Ministerie van Economische Zaken
Berichtnaam: OVERNAME BAM NBM/HBG

Nummer: 112

Datum: 12-08-2002

Minister Heinsbroek van Economische Zaken heeft de Europese Commissie verzocht de bij de Commissie aangemelde overname van het bouwbedrijf HBG door branchegenoot BAM NBM te verwijzen naar de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). Deze overname heeft invloed op de mededinging op een aantal markten in de bouwsector, waaronder grond, water en wegenbouw (GWW), burgerlijke en utiliteitsbouw (B&U) en asfaltproductie. BAM NBM en HBG zouden samen het grootste bouwbedrijf in de Benelux worden en tot de vijf grootste in Europa behoren.

Volgens de Europese Concentratieverordening (CoVo) is de overname in Brussel gemeld en zou deze door de Commissie afgehandeld moeten worden. Een Lidstaat kan de Commissie op grond van artikel 9 van de CoVo onder bepaalde omstandigheden echter verzoeken een in Brussel aangemelde concentratie door de nationale mededingingsautoriteit onder nationaal recht te laten afhandelen.

De NMa heeft de Minister geadviseerd een dergelijk "Duits clausuleverzoek" te doen. Ook de Minister is van mening dat, gezien de specifiek Nederlandse omstandigheden, zoals het nationale en regionale karakter van de beïnvloede markten, afhandeling door de NMa onder Nederlands recht (Mededingingswet) de voorkeur geniet.

Mw. Thompson-Sepmeijer: 06-53647932