Gemeente Voerendaal


12/8/2002 - Gevolgen wolkbreuk vrijdag 9 augustus 2002

Tussen 17.00 uur en 18.00 uur is maar liefst 76 mm regen gevallen met als gevolg dat diverse kelders, woningen en straten blank kwamen te staan. Het hele weekend is met man en macht gewerkt om alle rommel op te ruimen.

Opruimwerkzaamheden
Het noodweer heeft voor veel water- en modderoverlast gezorgd o.a. in de omgeving van het Kerkplein, Kunderberg, Bergseweg, Valkenburgerweg, Ransdalerstraat, Opscheumer, Lindelaufer Gewande en in Weustenrade. Alhoewel de meeste rommel inmiddels is opgeruimd, verwachten de mensen van Openbare Werken nog de hele dag bezig te zijn.

Omvang schade
Op dit moment kan er nog geen schatting worden gegeven van de totale schade die het noodweer heeft aangericht. Duidelijk is wel, dat er behoorlijke schade is ontstaan bij particulieren, winkeliers, maar ook bij de gemeente zelf.
Mensen die schade hebben geleden, wordt aangeraden om contact op te nemen met de eigen verzekeringsmaatschappij.
Dat mensen schade hebben geleden, wordt zeer betreurd; bij de wolkbreuk van vrijdagavond is echter sprake geweest van een overmachtsituatie.Een rioolstelsel kan zoveel water in zon korte tijd niet verwerken. Gelet op de overmachtsituatie acht de gemeente zich dan ook niet aansprakelijkheid.
De gemeente zal de komende tijd, aan de hand van een overzicht van alle overlastsituaties, nagaan of er maatregelen te treffen zijn die de overlast als gevolg van dergelijke hoeveelheden regenwater, kunnen beperken.