---

Ministerie van Defensie



---

foto: Antonov An-30 (Beriev Aircraft Company)

Eerste Russische fotovlucht boven Nederland

09-08-2002

Persbericht van het Ministerie van Defensie DV/PB064

Een team van de Russisch krijgsmacht voert tussen 13 en 15 augustus voor het eerst een observatievlucht boven Nederland uit, in het kader van het Open Skies Verdrag (OSV). Met een Antonov maken de Russen film- en foto-opnames van het Nederlands grondgebied. Deze worden op vliegbasis Volkel ontwikkeld.

Nederland werkt bij de uitvoering van het OSV samen met België en Luxemburg. Een team bestaande uit Nederlandse, Belgische en Luxemburgse militairen begeleidt het Russisch team en controleert of de uitvoering van de observatievlucht aan de eisen van het OSV voldoet. België levert hiervoor een observatievliegtuig. Nederland is verantwoordelijk voor het verwerken van de film- en foto-opnames.

Het Open Skies Verdrag valt onder de auspiciën van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa. Het verdrag staat waarnemingsvluchten met niet-gewapende vliegtuigen in het luchtruim van 26 Europese en Noord-Amerikaanse landen toe. Behalve boven Nederland, zal het Russische team observatievluchten boven het grondgebied van België, Luxemburg en Duitsland uitvoeren.