Gemeente Uithoorn

COLLEGEPROGRAMMA ONDERTEKEND

Burgemeester en wethouders hebben op 9 augustus jl. het collegeprogramma 2002-2006 ondertekend.
Dit programma is de uitwerking van de afspraken tussen VVD, Gemeentebelangen en CDA die tot het raadsprogramma 2002-2006 hebben geleid.

In het collegeprogramma zijn de speerpunten van beleid uitgewerkt in een aanpak op middellange en korte termijn. De tekst van het collegeprogramma is op deze site te vinden onder Downloads.

BEWONERS ONTWERPEN NIEUWE BUITENRUIMTE IN HET GEBIED EUROPAREI

Zoals eerder beloofd betrekt de gemeente Uithoorn de bewoners van de Europarei nadrukkelijk bij het maken van plannen voor de openbare buitenruimte. Die ruimte omvat het groen, de wegen en parkeerplaatsen in het gebied.

De gemeente werkt met een open planproces. Doel van dat proces is een plan voor de herinrichting van de buitenruimte te maken dat gedragen wordt door de bewoners van de Europarei en andere betrokkenen.

De eerste stap in het open planproces is het houden van een startavond per flat. Tijdens deze avond krijgen de bewoners uitleg over het open planproces. In dit proces wordt gewerkt met 'werkateliers'.
Tijdens de startavonden kan men zich aanmelden als deelnemer aan zo'n atelier.

Een werkatelier bestaat uit 10 tot 15 personen die met een onafhankelijke voorzitter discussiëren over de sterke en zwakke punten van de openbare buitenruimte en samenwerken aan voorstellen voor verbetering. De deelnemers aan een werkatelier krijgen bij het opstellen van een plan ondersteuning van een landschapsarchitect. Enkele gemeenteambtenaren zullen de ateliers bijwonen als vraagbaak en adviseur. Zij nemen niet deel aan de discussie.

Het is de bedoeling werkateliers te vormen voor:


* Verkeer en parkeren

* Sociale veiligheid

* Voorzieningen voor ouderen en jongeren

* Nieuwbouw

* Groen, water en spelen
Bewoners kunnen op de startavond aangeven of ze over nog een ander onderwerp een werkatelier willen starten.

Bij het opstellen van verbeteringsvoorstellen kunnen bewoners in principe uitgaan van een blanco situatie. Wel moeten ze rekening houden met de randvoorwaarden en voorschriften waar ook de gemeente zich aan moet houden en die in elk geval gelden bij de inrichting van een gebied van die omvang. Het gaat daarbij om de parkeernormen die in de hele gemeenten van kracht zijn, de verkeersveiligheid, de waterhuishouding, het milieu en de financiën die de gemeenteraad beschikbaar heeft gesteld.

De startavonden vinden plaats op 20 en 28 augustus en op 3, 5 en 9 september a.s. in de voormalige Crea-ruimte van Sporthal De Scheg. De avonden zijn telkens voor 2 flats bedoeld. De ene flat vergadert van 18.30 uur tot 20.00 uur en de andere flat van 20.30 tot 22.00 uur. De bewoners zijn inmiddels persoonlijk uitgenodigd en weten dus wanneer hun flat aan de beurt is. Ze krijgen tijdens de avond verdere uitleg over de werkateliers. Die ateliers gaan 16 september a.s. aan de slag. Het is de bedoeling dat ze eind november a.s. hun plannen afgerond hebben, zodat de gemeente een nieuw bestemmingsplan voor de Europarei kan opstellen.

Bewoners die niet kunnen of willen deelnemen aan de werkateliers worden via de krant "Kijk op de wijk" regelmatig op de hoogte gehouden. Ook komt er een ideeënbus, waarin men zijn menig kwijt kan. Tijdens een nog in te stellen spreekuur kunnen bewoners in een persoonlijk gesprek met de projectleider over de plannen van gedachten wisselen.

STREMMING VERKEER WEGENS ONDERHOUD N201

De Provincie Noord-Holland pleegt groot onderhoud aan de N201 ter hoogte van de kruising met de Legmeerdijk in Aalsmeer. Vanaf woensdagavond 21 tot zondagmiddag 25 augustus en vanaf woensdag 28 augustus tot zondagmiddag 1 september is de kruising geblokkeerd. Het gewone verkeer ondervindt hier vertraging van, maar kan er wel langsrijden.
Het veilingverkeer wordt twee maal vier dagen omgeleid naar de ingang aan de achterzijde van het VBA-complex aan de Zwarteweg. De exacte omleidingsroute is nog niet vastgesteld, maar de weggebruikers worden op de hoogte gesteld middels borden.

Zondag 25 augustus vindt er in Aalsmeer en Kudelstaart een triathlon plaats.
Hierdoor heeft het verkeer komend van Uithoorn en De Kwakel meer last van de stremming.
De sporters zijn aan het lopen en fietsen in de wijk Hornmeer en in Kudelstaart, waardoor de omleiding van de N201 tijdelijk ook buiten gebruik is. Houdt u dus, vooral zondag 25 augustus, rekening met vertraging.

VERVELENDE BEESTJES

Vanwege de warme winter van 2001/2002 kan het zijn dat we dit jaar meer insecten dan anders krijgen in en om het huis. Insecten hebben meestal hun nut, maar als er teveel zijn wordt het al snel een plaag. Een wespennest dicht bij huis wordt door niemand als prettig ervaren, maar dat geldt ook voor muggen of steekvliegen.

De gemeente Uithoorn heeft, als het om insecten gaat, een adviserende rol. Als u dus wilt weten welke maatregelen u tegen bepaalde insecten in de tuin of huis kunt nemen, kunt u de Gemeentewinkel (513 111) bellen. De medewerker van de Gemeentewinkel kan u helpen met tips voor de bestrijding van de insecten, of geeft u een telefoonnummer van een professionele bestrijder. Wij komen dus niet de insecten bij u thuis bestrijden. Alleen de insecten of andere beest(jes) die zich in openbare ruimtes bevinden vallen onder de verantwoordelijkheid van de gemeente Uithoorn.

Er is echter één dier dat wel bestreden wordt door de gemeente Uithoorn, namelijk de bruine rat. Deze rat kan ziektekiemen overbrengen en wordt om deze reden door de gemeente bestreden. Als u de bruine rat dus in uw tuin of huis ziet, belt u dan met de Gemeentewinkel.
Meer informatie over het milieuvriendelijk bestrijden van dierplagen kunt u vinden bij www.milieucentraal.nl of 0900 1719 (15cpm).