Nederlandse Vereniging van journalisten

Migranten & Media richt documentatiecentrum in

Het NVJ-bureau Migranten & Media zal volgende maand een documentatiecentrum inrichten in de Bushuisbibliotheek van de Universiteit van Amsterdam. In dit centrum worden publicaties opgenomen over algemene theorieën omtrent media en beeldvorming, en over journalistiek in de multiculturele samenleving. Het onderwerp `media en beeldvorming over de multiculturele samenleving' leeft. Het projectbureau krijgt jaarlijks veel verzoeken van studenten journalistiek of communicatiewetenschappen om documentatiemateriaal in te zien.

De bestaande inventarisatie "Media en Migranten, Inventarisatie van onderzoek in Nederland", in 1998 uitgevoerd, wordt nu uitgebreid met recent en buitenlands onderzoek. Rapporten van wetenschappelijk onderzoek en publicaties over media, migranten en beeldvorming worden gezocht via onderzoeksinstituten, universiteiten, uitgeverijen en de Nederlandse Centrale Catalogus (NCC). De NCC is de overkoepelende database van de meeste bibliotheken in Nederland.

In de inventarisatie worden bovendien verslagen opgenomen van debatten en symposia, alsook onderzoeksrapporten die in opdracht zijn gemaakt voor media, commerciële instellingen, overheid, migrantenorganisaties en organisaties zoals het Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie (LBR). 'Niet alles hoeft perse uit de wetenschappelijke hoek te komen', zegt Monique Doppert van het NVJ-projectbureau Migranten & Media. 'Zo geeft het LBR ook video's uit. Niet wetenschappelijk, maar wel informatief. Wat wij doen, is alle bestaande materiaal samenbrengen.'

Catalogiseren
De boeken zullen volgens het systeem van de UvA gecatalogiseerd worden en toegevoegd worden aan de Nederlandse Centrale Catalogus. Dit maakt de collectie volgens het NVJ-projectbureau zowel inzichtelijk als toegankelijk ten behoeve van uitlening. Op de website van Migranten & Media, www.beeldvorming.net, zal een overzicht komen te staan van alle geïnventariseerde publicaties, met een mogelijkheid om door te klikken naar de Bushuisbibliotheek of de NCC. Vervolgens kan het desbetreffende boek online worden gereserveerd.