Arcadis

PERSBERICHT

Arnhem, 13 augustus 2002

ARCADIS RESULTAAT BLIJFT OP GOED NIVEAU

ARCADIS heeft in het tweede kwartaal van 2002 een groei van de netto operationele winst gerealiseerd van 7%. De groei werd afgeremd door een daling van zowel de Amerikaanse dollar als de Braziliaanse reaal. Exclusief dit valuta-effect bedroeg de groei van de netto operationele winst 11%. Het bedrijfsresultaat steeg met 11% terwijl de bedrijfsopbrengsten onder invloed van de valutadalingen stabiel bleven.

In het eerste halfjaar steeg de netto operationele winst met 8%; exclusief valuta-effect was dit 10%. De bedrijfsopbrengsten groeiden met 3%.

Acquisities

FaxStartIn het tweede kwartaal werd via Grupo EP, waarin ARCADIS een 50%- belang heeft, het bedrijf Casta overgenomen (omzet EUR 4 miljoen), gespecialiseerd in de exploitatie van woonvormen met bijbehorende dienstverlening voor senioren. Daarmee wordt ingespeeld op de sterk groeiende Spaanse markt voor specifieke voorzieningen voor senioren.

Na afsluiting van het tweede kwartaal werd overeenstemming bereikt over de overname van FC International SA (FCI), een Franse onderneming met 800 medewerkers, die advies- en ingenieursdiensten levert in de infrastructuur- en milieumarkt. Van de totale omzet van FCI van EUR 60 miljoen is 70% afkomstig uit Frankrijk, waar de onderneming onder de namen 'EEG/Simecsol' en 'Gester' behoort tot de top 5. Het resterende deel van de omzet is afkomstig uit Tsjechië (8%) en van projecten in het Midden en Verre Oosten (22%). Verdere gegevens over deze overname zijn vandaag in een separaat persbericht bekendgemaakt.

Bovengenoemde acquisities worden vanaf 1 april, respectievelijk 1 juli 2002 geconsolideerd en zullen naar verwachting dit jaar bijdragen aan de groei van de winst per aandeel.

Belangrijkste cijfers
Zie het origineel http://www.arcadis-global.com http://www.arcadis.nl/pressro...p+goed+niveau.htm . Zie het origineel http://www.arcadis-global.com .
Bedragen x EUR 1 miljoen, tenzij anders vermeld

Tweede kwartaal

Eerste halfjaar

2002

2001

stijging

2002

2001

stijging

Bedrijfsopbrengsten

202

201

0%

395

382

3%

Bedrijfsresultaat

12,6

11,3

11%

20,3

18,0

13%

Netto operationele winst

6,7

6,31)

7%

10,62)

9,91)2)

8%

Idem, per aandeel (in EUR)3)

0,33

0,31

7%

0,52

0,49

8%


1) Exclusief een bijzondere bate van EUR 2 miljoen door verkoop van een niet-geconsolideerde onderneming.


2) Hierin is zowel in 2002 als in 2001 een bedrag van EUR 0,04 miljoen begrepen voor afschrijving goodwill.


3) Zowel in 2002 als in 2001 gebaseerd op 20,3 miljoen uitstaande aandelen.

Toelichting

In het tweede kwartaal werd de groei van de bedrijfsopbrengsten van autonoom
4%, negatief beïnvloed door valutadalingen (-/-3%) en door verrichte desinvesteringen (-/-1%) waardoor de bedrijfsopbrengsten in het kwartaal vrijwel op hetzelfde niveau uitkwamen als vorig jaar.

In het halfjaar groeiden de bedrijfsopbrengsten met ruim 3%. Rekening houdend met valutadalingen en verrichte desinvesteringen bedroeg de autonome groei 5%. De groei was vooral afkomstig uit Latijns-Amerika, terwijl in Europa de activiteiten in België en Spanje een gezonde groei vertoonden. Ook de Nederlandse activiteiten droegen bij aan de groei, maar door het aanzienlijk lagere niveau van de vastgoedwaarderingsactiviteiten (WOZ) in mindere mate. In de Verenigde Staten was sprake van een lichte daling van de activiteiten doordat de groei in de infrastructuur- en milieumarkt onvoldoende was om de daling in de gebouwen- en telecommarkt te compenseren. Daarnaast werd in de Verenigde Staten een kleine gespecialiseerde activiteit verkocht. De daaruit resulterende boekwinst compenseerde in het tweede kwartaal het negatieve effect van de valutadalingen op het bedrijfsresultaat.

Reagerend op de ontwikkelingen zei bestuursvoorzitter ir. H.L.J. Noy: "Hoewel de marktomstandigheden moeilijker zijn geworden en het economisch herstel op zich laat wachten, heeft ARCADIS in het eerste halfjaar een bevredigend resultaat kunnen realiseren. Daaruit blijkt dat de strategie, gericht op groei door optimale benutting van kennis en klantrelaties in combinatie met margeverbetering, vruchten afwerpt. Ik ben blij dat de verhoogde acquisitie-inspanningen resultaat hebben opgeleverd. De uitbreiding in Frankrijk past in ons streven naar thuismarktposities in belangrijke Europese markten."

Marktontwikkelingen

De hierna genoemde cijfers hebben betrekking op de bedrijfsopbrengsten en gelden voor het eerste halfjaar 2002 in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.


· Infrastructuur: met een toename van 13% kon de groei van 2001 op een vergelijkbaar niveau worden voortgezet. In Nederland bleven de grote railinfrastructuurprojecten, maar ook de investeringen van lokale overheden bijdragen aan groei. In België ging het projectteam voor de omvangrijke aanpassing van de infrastructuur rond Antwerpen van start, terwijl in Spanje grote opdrachten werden verworven voor uitbreiding van de hoofdinfrastrucuur. In de Verenigde Staten kon de groei worden voortgezet, ondanks enige druk in de markt. De projecten in het kader van het nood-energieprogramma zorgden in Brazilië voor een sterke toename van de activiteiten.


· Milieu: de groei van 2% werd negatief beïnvloed door de verkoop vorig jaar van de composteringsactiviteiten. De autonome groei bedroeg 4% en was volledig afkomstig uit de Verenigde Staten. Daar werden enkele zeer omvangrijke opdrachten verworven bij het Ministerie van Defensie voor het opruimen van verontreinigingen op bestaande militaire terreinen onder het door ARCADIS ontwikkelde GRIP(tm) programma.


· Gebouwen: de daling van 8% was het gevolg van een lager activiteitenniveau in zowel de Verenigde Staten als Nederland. Dit werd gecompenseerd door voortzetting van de groei in België en Spanje. In Nederland daalde de omzet door teruggang van de kantorenmarkt en de vorig jaar in gang gezette reductie van slecht renderende activiteiten. Hoewel de omzet in de Verenigde Staten nog licht terugliep ten opzichte van eind vorig jaar, was in het tweede kwartaal sprake van een stijging van het aantal offerteverzoeken. Dit resulteerde aan het eind van het tweede kwartaal in twee grote opdrachten voor de automobielindustrie.


· Communications: de teruggang van 16% is geheel toe te schrijven aan de reeds vorig jaar ontstane daling van de telecomactiviteiten en de dienstverlening in het kader van de WOZ. Het activiteitenniveau in de telecommarkt is gestabiliseerd, waarbij de aandacht wordt geconcentreerd op nichesegmenten met rendabele projecten. Bij de activiteiten op het gebied van geografische informatiesystemen kon de groei van vorig jaar worden voortgezet.

In het eerste halfjaar van 2002 was van de totale omzet 39% afkomstig uit Noord- en Zuid-Amerika (2001: 40%), terwijl Nederland 37% bijdroeg (2001: 38%), overige Europese landen 19% (2001: 18%) en de rest van de wereld 5% (2001: 4%).

Projecten

In het tweede kwartaal van 2002 werden onder andere de volgende opdrachten verworven:

Infrastructuur:


· Aanpassing van de ring rond de Belgische stad Gent in opdracht van de Administratie Wegen en Verkeer Oost-Vlaanderen. Het betreft een technische studie naar de herinrichting van drie verkeersknooppunten.


· Technische ondersteuning bij de aanleg van de hogesnelheidslijn van Madrid naar Valencia in opdracht van het Ministerie van Openbare Werken.

Gebouwen:


· Advisering over de gevolgen van de renovatie- en uitbreidingswerkzaamheden voor de constructie van het Rijksmuseum in Amsterdam. Tevens zal het plan om een ondergronds plein te realiseren onder de huidige onderdoorgang constructief worden getoetst.


· Twee grote opdrachten in de V.S.: voor Hyundai Motor Company het ontwerp van een nieuwe automobielfabriek en voor Denso International America Inc. uitbreiding van de bestaande laboratoriumfaciliteiten met een nieuwe testruimte.

Milieu:


· Voor het Superfund Innovatie programma van het Amerikaanse Ministerie van Milieu werd een opdracht verworven voor een demonstratieproject voor zuivering van vervuild baggerslib gericht op toepassing van goedkope saneringstechnologie.


· Ondersteuning van in Duitsland gevestigde onderdelen van het Amerikaanse leger bij het verder ontwikkelen en opknappen van legerbases in de omgeving van Kaiserslautern.

Communications:


· Raamcontract met de Gemeente Deventer voor de ontwikkeling en aanleg van een First Mile-netwerk (glasvezel tot in de huiskamer) in sommige wijken van deze gemeente.


· Voor de stad Madrid de ontwikkeling en toepassing van geografische informatiesystemen, waarmee deze stad haar publieke werken beter kan managen.

Vooruitzichten

In de infrastructuurmarkt blijft de marktvraag naar verwachting op een goed niveau, mede gezien het lange-termijnkarakter van investeringen in dit segment. De goede positie van ARCADIS in de Amerikaanse milieumarkt biedt mogelijkheden voor groei, met name door uitbreiding van het GRIP(tm) programma. De in het 2e kwartaal verworven opdrachten voor de automobielindustrie in de Verenigde Staten, zullen in het tweede halfjaar een verbetering van de bezettingsgraad in het gebouwensegment tot gevolg hebben. Herstel van de telecommarkt zal naar verwachting niet voor 2004 optreden. Daar staat tegenover dat in het segment communications de vraag naar geografische informatiesystemen sterk stijgt. Vooralsnog wordt verwacht dat de gevolgen van de voorgenomen afschaffing van de onroerende zaakbelasting voor woningen beperkt zullen zijn.

Bestuursvoorzitter Noy concludeert: "De herziene strategie die 2 jaar geleden is ingezet, blijft de leidraad voor onze inspanningen gericht op winstverbetering. De voortdurende onzekerheid omtrent economisch herstel en de eerder ontstane daling van de activiteiten in de segmenten gebouwen en communications, zullen een drukkend effect hebben op de autonome groei in de tweede jaarhelft. Het translatie-effect van de daling van de Amerikaanse dollar en de Braziliaanse reaal op de winst in euro's wordt naar verwachting gecompenseerd door de bijdrage vanuit de acquisities. Afhankelijk van het economisch herstel en onder voorbehoud van onvoorziene omstandigheden, verwachten we voor 2002 een groei van de netto operationele winst met 5 à 10%."

ARCADIS is een toonaangevende dienstverlenende kennisorganisatie, wereldwijd werkzaam op de terreinen infrastructuur, gebouwen, milieu en communications. Wij nemen verantwoordelijkheid voor projecten en programma's van idee, via implementatie tot exploitatie. Centraal in onze integrale aanpak staat de meerwaarde voor onze opdrachtgevers. ARCADIS telt 8500 medewerkers, die met elkaar een jaarlijkse omzet van EUR 850 miljoen genereren. We zijn resultaatgericht, investeren voortdurend in onze kennis en vaardigheden, zodat we opdrachtgevers maximale waarde kunnen bieden in de vorm van haalbare oplossingen die bijdragen aan hun succes.