Stichting Astronomisch Onderzoek in Nederland (ASTRON)

P E R S B E R I C H T

Dwingeloo, 12 augustus 2002

VERLEDEN TE BEKIJKEN MET
RADIOBRIL

Van 13 tot en met 16 augustus komen zon honderd wetenschappers van overal ter wereld naar Groningen. Astronomen en technici praten over de nieuwe ontwikkelingen in de techniek die ons in staat moeten stellen het verre verleden van het Heelal in kaart te brengen. Een grote rol daarin speelt ASTRON in Dwingeloo. ASTRON ontwikkelde een techniek, die inhoudt dat grote schotelantennes - zoals de grote radiotelescoop in Westerbork - in de toekomst worden vervangen door verzamelingen van vele, kleine, aan elkaar gekoppelde antennetjes. Zo ontstaat in essentie een grote radiobril, die tot diep in de ruimte kan kijken en door middel van radiogolven de samenstelling en evolutie van het Heelal kan onderzoeken.

Met deze nieuwe techniek kan een telescoop worden gebouwd die honderd maal gevoeliger is dan de Westerbork telescoop. Daarmee kunnen voor het eerst uiterst zwakke signalen van ver afgelegen objecten in het Heelal onderzocht worden. De astronomen willen deze techniek inzetten voor nieuwe grote telescopen waarmee melkwegstelsels, zwarte gaten en gigantische gaswolken kunnen worden gemeten, die op zulke grote afstanden liggen dat de signalen miljarden jaren onderweg zijn geweest. Door objecten op diverse afstanden te meten, waarvan de signalen langere of kortere tijd onderweg zijn geweest, is in principe de gehele geschiedenis van het Heelal in kaart te brengen.

De eerste telescoop van deze nieuwe soort wordt het inmiddels bekende LOFAR project in Noord-Nederland. LOFAR zal in een tot nu toe onontgonnen frequentiegebied waarnemen en dus hopen de astronomen veel onbekende dingen te vinden zoals de eerste melkwegstelsels, die direct na de Oerknal zijn ontstaan. Voor deze telescoop worden er meer dan tienduizend antennetjes verspreid over een gebied ongeveer 400 km in diameter aan elkaar gekoppeld. Daarvoor worden zeer snelle glasvezel datatransport kabels ontwikkeld die ook van belang zijn voor het internet van de toekomst.

Daarnaast worden in Groningen de plannen voor een nog grotere telescoop onder de loep genomen, de zgn. Square Kilometer Array radiotelescoop. Deze droomtelescoop wordt in een mondiale samenwerking ontworpen en zal vanwege de veel grotere signaalgevoeligheid in staat moeten zijn om de verdere raadsels van het Heelal te doorgronden. Er wordt in de komende jaren wereldwijd meer dan vijftig miljoen euro's uitgegeven om de techniek te ontwikkelen die nodig is voor deze telescoop. Voor de bouw, die rond 2010 moet beginnen, zal bijna een miljard euros nodig zijn. Tijdens de workshop in Groningen worden verschillende technische concepten met elkaar vergeleken. ASTRONs voorstel is, om ook deze telescoop te laten bestaan uit platte antennepanelen die veel weg hebben van zonnepanelen. De nieuwe techniek zal ook van direct belang zijn voor de informatie- en communicatiemarkt. De ontwikkelingen bij ASTRON worden zoveel mogelijk samen met innovatieve commerciële partners gepland.


---

Voor informatie: Frederiek Westra van Holthe, tel. 0521-595100 / 06 270 24 322, email:
holthe@astron.nl

Zie ook: www.astron.nl