Ingezonden persbericht

Den Haag. 12 augustus 2002

Vragen van de leden Crone en Timmermans (beiden PvdA) aan de ministers van Financiën en Economische Zaken


1.


Deelt u de analyse van de heer Wellink dat de invoering van de Euro een prijsopdrijvend effect heeft gehad dat twee maal zo hoog is als eerder verwacht? 1) Bedraagt dit effect inmiddels bijna 1,5%?


2.


Zo ja, sinds wanneer zijn deze cijfers bekend en waarom zijn zij niet eerder aan de Kamer gemeld, mede gelet op de vele discussies die hierover in het verleden met de Minister van Financiën zijn gevoerd?


3.

Geeft deze verdubbeling ten opzichte van de eerdere verwachtingen geen aanleiding tot specifieke maatregelen, bijvoorbeeld in de sfeer van prijscompensatie? Gaat u ook uitvoering geven aan onze eerdere suggestie om specifieke afspraken over een prijzenstop met sectoren zoals de horeca te maken, bijvoorbeeld door de invoering van een actiesticker met de tekst "Ik verhoog mijn prijzen niet", te plaatsen bij horecagelegenheden.


4.

Nu blijkens de uitlatingen van de heer Wellink nog een derde van de Nederlanders moeite ondervindt met het gebruik van de Euro, dient de overheid dan niet haar voorlichtingscampagne te intensiveren of van nieuwe impulsen te voorzien?


5.

Zo ja, kunt u de Kamer dan op korte termijn informeren welke maatregelen u zult nemen om ervoor te zorgen dat een snellere gewenning van alle inwoners van ons land aan de Euro tot stand wordt gebracht?


1)Nova van 9 augustus 2002