SP

Kamp goochelt met cijfers

PERSBERICHT SP Tweede Kamerfractie
Den Haag, 12 augustus 2002.

Volgens SP Tweede Kamerlid Piet de Ruiter is de uitvoering van de huursubsidie nog steeds een veel grotere puinhoop dan VVD-minister Kamp (volkshuisvesting) wil toegeven. 'Het lijkt erop dat er nog steeds flink gegoocheld wordt met cijfers, om de problemen te kunnen verdoezelen. Dat is temeer stuitend, omdat wij al op 27 mei voor de eerste keer aan de bel hebben getrokken', aldus De Ruiter.

Kamp besloot vorige week ten lange leste om huurders waarvan de aanvraag huursubsidie nog niet is afgehandeld voorschotten te verstrekken. Blijkens de antwoorden op schriftelijke vragen van de Ruiter die vandaag zijn binnengekomen zou het gaan om 140.000 eerste aanvragers. 718.000 huurders die al eerder subsidie ontvingen en waarvoor niets veranderd is zouden inmiddels hun beschikking en geld binnen hebben.

De Ruiter wijst erop dat de optelsom van de minister ca. 860.000 aanvragen bedraagt, terwijl het aantal personen dat afgelopen jaar huursubsidie ontving ongeveer 950.000 bedroeg. Door de verslechterende economische situatie is er bovendien weer sprake van een licht stijgende trend. Dus is het aantal huurders dat nog op zijn geld zit te wachten bijna 100.000 hoger dan wordt toegegeven.

Ook in andere antwoorden op de schriftelijke vragen blijkt de kersverse minister het creatief rekenen al goed te beheersen. Volgens Kamp kwam het ministerie van volkshuisvesting in de problemen omdat dit jaar gerekend werd op 40.000 nieuwe aanvragen, terwijl er in werkelijkheid 140.000 binnenkwamen. Uit het vorige maand gepubliceerde jaarverslag van de Huursubsidiewet blijkt echter dat er de afgelopen jaren respectievelijk 206.000 en 174.000 eerste aanvragen zijn ingediend. Conclusie van De Ruiter: 'Of ze zijn oliedom bij VROM, of de zaak wordt getild. In beide gevallen heeft de minister een probleem met ons!'

Waarschijnlijk komt er vrijdag 16 augustus een spoeddebat tussen Kamp en de vaste commissie VROM van de Tweede Kamer. De SP zal bij dit debat een motie indienen, waarin vastgelegd wordt dat het ministerie de huurders alle gevolgkosten dient te vergoeden, ontstaan door de rammelende reorganisatie van de huursubsidieadministratie. In een tweede motie zal gevraagd worden om een spoedprocedure voor de afhandeling van de bezwaarschriften, die het gevolg zijn van onzorgvuldige beschikkingen ten gevolge van de reorganisatie.

Inlichtingen:
Piet de Ruiter, tel. (06) 20013243
Paulus Jansen, tel. (06) 51844755.

12 aug 02 17:50