Wolters Kluwer NV

13 augustus 2002

Wolters Kluwer presenteert halfjaarcijfers 2002


· Omzet met 6% gestegen tot EUR 1.917 miljoen.
· Bedrijfsresultaat (EBITA) 12% hoger, op EUR 347 miljoen.
· Gewoon nettoresultaat voor amortisatie immateriële vaste activa met 12% toegenomen tot EUR 194 miljoen (+11% bij constante koersen).
· Autonome groei van Wolters Kluwer concern +2%, gelijk met vorig jaar. Autonome groei van de doorlopende activiteiten +3%.
· Netto winst resultaat(??) -50% lager maar vrijwel gelijk aan vorig jaar, gecorrigeerd voor boekwinsten uit desinvesteringen van niet-kernactiviteiten......
· Elektronische omzetbaten?? (incl. Internet) met 29% toegenomen tot EUR 607 miljoen. Omzet uit Internetactiviteiten is zelfs met 50% toegenomen tot EUR 263 miljoen. waarbij de Internetomzet in lijn met de prognose met 50% omhoog is geschoten naar EUR 263 miljoen.
· Elektronische producten genereren inmiddels 32% van de totale inkomsten, vergeleken met 67% voor papieren producten (HJ1-2001: elektronische producten 26%, papieren producten 72%).
· Gunstige ontwikkeling van financieringskosten: EUR 74 miljoen (HY1-2001: EUR 88 miljoen). Effectief belastingtarief: 29%. (HY1-2001: 32%)
· Agressief Aacquisitieprogramma (18 bedrijven overgenomen, vrijwel alle actief op het gebied van workflow software/smart information tools) heeft het transformatieproces verder versterkt en een impuls gegeven aan de autonome groei.
· Positieve prognose voor 2002 gehandhaafd: 7-9% hoger gewoon nettoresultaat voor amortisatie immateriële vaste activa (bij constante koersen).
Benchmark resultaten

Voor tabellen Zie het origineel http://www.wolterskluwer.com .
EUR miljoen
HJ1-2002 HJ1-2001 +% Mutatie
Omzet 1.917 1.808 6
EBITDA 408 395 3
EBITA 347 344 01,8
EBITA marge % 18,1 19
Gewoon nettoresultaat voor amortisatie immateriële vaste activa 194
173
12
Nettoresultaat 32 64
Winst per aandeel voor amortisatie immateriële vaste activa 'fully diluted' ¤ 0,66
¤ 0,62
7
Vrij besteedbare kasstroom 42 47
Vrij besteedbare kasstroom per aandeel 'fully diluted' 1) ¤ 0,15 ¤ 0,16 FTE's (gemiddeld) 20.132 19.562 3

1) Gebaseerd op gewogen gemiddelde aantal aandelen 'fully diluted'

Rob Pieterse, Voorzitter van de Raad van Bestuur van Wolters Kluwer, over het eerste halfjaar 2002:

'De halfjaarcijfers van Wolters Kluwer zijn boven onze verwachting. Tijdens de aandeelhoudersvergadering in april heb ik bekend gemaakt, dat het zwaartepunt van de groei van onze resultaten in het tweede halfjaar zou liggen. Sommige van onze bedrijven waren echter in staat om eerder dan verwacht nieuwe (Internet) producten op de markt te brengen. Het educatieve cluster zag de omzet deels verschuiven naar het eerste halfjaar. Wij verwachten dat dit gecompenseerd wordt in de tweede helft.

Wolters Kluwer is op weg een allround uitgever te worden die informatie (content), software en diensten aanbiedt. De omzet van elektronische producten issteeg met 29% gestegen tot EUR 607 miljoen. Hierdoor bedraagt de bijdrage van deze producten aan de totale omzet nu 32%. We zijn dus goed op weg naar ons omzetdoel van ongeveer EUR 1,2 miljard dit jaar voor elektronische producten over het hele jaar. Bijna EUR 600 miljoen van deze omzet zalis Internet-gerelateerd zijn. Ook de verkoop van CD-ROM producten liet met name in onze Europese markten een verdere stijging zien.

Ons acquisitieprogramma leverde een versnelde bijdrage in onze verandering tot de onmisbare naar een toonaangevende kennisleverancier voor onze klanten. Ook signaleren we andere bemoedigende signalen vanuit de organisatie. Een goed voorbeeld daarvan is het toenemende aantal nieuwe productlanceringen en de daarmee samenhangende stijging van de omzet, die ons groeischema ondersteunen.

Onder moeilijke economische omstandigheden zijn wij er opnieuw in geslaagd om een hogere omzet, een hoger bedrijfsresultaat (EBITA) en een hoger nettoresultaat voor amortisatie immateriële vaste activa - onze belangrijkste benchmark - te realiseren.

Wij handhaven onze prognoses vooruitzicht voor het gehele jaar 2002: een stijging van het nettoresultaat voor amortisatie immateriële activa bij constante valutakoersen van 7-9% (bij constante valutakoersen).

LTB Europe boekte aanzienlijke vooruitgang in het streven de toonaangevende positie op haar kernmarkten verder te versterken. Niet alleen dankzij een aantal acquisities, maar ook door een verdere verscherping van de focus op bestaande activiteiten en middelen in het eerste halfjaar. LTB North America en Health zorgden voor extra groei met betrekking tot nieuwe (Internet)projecten en productontwikkeling. Education boekte in het eerste halfjaar opnieuw een indrukwekkend resultaat. Dit was voornamelijk te danken aan verbeteringen op het gebied van productontwikkeling waardoor producten eerder beschikbaar kwamen.

Met een aantal onderdelen van ons desinvesteringsprogramma voor niet-kernactiviteiten naderen we de slotfase. Zo zijn de onderhandelingen over de verkoop van onze Nederlandse vakbladuitgeverij ten Hagen & Stam en ons opleidingsinstituut in Nederland, ISBW, in een gevorderd stadium. Wij hopen dat de verkoop het komende half jaar wordt afgerond. Ook openen we binnenkort de onderhandelingen met geïnteresseerde partijen over de verkoop van Bohn Stafleu van Loghum, onze uitgeverij van Nederlandstalige publicaties voor de gezondheidszorg. En onlangs ontvingen we de eerste biedingen op Kluwer Academic Publishers.'

Vooruitzichten voor het gehele jaar 2002

In verband met de onzekere economische situatie en de voortzetting van ons investeringsprogramma handhaven wij ondanks bemoedigende signalen vanuit de organisatie, zoals het toenemende aantal nieuwe productintroducties en de daarmee samenhangende stijging van de omzet, onze oorspronkelijk prognose van een 7-9% hoger benchmark resultaat - het gewoon nettoresultaat voor amortisatie immateriële vaste activa (bij constante koersen).

Hoogtepunten van het eerste halfjaar 2002

Omzet in eerste halfjaar 2002 met 6% toegenomen tot EUR 1.917 miljoen (+5% bij constante koersen). Ondanks aanhoudende inspanningen op het gebied van productontwikkeling steeg het bedrijfsresultaat voor amortisatie immateriële vaste activa (EBITA) met 1% (0% bij constante koersen) van EUR 344 miljoen naar EUR 347 miljoen. Wij verwachten dat de EBITA-marge, die daalde van 19,0% in HJ1-2001 naar 18,1% in HJ1-2002, evenals voorheen, over het gehele jaar hoger zal zijn en zal uitkomen op ongeveer 21%.

Gewoon netto resultaat voor amortisatie immateriële vaste activa, ons benchmark resultaat, steeg met 12% (11% bij constante koersen) tot EUR 194 miljoen (HJ1-2001: EUR 173 miljoen). Door de verwachte verwatering als gevolg van het stock dividend, de aandelenopties en de in november vorig jaar uitgegeven converteerbare obligatielening, steeg de winst per aandeel voor amortisatie immateriële vaste activa en resultaat uit desinvesteringen (op basis van het gewogen gemiddelde aantal uitstaande aandelen 'fully diluted') met 7%, van EUR 0,62 tot EUR 0,66.

De autonome omzetgroei van Wolters Kluwer als geheel bedroeg evenals vorig jaar 2%. De kern activiteiten groeiden sneller, met een autonome groei van 3%. Bij de niet-kernactiviteiten/af te stoten onderdelen, die sterk afhankelijk zijn van advertentie-inkomsten, was sprake van een aanmerkelijke verslechtering (-6%).

Elektronische omzet (incl. Internet, CD-ROM, overige online) stijgt met 29% tot EUR 607 miljoen. Het beste resultaat werd behaald door LTB North America, met name bij CCH Legal Information Services (CCH LIS), een aanbieder van workflow tools voor registeronderzoek met betrekking tot financiële transacties en voor ondernemings-registraties. Ook Health boekte sterke vooruitgang. Dit was voor het grootste deel te danken aan Ovid Technologies en het door Ovid overgenomen Silver Platter (een wereldwijd opererende leverancier van medische en wetenschappelijke databanken). Elektronische omzet is inmiddels goed voor 32% van de totale omzet.

Internetomzet met 50% omhoog naar EUR 263 miljoen. Het extra (Internetgerelateerde) productontwikkelingsprogramma werpt vruchten af. Het programma, dat tot doel heeft gedurende een periode van drie jaar (2000-2002) EUR 250 miljoen te investeren in de ontwikkeling van nieuwe (Internetgerelateerde) producten, begint duidelijk een bijdrage te leveren aan de omzet. (HJ1-2002: EUR 37 miljoen; HJ1-2001: 3 miljoen).

Financieringskosten en belastingdruk. Ondanks verdere uitgaven aan strategische, op groei gerichte overnames, lieten de financieringskosten met een daling van 16% een gunstige ontwikkeling zien. Dit was te danken aan de daling van de rentetarieven, van iets meer dan 6% in HJ1-2001, tot minder dan 5% in HJ1-2002, inclusief het effect van de in november 2001 uitgegeven converteerbare obligatielening. De netto schuldpositie bleef onveranderd ten opzichte van eind juni 2001, op EUR 3 miljard, en kwam iets hoger uit dan eind december 2001 (EUR 2,8 miljard). De goede financiële positie van Wolters Kluwer wordt weerspiegeld door de credit rating, die door S&P is gehandhaafd op A- met stabiele vooruitzichten en door Moody's op A3 met stabiele vooruitzichten. De effectieve belastingdruk is, zoals wij eerder dit jaar al aangaven, in het eerste halfjaar fors gedaald, naar 28,6% (HJ1-2001: 32,3%).

De kasstroom uit bedrijfsoperaties is met 8% afgenomen. Dit is voornamelijk te wijten aan een groter beslag op het werkkapitaal (met name handelsdebiteuren) en een andere spreiding van financieringslasten. De vrij beschikbare kasstroom kwam met EUR 42 miljoen iets lager uit dan het niveau van EUR 47 miljoen dat vorig jaar werd gerealiseerd.

Voortzetting acquisitieprogramma. In het eerste halfjaar heeft Wolters Kluwer 18 bedrijven overgenomen. Vrijwel al deze bedrijven zijn actief op het gebied van workflow software/smart information tools en genereren op jaarbasis een totale omzet van circa EUR 105 miljoen (2003 E). De belangrijkste overnames waren:
- Medi-Span (Health, VS: leverancier van elektronische medicijngegevens en klinische informatie voor apothekers, ziekenhuizen, ziektekostenverzekeraars, artsen en systeemleveranciers in de VS);
- ABG Professional Information (LTB Europe, VK: de commerciële uitgeverij van het Institute of Chartered Accountants in England and Wales (ICAEW), het grootste Europese accountantsinstituut);
- Uniform Information Services (LTB North America, VS: diensten op het gebied van regelgeving voor de schadeverzekeringssector);
- Intercounty Clearance Corp (LTB North America, VS: levert diensten met betrekking tot registeronderzoek en het registreren van financiële transacties aan juristen, kredietverleners en financiële instellingen);
- Artel Software House (LTB Europe, Italië: workflow tools voor belasting- en financiële adviseurs alsmede accounting software voor het midden- en kleinbedrijf.);
- Val Informatique (LTB Europe, Frankrijk: aanbieder van workflow software op het gebied van arbeidsomstandigheden);
- Ciceron (LTB Europe, Frankijk: workflow software voor kleine, middelgrote en grote accountantskantoren en juridische afdelingen van bedrijven).
Resultaat uit doorlopende activiteiten verbeterd. De transformatie van Wolters Kluwer tot een allround uitgever die informatie (content), software en diensten aanbiedt, vordert goed. Dit proces behelst onder meer het op duidelijke wijze bijsturen van de portefeuille en derhalve het aanwijzen van niet-kernactiviteiten/te verkopen ondernemingen. Niet-kernactiviteiten worden verkocht of hun kasstroom wordt gemaximaliseerd. . Uit de verbetering van de performance van de kernactiviteiten blijkt dat onze strategische keuze voor herstructurering de juiste is geweest. In de eerste zes maanden was de performance van onze kernactiviteiten beter dan die van de organisatie als geheel, zoals blijkt uit de volgende tabel.


Voor tabellen Zie het origineel .
EUR miljoen Omzet Omzet EBITA EBITA
HJ1-2002 HJ1-2001 HJ1-2002 HJ1-2001
Totaal 1.917 1.808 347 344
Niet-kern/af te stoten 170 208 27 33
Doorlopende activiteiten 1.747 1.600 320 311

Groei
Totaal +6% +1%
kern activiteiten +9% +3%

Groeiverdeling HJ1-2002
In % Omzet Omzet EBITA EBITA
HJ1-2002 HJ1-2001 HJ1-2002 HJ1-2001
Autonoom

- Doorlopende activiteiten

- Niet-kern/af te stoten
Totaal
3

-6

2
2
2
2

-4

-17

-6

-14
18

-12
Acquisities 5 5 6 5
Desinvesteringen -2 -2 0 -1
Bij constante koersen 5 5 0 -8
Koerseffect 1 2 1 3
Total 6 7 1 -5

Omzet naar medium
EUR miljoen HJ1-2002 In % HJ1-2001 In %
Internet 263 14 175 10
Overig online 20 1 24 1
CD-ROM 324 17 271 15
Totale Elektronische Omzet 607 32 470 269
Papieren producten 1.299 67 1.300 72
Training 11 1 38 2
Totaal 1.917 100 1.808 100

Niet-kernactiviteiten. Als gevolg van de voortdurende portfolio analyse, is een aantal ondernemingen geoormerkt als niet-kernactiviteit. De kasstroom van deze activiteiten wordt gemaximaliseerd of de ondernemingen worden verkocht. Bedrijven die worden verkocht vallen buiten de gerapporteerde clusterresultaten.

Niet-kern activiteiten/te verkopen ondernemingen

Voor tabellen Zie het origineel .
EUR miljoen HJ1-2002 HJ1-2001 % Change
Omzet 170 208 -18
EBITA 27 33 -19
EBITA marge %
FTE's (gemiddeld) 16

1.708 16

1.977

-14

De totale omzet van de niet-kernactiviteiten/te verkopen ondernemingen die sterk afhankelijk zijn van advertentie-inkomsten, nam met EUR 38 miljoen af tot een niveau van EUR 170 miljoen (-18%). Voor het tweede halfjaar wordt geen snel herstel verwacht.

Resultaten per cluster in HJ1- 2002

Legal, Tax & Business Europe - Transformatie vordert goed

EUR miljoen HJ1-2002 HJ1-2001 % mutatie Autonome groei Acquisities Desinvesteringen Koerseffect Omzet 1) 607 584 4 0 4 0 0
Waarvan elektronische producten

171

131

30
EBITDA 133 135 -1
EBITA 2) 112 116 -4 -8 4 0 0
EBITA marge %
18
20
Investeringen 26 24
FTE's (gemiddeld)
7.606
7.227


1) Omzet inclusief niet-kernactiviteiten/te verkopen ondernemingen HJ1-2001: 658 miljoen
2) EBITA inclusief niet-kernactiviteiten/te verkopen ondernemingen HJ1-2001: 119 miljoen

Dankzij de succesvolle overname van een aantal bedrijven op het gebied van software- en servicesondernemingen en het verder herstructureren van bestaande activiteiten en middelen gedurende het eerste halfjaar van 2002, heeft LTB Europe aanzienlijke vooruitgang geboekt in haar streven de toonaangevende positie op onze kernmarkten verder uit te breiden. Middels de combinatie van software en services met hoogwaardige content is de strategische koers richting onze klanten in de zes kernmarkten van de clusters - legal; fiscal/financial; human resources; public & governmental administration; health, safety & environment (HSE); transport - duidelijk bepaald.

De Europese (kern)activiteiten realiseerden een totale omzet van EUR 607 miljoen (+4%). Vooral de advertentie- en opleidingsactiviteiten werden beïnvloed door de economische omstandigheden. Het bedrijfsresultaat (EBITA) viel enigszins tegen, voornamelijk als gevolg van een achterblijvend resultaat van de traditionele op papieren producten gerichte activiteiten in België en in mindere mate in het Verenigd Koninkrijk.

Na een initiële daling van de autonome groei sinds september 2001, is de autonome groei in Europa verbeterd. Hoewel het tempo onvoldoende is, laat deze groei elke maand een verdere verbetering zien. In het eerste halfjaar bereikte deze groei een niveau van 0% (HJ1-2001: 2%), waarbij sprake was van dubbelcijferige bijdragen van Italië en Midden-Europa en uitstekende resultaten bij Teleroute.com (+6% ten opzichte van vorig jaar) en Duitsland. De verschuiving naar elektronische producten zet zich voort. Vergeleken met vorig jaar is de verkoop van nieuwe elektronische producten sterk toegenomen (nu circa 28% van de omzet, HJ1-2001: 22%). Dit geldt met name voor Internetproducten en CD-ROM's.

De omzet in Nederland bleef onveranderd als gevolg van tegenvallende resultaten bij JobNews en bij de advertentie- en opleidingsactiviteiten. De herstructurering van Kluwer verloopt volgens plan. Back-office diensten zijn gecentraliseerd, wat naar verwachting zal resulteren in optimale besparingen en synergie-effecten.

Ook het stroomlijnen van de activiteiten in België verloopt voorspoedig. In HJ2-2002 zullen nieuwe producten op de markt worden gebracht en terugbrenging van het aantal werknemers is grotendeels gerealiseerd.

Croner Consulting (VK) is een goed voorbeeld van de eerste stappen die Wolters Kluwer heeft gezet op de advies- en consultancy markt. Met een stijging van 8% omzetgroei liet dit bedrijf een goede performance zien. leverde een goede performance, met een 8% hogere autonome groei. Een Business Consulting divisie is opgericht die de content van Croner integreert teneinde meer lucratieve adviestransacties aan te kunnen trekken.

Legal, Tax & Business North America - Sterke groei elektronische omzet

EUR miljoen HJ1-2002 HJ1-2001 % mutatie Autonome groei Acquisities Koerseffect Omzet 1) 616 572 8 3 4 1
Waarvan elektronische producten

294

246

20
EBITDA 179 164 9
EBITA 2) 157 147 7 4 3 0
EBITA marge
%
Investeringen
FTE's
(gemiddeld)
26
21

6.390
26
20

6.151

1) Omzet inclusief niet-kernactiviteiten/te verkopen ondernemingen HJ1-2001: 584 miljoen
2) EBITA inclusief niet-kernactiviteiten/te verkopen ondernemingen HJ1-2001: 147 miljoen

De strategische keuze van LTB North America om zich te richten op juridische en transactie regelgeving voor het bank-, verzekerings- en effectenwezen, alsmede fiscale en juridische diensten, werpt steeds meer vruchten af. Dankzij de sterke ontwikkeling van de elektronische omzet (nu goed voor 48% van de totale omzet van het cluster) en nieuwe strategische acquisities gedurende het eerste halfjaar van 2002 heeft LTB North America nu niet alleen een toonaangevende positie in content, maar ook in software tools en oplossingen.

De autonome EBITA-groei van het cluster liet een sterke omslag zien, van -11% vorig jaar naar +4% in de eerste zes maanden van dit jaar. Ondanks de moeilijke economische omstandigheden steeg de totale omzet van het cluster met 8% tot EUR 616 mln. Het bedrijfsresultaat (EBITA) nam met 7% toe tot EUR 157 miljoen.

Bankers Systems Inc. (BSI) realiseerde een autonome groei van 10% en gaf daarmee opnieuw blijk van haar groeipotentieel. CCH Tax Compliance en Aspen Publishers hebben eveneens een aanzienlijke bijdrage geleverd aan de autonome groei van het cluster (+3%). CCH US Publishing en CCH LIS hadden last van de economische groeivertraging in de Verenigde Staten. Niettemin werd hier een aanzienlijke groei van de Internetomzet gerealiseerd. Eveneens vermeldenswaard is dat Aspen's Loislaw, een vooraanstaande Internetaanbieder van materiaal voor juridisch onderzoek, ten opzichte van HJ1-2001 met 40% is gegroeid.

Wolters Kluwer profiteerde van de aanzienlijke investeringen in Internetdiensten in de VS. Zo heeft CCH LIS de site Legal Compliance Services ontwikkeld, waarop workflow tools voor registeronderzoek met betrekking tot financiële transacties en ondernemings-registraties (CT Advantage, LSDS and iLien Online.com) te vinden zijn. Internet-inkomsten vertegenwoordigen nu 29% van de totale omzet van CCH LIS. CCH US Publishing, CCH Tax Compliance en Aspen Publishers hebben wederom nieuwe producten toegevoegd aan de in 2001 geïntroduceerde site Tax & Accounting Destination. Dit voorjaar is de site CCH Wall Street gelanceerd. Deze site is gewijd aan de regelgeving met betrekking tot de effectenhandel.

LTB North America heeft sinds het begin van dit jaar 9 overnames afgerond. De belangrijkste hiervan waren de recente acquisitie van Uniform Information Services, de grootste aanbieder van regelgevinggerelateerde diensten voor de schadeverzekeringssector in de VS, en Intercounty Clearance Corporation, een aanbieder van diensten en informatie ten behoeve van registeronderzoek en het indienen of verlengen van registraties voor advocatenkantoren, kredietverleners en financiële instellingen. Uniform Information Services is in het eerste kwartaal van dit jaar samengevoegd met CCH US Publishing, terwijl Intercounty Clearance in het tweede kwartaal is opgegaan in CCH LIS.

Legal, Tax & Business Asia Pacific - Lichte omzetstijging

EUR miljoen HJ1-2002 HJ1-2001 % mutatie Autonome groei Acquisities Koerseffect Omzet 32 31 4 -1 3 2
Waarvan elektronische producten

9

9

0
EBITDA 5 6 -19
EBITA 4 5 -25 -28 1 2
EBITA marge %
13
17
Investeringen 2 1
FTE's (gemiddeld)
558
526

De omzet van LTB Asia Pacific is toegenomen tot EUR 32 miljoen. Desondanks voldeed het resultaat van dit cluster niet aan onze verwachtingen. Het bedrijfsresultaat (EBITA) kwam uit op EUR 4 miljoen, een daling ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De indrukwekkende toename van de Internetinkomsten kon niet worden voortgezet. Bij CCH Australia nam de omzet toe, maar werd het resultaat gedrukt door een tegenvallende omzet van nieuwe producten en boeken na het sterke eerste halfjaar van 2001. De omzet van CCH Asia steeg slechts marginaal en had te lijden van de economische situatie in Hongkong en Singapore. Er zijn maatregelen genomen om de omzet te stimuleren en de kosten te verlagen. LTB Asia Pacific verwacht in de tweede helft van 2002 een aanzienlijk hogere omzet te realiseren dan op grond van de halfjaarcijfers verwacht zou mogen worden. Voorts zal de kostenstructuur kritisch worden beschouwd.

Health - Implementatie van de gerichte groeistrategie

EUR miljoen HJ1- 2002 HJ1- 2001 % mutatie Autonome groei Acquisities Koerseffect Omzet 1) 372 298 25 7 17 1
Waarvan elektronische producten

103

58

78
EBITDA 60 54 11
EBITA 2) 51 47 9 -18 26 1
EBITA marge %
14
16
Investeringen 7 7
FTE's (gemiddeld)
2.339
2.150

1) Omzet inclusief niet-kernactiviteiten/te verkopen ondernemingen HJ1-2001: 382 miljoen
2) EBITA inclusief niet-kernactiviteiten/te verkopen ondernemingen HJ1-2001: 75 miljoen
De implementatie van de in maart aangekondigde clusterstrategie verloopt sneller dan gepland. Zowel de autonome omzetgroei als de groei door acquisities nam toe. De herindeling van het cluster in vier op specifieke klantensegmenten gerichte business units (Pharma, Medical Information Professionals, Practitioner Info en Clinical Tools), die zich richten op de winstgevende gezondheidsmarkt, verloopt voorspoedig. Door zich volledig te concentreren op de wereldwijde markt voor Engelstalige medische informatie voor professionals heeft Wolters Kluwer een goede uitgangspositie veroverd om uit te groeien tot marktleider binnen de geselecteerde segmenten. Wolters Kluwer Health zal haar traditionele activiteiten gebruiken als uitvalshoek voor het uitbreiden van haar activiteiten op het gebied van databanken en klinische tools voor de gezondheidsmarkt.

De omzet nam toe met 25% tot EUR 372 miljoen (HJ1-2001: EUR 298 miljoen). Deze toename was te danken aan een hogere autonome groei binnen de clusterbedrijven en de beter dan verwachte performance van Medi-Span. Dit bedrijf werd onlangs overgenomen en is inmiddels volledig geïntegreerd binnen Facts & Comparisons. De autonome groei van het cluster kwam uit op 7%, terwijl het bedrijfsresultaat (EBITA) met 9% toenam tot EUR 51 miljoen (HJ1-2001: EUR 47 miljoen). Als de integratie- en reorganisatiekosten buiten beschouwing worden gelaten bedroeg de groei van het bedrijfsresultaat echter bijna 20%.

Ovid Technologies heeft haar belangrijke positie als het primaire online platform binnen het cluster verder versterkt. Het afgelopen halfjaar is de overheveling van content van alle andere clusterbedrijven naar Ovid verder voortgezet. De omzet van Ovid (inclusief het overgenomen SilverPlatter) is verdubbeld en het gebruik van het online systeem is verder toegenomen. Ovid is op basis van alle toegepaste maatstaven marktleider binnen de medische markt: aantal 'A' vakbladen, totale aantal titels, aantal uitgevers, aantal geraadpleegde pagina's, aantal eindgebruikers, totale penetratie in VS, totale wereldwijde penetratie, uitgaven per klant en uitgaven per eindgebruiker.

Bij Adis trad een herstel op met betrekking tot de activiteiten in de farmaceutische markt en keerde de groei terug naar het hoge niveau waarvan tot vorig jaar sprake was. De samenvoeging van Medi-Span met Facts & Comparisons vergde aanzienlijke inspanningen. Maar de integratie is nu met succes afgerond en het bedrijf is klaar om de voordelen van deze strategische overname te realiseren. De maatregelen die zijn genomen om Lippincott, Williams & Wilkins en de waardevolle uitgeefactiviteiten van dit bedrijf nieuw leven in te blazen verliepen volgens plan. Bij zowel de medische als de educatieve activiteiten is het resultaat verbeterd en is een begin gemaakt met het ontwikkelen van strategieën om de activiteiten uit te breiden.

Education - Verbreding van het klantenbestand

EUR miljoen HJ1-2002 HJ1-2001 % mutatie Autonome groei Acquisities Desinvesteringen Koerseffect Omzet 120 115 4 4 0 0 0
Waarvan elektronische producten

6

4

39
EBITDA 13 10 30
EBITA 10 7 30 29 0 2 -1
EBITA marge %
8
6
Investeringen 6 5
FTE's (gemiddeld)

1.461

1.457


Wolters Kluwer Education is in het afgelopen halfjaar een beleid gaan voeren dat veel meer is gebaseerd op ondernemerschap. In financieel opzicht boekte het cluster goede voortgang en overtrof het resultaat de verwachtingen, met een autonome omzetgroei van 4% (HJ1-2001: 6%) en 30% hogere EBITA. Hierin is een zekere mate van spreiding over het eerste en tweede halfjaar verwerkt.

Onder leiding van een nieuwe cluster CEO, is voor het cluster een groeistrategie ontwikkeld. Hoewel boeken de kernactiviteit van het cluster zullen blijven, zal de nadruk worden gelegd op verbreding van de activiteiten naar de Europese educatieve markt in ruimere zin. Dit zal gebeuren door het ontwikkelen van nieuwe manieren en mogelijkheden voor het gebruik van boeken. Daarnaast zullen we ons via productontwikkeling en acquisities richten op nieuwe marktsegmenten, zoals leren op afstand en elektronische bedrijfsopleidingen. Met deze strategie richten wij ons op nieuwe klantengroepen, zoals bedrijven (beroepsopleidingen), ouders (testen voor kinderen) en individuele cursisten (education permanente). Binnen alle belangrijke bedrijven zijn speciale research en ontwikkelingsteams opgezet.

Om de implementatie van de nieuwe op ondernemerschap gebaseerde strategie te bevorderen heeft het cluster Redaktion-D gelanceerd en Moorhouse Black overgenomen. Redaktion-D is een interactieve online cursus Duits voor professioneel gebruik. Moorhouse Black is een toonaangevend aanbieder van online cursussen voor onderwijsinstellingen en is samengevoegd met Nelson Thornes, onze Britse educatieve uitgeverij.

Prognoses:
Dit persbericht bevat prognoses. Deze prognoses zijn herkenbaar aan het gebruik van woorden als 'verwacht', 'mogelijk', 'zal' en vergelijkbare uitdrukkingen. Deze prognoses zijn onderhevig aan risico's en onzekerheden en de werkelijke resultaten en gebeurtenissen kunnen aanmerkelijk afwijken van de huidige verwachtingen. Factoren die daartoe kunnen leiden zijn onder meer, maar niet uitsluitend, de algehele economische omstandigheden, de situatie op de markten waar Wolters Kluwer actief is, het gedrag van klanten, leveranciers en concurrenten, technologische ontwikkelingen en juridische bepalingen en voorschriften van regelgevende instanties die consequenties hebben voor de activiteiten van Wolters Kluwer.




Wolters Kluwer NV