Provincie Drenthe

GS besluiten van 13 augustus 2002

Assen, 13 augustus 2002
Persberichtnummer 02-074



Ontwerp-gedoogbesluit Zonne-Ei-Farm
GS van Drenthe hebben op verzoek van Zonne-Ei-Farm in De Wijk een ontwerp-gedoogbesluit genomen. Eerder dit jaar vernietigde de Raad van State de milieuvergunning van Zonne-Ei-Farm. In haar uitspraak wees de Raad van State er op dat bij de vergunningaanvraag een rapport met kwantitatieve gegevens over de te verwachten geuremissies had moeten worden gevoegd. Om hieraan te kunnen voldoen is onderzoek nodig en dat is nog niet volledig afgerond. Daarom hebben GS na overleg met de Inspectie Noord van het ministerie van VROM besloten om de bedrijfsactiviteiten van Zonne-Ei-Farm toe te staan. Hiervoor is een ontwerp-gedoogbesluit gemaakt. Door het ontwerpbesluit wordt de bestaande situatie voorlopig geformaliseerd. Het ontwerpbesluit is voorbereid conform het Landelijk beleidskader gedogen.

Geld voor landschappelijke inpassing
GS hebben besloten vier subsidies te verstrekken voor de inrichting en inpassing van gebieden die van waarde zijn voor het landschap. Het gaat in totaal om een bedrag van 14.552 euro. Daarvan is bijna 6.400 euro bedoeld voor de Stichting Scouting Beilen voor een natuurlijker inrichting van het spel- en kampeerterrein. Verder ontvangt een inwoner van Peize een bedrag van 5.374 euro voor het inrichten van een stuk grasland als 'groene long' tussen twee woonwijken. De eigenaar legt met het geld singels en poelen aan, waardoor de ecologische kwaliteit van het gebied sterk toeneemt. De vierde aanvrager ontvangt subsidie voor de aanleg van singels en hagen en de inpassing van zijn schuren en erf in het landschap bij Nijeveen. De aanvraag voor het beschikbaar stellen van geld voor de organisatie van een vrijwilligersdag door Landschapsbeheer Nederland werd afgewezen. Landschapsbeheer Drenthe, de provinciale organisator van deze dag, ontvangt jaarlijks een budgetsubsidie van de provincie. De financiering van de subsidies wordt gerealiseerd uit het Krediet Natuur en Landschap. Dit Krediet bedraagt jaarlijks 68.067 euro. Er is voor het jaar 2002 nog subsidie beschikbaar voor projecten die beogen de kwaliteit van natuur en landschap te verbeteren.

Standplaatsen ambulances Emmen en Havelte
De standplaats voor ambulances in Emmercompascuum gaat naar Emmen en de standplaats Diever wordt voorlopig verplaatst naar Havelte. Bovendien worden de piketdiensten, de dienst van 17.00 tot 8.00 uur waarbij de ambulance bij de chauffeur thuis staat, omgezet in aanwezigheidsdiensten op de ambulancepost en in Emmen en Havelte. Tot dit besluit kwamen GS op basis van onderzoek van de stichting Tympaan. Deze veranderingen zijn nodig omdat er onvoldoende bezetting is voor de zogeheten piketdiensten op alle ambulancestandplaatsen. De piketdiensten kunnen niet op elke standplaats omgezet worden in aanwezigheidsdiensten, omdat de zorgverzekeraar daar onvoldoende financiële middelen voor beschikbaar kan stellen. Daarom hebben het RAV Drenthe en zorgverzekeraar Groene Land Achmea aan GS het verzoek gedaan de standplaatsen en diensten voor Emmercompascuum en Diever te wijzigen. De oplossing die nu gekozen is, levert winst in de opstarttijd op en vermindert de kans op overschrijding van de norm voor de aanrijtijden van 15 minuten. Een definitieve beslissing over de verplaatsing naar Havelte hangt af van landelijk onderzoek naar de spreiding en beschikbaarheid van het ambulancevervoer. Op basis van deze resultaten, die naar verwachting in het najaar bekend zullen zijn, beslist het kabinet over de norm van beschikbaarheid en het benodigde budget.
GS bepalen op grond van de Wet Ambulancevervoer het aantal en de spreiding van de ambulanceauto's.

Bezwaar dynamische verkeersdrempel De Kiel niet-ontvankelijk Het bezwaar van de Motorrijders Actie Groep tegen de dynamische drempel in de provinciale weg N376 bij De Kiel is door gedeputeerde staten niet-ontvankelijk verklaard. Reden hiervoor is dat voor het aanbrengen van een drempel geen verkeersbesluit vereist is en het bezwaarschrift zich dus niet tegen een besluit, maar tegen een feitelijke handeling richt. Desondanks hebben GS zich nogmaals gebogen over de veiligheidsaspecten van de dynamische drempel. Het college kwam hierbij opnieuw tot de conclusie dat de drempel ook voor motorrijders een veilige situatie oplevert. GS weten zich in dit standpunt gesteund door de resultaten van een proef uit 2001 bij de aanleg van eenzelfde drempel in Tholen. Hierbij was zowel de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging als de Motorrijders Actie Groep betrokken. De conclusie van deze proef luidt dat de drempel met alle geteste motoren zonder gevaar voor schade genomen kan worden, ook wanneer onverhoopt te hard gereden wordt.



Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl