Ingezonden persbericht


Persbericht

12 augustus 2002

Eerste hyena drieling geboren in Dierenpark Amersfoort

Op zaterdagnacht 10 augustus is er een zeldzame hyena drieling geboren in Dierenpark Amersfoort. Om 20:30 uur ontdekten verzorgers de pasgeboren drieling in het nachtverblijf bij moeder Jambo. De geboorte van de drieling is belangrijk voor het European Stud Book (ESB) van de gevlekte Hyena.

De geboorte van een hyena drieling is uniek omdat hyena's meestal nesten van slechts één of twee jongen hebben. Maar moeder Jambo en de drie kleintjes maken het nu nog goed. Het is niet zeker of alle drie de hyena's zullen overleven. Hyenapups worden geboren met scherpe tanden waarmee ze hun broertjes en zusjes uit het nest proberen te drijven. Hier geldt het recht van de sterkste, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn.

Vaccinatiecocktail

De hyenapups worden binnen twee weken gechipt, gewogen en grondig onderzocht door de dierenarts. Daarnaast ontvangen zij een vaccinatiecocktail en wordt het geslacht van de dieren bepaald. In de tussentijd blijft vader Dundee op een afstand in zijn eigen verblijf. Na ongeveer 3 weken zal Dundee kennis maken met zijn kinderen. In de tweede week van september wordt de drieling aan het publiek voorgesteld.

Bodee, Dunja en Moja

Enkele jaren geleden zijn Dundee en Jambo naar Dierenpark Amersfoort gekomen. Dundee komt uit Perth Zoo in Australië en Jambo komt uit een opvangcentrum in Gambia (zij bracht een nieuwe en waardevolle bloedlijn in, in de huidige dierentuinpopulatie.) De pasgeboren hyena drieling is het derde nest van Jambo. In oktober 1999 beviel zij van de tweeling Bodee en Dunja, en een jaar later beviel ze van een enkel jong, Moja genaamd. Deze drie zonen wonen nu in een apart verblijf (in december 2001 gerealiseerd), grenzend aan het huidige verblijf van de ouders.

Stud Book

Met de geboorte van de drieling levert Dierenpark Amersfoort wederom een belangrijke bijdrage aan het European Stud Book (ESB) van de gevlekte hyena. Dierenpark Amersfoort is sinds 1999 officieel de houder van het ESB van de gevlekte hyena. Dit ESB heeft als doel hyenapopulaties in alle Europese dierentuinen op een gezonde manier in stand te houden.

Noot voor redactie;