Cordaid


---

AHO artikel Internet def.dot Monkey 2 15 1601-01-01T00:00:00Z 2002-08-22T08:24:00Z 2002-08-22T08:24:00Z 2 922 5260 iconmedialab b.v. 43 10 6459 9.3821

Van Ardenne deelt zorgen Cordaid over armen in grote steden

Ik deel uw diepe bezorgdheid over de stedelijke problematiek in ontwikkelingslanden. Daaraan kunnen we in Johannesburg niet voorbijgaan. Dit zei staatssecretaris Agnes van Ardenne (ontwikkelingssamenwerking) dinsdag 13 augustus op een bijeenkomst van Cordaid.

Bovenin de uitkijktoren van het Volksbuurtmuseum in de Haagse Schilderswijk ontving staatssecretaris Van Ardenne van Hans Kruijssen, algemeen directeur van Cordaid, de standpunten en aanbevelingen van Cordaid voor de wereldtop over duurzame ontwikkeling eind augustus in Johannesburg.

Daarna lieten kinderen vanaf de toren tientallen ballonnen op met kaartjes met daarop de aanbevelingen van Cordaid. Beneden in de zaal vertelde Van Ardenne vervolgens over het beleid dat zij gaat voeren. Het was het eerste publieke optreden van de nieuwe staatssecretaris.

Armen zijn de oplossing

De armen zijn de oplossing voor duurzame ontwikkeling en niet het probleem, is het motto van de afvaardiging van Cordaid naar Johannesburg. Een korte videofilm, Riches of the poor (Rijkdom van de armen), maakt duidelijk hoe armen in krottenwijken van metropolen in het Zuiden met burgerinitiatieven en eigen organisaties werken tegen vervuiling, slechte woningen, onveiligheid, onduurzaamheid. De film zal ook worden gebruikt in de workshop die Cordaid in Johannesburg gaat geven.

Steden zijn vaak de motor van economische groei en van politieke, sociale en culturele vernieuwing, reageerde staatssecretaris Agnes van Ardenne. Maar de ongekend snelle verstedelijking leidt ook tot grote problemen. Uitdijende krottenwijken, verwaarloosde kinderen, gemarginaliseerde jongeren, groeiende tegenstellingen tussen arm en rijk, adembenemende luchtvervuiling, verontreinigd water, toenemend energieverbruik, grotere onveiligheid. Ik heb het met eigen ogen kunnen waarnemen. Van Manilla tot Mexico. Van Cairo tot Kaapstad. U en ik weten: de confrontatie met stedelijke armoede, daar raak je nooit aan gewend.

Armoede en milieuvervuiling zijn in toenemende mate stedelijke problemen en ze treffen daar met name vrouwen en jonge mensen. Stedelijke armoede is in veel opzichten ook harder en grimmiger dan armoede op het platteland. Arme stedelingen hebben meestal geen toegang tot een stukje grond voor de productie van eigen voedsel. Er is veel criminaliteit en geweld, vooral ook gericht tegen vrouwen, aldus Van Ardenne.

Aanbevelingen

Aan de ballonnen hingen de volgende drie aanbevelingen:


1. De Nederlandse regering wordt verzocht in het slotdocument daar waar mogelijk te refereren aan stedelijke ontwikkeling als cruciaal onderdeel van duurzame ontwikkeling.


2. De Nederlandse regering dient ervoor te zorgen dat de summiere passages m.b.t. de rechtstaat (rule of law) en de mensenrechten die opgenomen zijn in het ontwerpslotdocument behouden worden in het slotdocument. Voor duurzame stedelijke ontwikkeling is het garanderen van woonrechten een sine qua non.


3. Het actief betrekken van armen en hun potentieel bij de planning en uitvoering van stedelijke ontwikkeling is een essentiële voorwaarde voor het bereiken van duurzame resultaten.

De top in Johannesburg lijkt de oplossingen weer vooral te gaan zoeken op nationaal en internationaal niveau, zei Marjolijn Wilmink, beleidsmedewerker stedelijke leefbaarheid bij Cordaid, in een toelichting op de film. De grote potentie op lokaal niveau wordt over het hoofd gezien. Naar armen in krottenwijken zelf wordt niet geluisterd, hun rechten als burger worden niet erkend.

Cordaid pleit voor de opzet van lokale platforms, waarin overheden, stedelijke armen, bedrijfsleven en NGO's samenwerken. Van Ardenne: Ik ben een groot voorstander van zulke platforms. Nu al steunt Ontwikkelingssamenwerking de uitwerking van participatieve City Development Strategies, ondermeer via VN-Habitat en de Cities Alliance. Daarbij worden ook lidorganisaties van de door U gesteunde Shack Dwellers International ingeschakeld. Ik zou het waarderen, wanneer u en uw partnerorganisaties een rol als waakhond willen spelen en ons melden wanneer zo'n strategie toch weer over de hoofden van burgers heen wordt gepland, waarbij met name arme burgers de dupe worden. Op mijn verzoek inventariseert op dit moment een aantal ambassades nu al hoe we dit soort platforms van lokale bedrijven en NGO's kunnen versterken en hoe we daarbij eventueel Nederlandse bedrijven kunnen betrekken.

De Haagse loco-burgemeester en wethouder van welzijn Jetta Klijnsma vertelde hoe zij van burgerparticipatie gebruik maakt, bijvoorbeeld in de Schilderswijk, de grootste stadsvernieuwingswijk van Nederland met overwegend allochtone bewoners van negentig nationaliteiten. Bij participatie zijn het meestal autochtone bewoners die actief zijn. Maar meer en meer krijg ik nu ook de allochtone bewoners aan tafel, vertelde Klijnsma. Een beter perspectief voor mensen is niet alleen een kwestie van geld maar ook van betrokkenheid.

Beetje schraal

Hans Kruijssen vond de toespraak van staatssecretaris Van Ardenne na het geen woorden maar daden van de regeringsverklaring een beetje schraal. Sinds tien jaar geleden in Rio de eerste grote VN-top over duurzame ontwikkeling werd gehouden, is het een en ander bereikt. Maar terwijl internationaal het doel is om binnen vijftien jaar het aantal armen te halveren van 1,2 miljard naar 600 miljoen mensen, dreigt dit aantal te verdubbelen. Megasteden in het Zuiden groeien snel met steeds nieuwe krottenwijken.

Er kan in Johannesburg van alles misgaan, zegt Kruijssen. Nu minister-pesident Balkenende meegaat naar Johannesburg als hoofd van de Nederlandse regeringsdelegatie, had ik van de staatssecretaris een steviger agenda verwacht. Ondanks de woorden hierover van Van Ardenne is hij er niet gerust op dat het nieuwe kabinet voldoende coherentie zal aanbrengen tussen ontwikkelingsbeleid en internationale handel, zodat geld geven met de ene hand niet ongedaan wordt gemaakt door handelsbelemmeringen met de andere hand. Kruijssen: De staatssecretaris moet zorgen dat zij in het kabinet genoeg gewicht in de schaal kan leggen als het gaat om handelspolitiek. Er zou hiervoor een afdeling worden gevormd op het ministerie, maar daarover zei zij nu niets.

Meer informatie

Meer informatie over de Cordaid delegatie aan Johannesburg en hun aanbevelingen kan je vinden bij Nieuws over WSSD