnen hulpdiensten, transportbedrijven, en ander bestemmingsverkeer dat niet bekend is in de regio, beter zien waar ze zich bevinden en hoeven dan niet meer te keren op de weg omdat ze bijvoorbeeld te ver zijn doorgereden.

Alle zes Flevolandse gemeenten doen aan het project mee. Provincie en gemeenten nemen samen de kosten (ca. 100.000 euro) voor hun rekening. Dit betekent dat de bewoners in het buitengebied gratis nieuwe huisnummers krijgen aangeboden.

De bewoners van het buitengebied worden vooraf schriftelijk op de hoogte gebracht van de uitvoering van de werkzaamheden en om medewerking gevraagd. De werkzaamheden zullen naar verwachting in de maanden september en oktober 2002 plaatsvinden.