Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 12-08-2002 Persberichten districten Stad Utrecht, 09.50 uur

Politie aanwezig op UIT-dagen

UTRECHT De politie van district Paardenveld is tijdens de UIT-dagen voor aankomende studenten aanwezig met preventietips over met name fietsdiefstal. Doel is om de nieuwkomers informatie te geven over hoe ze hun fiets het best kunnen beveiligen tegen diefstal. Bovendien probeert de politie onder het motto Zonder helers geen stelers het bewustzijn onder studenten te vergroten. Het kopen of te koop aanbieden van fietsen op straat houdt het fenomeen fietsdiefstal immers slechts in stand.

Dagelijks zullen in ieder geval twee agenten, de projectleider fietsdiefstal en een preventiemedewerker, met een voorlichtingsbusje aanwezig zijn op de drukke plaatsen in de stad. Op dinsdag 13 augustus zullen zij, samen met partners van de fietsbranche, op de Uithof staan. Op woensdag zullen zij aanwezig zijn op een informatiemarkt op het Lucas Bolwerk. Gedurende de week zullen diverse agenten op ludieke wijze met studenten van gedachten wisselen over het kopen of verkopen van een fiets op straat.

Verdachten heling aangehouden

UTRECHT De politie heeft op zondagavond een 19-jarige en een 30-jarige Utrechter aangehouden voor respectievelijk het kopen en verkopen van een gestolen fiets.

Surveillerende agenten zagen op de Nobelstraat de twee mannen met elkaar praten, waarbij de 19-jarige man een fiets in de hand had. Op de vraag van wie de fiets was, verklaarde de man deze net gekocht te hebben voor 10 euro van de andere verdachte. Daarop werden beiden aangehouden en meegenomen naar het bureau voor het afleggen van een verklaring.

Verdachte inbraak aangehouden

UTRECHT Op zondagavond heeft de politie een 16-jarige jongen uit Utrecht aangehouden nadat hij door alerte buurtbewoners in de kraag was gevat op verdenking van het plegen van een inbraak en diefstal bij een woning aan de Stieltjesstraat.

Buurtbewoners zagen de jongen met een portemonnee uit de woning weglopen, waarschuwden de bewoner en gingen achter de jongen aan. Uiteindelijk werd hij door diverse buren aangetroffen op de Menno van Korenstraat en in de kraag gevat. Vervolgens werd de jongen overgedragen aan de politie. Op aanwijzing van de verdachte werd de gestolen portemonnee teruggevonden op de Dopplerhof.

Verdachte autodiefstal aangehouden

UTRECHT De politie heeft op zondagmiddag een 16-jarige jongen uit Utrecht aangehouden op verdenking van het stelen van een auto. Een 21-jarige man uit Utrecht werd daarbij aangehouden voor het ontzetten van de verdachte 16-jarige jongen.

De eigenaresse van het gestolen voertuig zag op de Cremerstraat plotseling haar auto rijden. Een vriend ging op de fiets achter het voertuig aan. De 16-jarige bestuurder was een eindje verder gestopt en werd vervolgens in de graag gevat door de vriend die enkele omstanders daarbij inschakelde. Op dat moment kwam de 21-jarige man op een bromfiets voorbij rijden, herkende de verdachte, en besloot hem te bevrijden. Hierdoor zag de 16-jarige jongen kans om weg te komen. De inmiddels gearriveerde politie kon uiteindelijk de 21-jarige man bij zijn woonadres achterhalen en aanhouden. De 16-jarige jongen heeft zich korte tijd later met zijn ouders gemeld bij het politiebureau, waar hij werd aangehouden en in verzekering is gesteld.

Invalide vrouw beroofd
UTRECHT Op zaterdagavond is omstreeks 19.30 uur een 76-jarige vrouw uit Utrecht beroofd door drie jongens bij het voetgangerstunneltje tussen Lunetten en Hoograven. De vrouw reed in haar invalidewagentje op de stoep toen zij werd aangesproken door twee jongens op een fiets. In de tunnel stond nog een jongen te wachten.

Plotseling trok een van de jongens hard aan haar handtas. Omdat de vrouw de tas stevig bleef vasthouden, werd zij uit het wagentje getrokken. De vrouw droeg een arm in een mitella en viel hierdoor op haar andere arm. Door de val liep zij een geschaafde en pijnlijke arm op.

Het trio wist de tas te pakken te krijgen en gingen er met de buit snel vandoor in de richting van de Simplonbaan. De vrouw werd door omstanders opgevangen die de politie inschakelden. De vrouw verklaarde dat de jongens rond de 14 jaar oud waren en van zuid Europese afkomst waren. Een van de jongens droeg een zwart honkbalpetje met een zwart-wit T-shirt. Getuigen of personen die meer informatie hebben kunnen contact opnemen met de politie via tel. 0900-8844.

Conflict tussen groepen
UTRECHT Op zondagavond werd de politie naar de Savannahweg geroepen voor een uit de hand gelopen conflict. Ter plaatse gaven diverse groepen over en weer aan problemen met elkaar te hebben veroorzaakt en wilden de partijen tegen elkaar aangifte te willen doen. Een 31-jarige man uit Amsterdam gaf aan dat hij mishandeld was door drie beveilingsmensen van een festivalterrein en zou een beveiligingsmedewerker in zijn vinger zijn gestoken met een mes.

Door de ontstane commotie bleef de situatie gespannen en besloot de politie enkele agenten met honden er bij te roepen. Vervolgens dropen de diverse boze groepen af. Inmiddels heeft de 31-jarige man aangifte gedaan.

Mishandeling
UTRECHT Een 14-jarige jongen uit Utrecht is op zondagmiddag door een 14-jarige plaatsgenoot mishandeld. De jongen had eerder al woorden gehad met de verdachte en verklaarde op zaterdagavond 10 augustus op de Lunettenbaan eveneens door de verdachte te zijn geslagen en bedreigd te zijn met een mes. Op aangeven van het slachtoffer is de politie toen met de jongen gaan zoeken, maar de verdachte werd toen niet meer aangetroffen.

Op zondagmiddag kwam de jongen de verdachte bij de Oude Liesbosweg tegen. Deze zou vervolgens de jongen wederom hebben bedreigd met een mes en diverse malen geschopt en geslagen hebben. Nadat omstanders tussenbeide sprongen, kon het slachtoffer ontkomen. De gealarmeerde politie heeft na een onderzoek de verdachte aangetroffen in zijn woning, aanhouden en ingesloten in het bureau.