Politie Amsterdam-Amstelland

Actieweek voertuigcriminaliteit
12-8-2002. De politie Amsterdam-Amstelland houdt de komende week verschillende gerichte acties in het kader van het project tegen voertuigcriminaliteit. Alle districten doen daar aan mee. De nadruk ligt op het tegengaan van diefstal uit autos en fietsendiefstal. Op diverse plaatsen worden fietsgrafeeracties gehouden en wordt de zogenaamde lokauto ingezet tegen het autokrakersgilde. Veel aandacht zal ook uitgaan naar preventie van voertuigcriminaliteit. Spotjes op AT-5 en grote posters met de strekking niets erin, niets eruit wijzen inwoners en toeristen op hun eigen verantwoordelijkheid. Belangrijk advies daarbij is: geen waardevolle goederen zichtbaar in de auto achterlaten! Een open dashboardkastje zal de potentiële autokraker zeker ontmoedigen. Daarnaast delen politie en toezichthouders flyers uit om het publiek te waarschuwen en te adviseren.

De actieweek begint morgen en duurt tot volgende week dinsdag.


---

Mishandeld en ontvoerd
12-8-2002. Een 21-jarige Amsterdammer is zaterdagmiddag door een groep van 10 negroïde personen in een zilvergrijze auto gesleurd. Dit gebeurde in de Javastraat. De jongen werd in de auto naar Geldershoofd gereden waar hij kans zag te ontsnappen. Hij werd daarna wederom door zijn ontvoerders gegrepen en behoorlijk mishandeld. Toen hij kans zag om weg te komen, liep hij min of meer in de armen van twee politieagenten. Het slachtoffer kon twee van zijn belagers direct aanwijzen. Reden van de ontvoering zou een uit de hand gelopen ruzie zijn.


---

Bewoonde woning gekraakt
12-8-2002. Zondagmiddag zagen twee bewoners uit de Madurastraat bij thuiskomst dat hun voordeur was geforceerd en vervolgens door de politie was afgesloten. Op het politiebureau kregen zij te horen dat hun woning door een kraakgroep van ongeveer 40 personen was bezocht. Ondanks het feit dat de woning bewoond bleek te zijn, weigerde de krakers de woning te verlaten. Zij maakten zich schuldig aan huisvredebreuk en openlijke geweldpleging toen de politie trachtte hun de woning uit te zetten. Er werden 34 krakers aangehouden. Twee agenten raakten licht gewond.


---

Duik door paddo's
12-8-2002. Een Engelse toerist is vannacht in de gracht aan de Oudezijds Voorburgwal gevallen. Hij werd door zijn maatje en de brandweer uit het water gevist. De man had volgens eigen zeggen een aantal paddestoelen opgegeten. Deze deden hem geloven dat hij beter kon zwemmen dan lopen. De bedwelmde man volgde zijn gedachten en sprong te water. Hij werd voor onderzoek mee genomen naar een ziekenhuis, waarna hij weer naar huis kon keren.


---