Euronext Amsterdam

13 Aug 2002 Schriftelijke waarschuwing Polynorm Persbericht 2002.083

Schriftelijke waarschuwing Polynorm

ADVIES VAN DE COMMISSIE

Euronext Amsterdam N.V. ("Euronext") heeft de Adviescommissie Fondsenreglement ("Commissie") bij brief van 31 januari 2002 verzocht te adviseren over een mogelijke overtreding van het Fondsenreglement door de uitgevende instelling Polynorm N.V. ("Polynorm"). De Commissie heeft besloten de behandeling van dit verzoek schriftelijk af te doen. Op 1 juli 2002 heeft de Commissie aan Euronext geadviseerd.

Op 17 augustus 2001 heeft Polynorm de resultaten over het eerste halfjaar 2001 gepubliceerd, waarin werd vermeld dat het bedrijfsresultaat ca. 24% lager was dan over dezelfde periode van 2000, terwijl de nettowinst ca. 59% lager was dan de winst over dezelfde periode in 2000. Die lagere resultaten werden volgens Polynorm veroorzaakt door aanzienlijke kosten in verband met beoogde desinvesteringen en andere lopende projecten, additionele pensioenvoorzieningen, aanpassing van de geconsolideerde belastingdruk, een voorziening in verband met een bedrijfsongeval, alsmede de negatieve ontwikkelingen bij een Amerikaanse dochter.

Naar het inzicht van de Commissie vormen de lagere resultaten over het eerste halfjaar van 2001 feiten en omstandigheden als bedoeld in art. 28h Fondsenreglement, nu die resultaten in substantiële mate afwijken van de resultaten over dezelfde periode van 2000 en eveneens in belangrijke mate nieuwe inzichten verschaffen ten opzichte van de ten tijde van de jaarrede op 16 mei 2001 door Polynorm gedane mededelingen. Dat het nettoresultaat over geheel 2001 nog zou kunnen worden beïnvloed door substantiële éénmalige boekresultaten op de verkoop van bouwactiviteiten, zoals in het halfjaarverslag 2001 is gesteld, maakt zulks naar het inzicht van de Commissie niet anders, nu dergelijke éénmalige boekresultaten op geen enkele wijze afdoen aan het feit dat de cijfers met betrekking tot de operationele bedrijfsactiviteiten van Polynorm aanzienlijk waren verslechterd ten opzichte van het eerste halfjaar van 2000.

Op 3 augustus 2001 beschikte de Raad van Bestuur van Polynorm over de resultaten over het eerste halfjaar 2001. Polynorm had naar het oordeel van de Commissie uiterlijk op die datum een winstwaarschuwing dienen te publiceren. Het feit dat de halfjaarresultaten nog niet met de Raad van Commissarissen waren besproken doet aan die verplichting niet af, nu de feiten en omstandigheden als bedoeld in art. 28h Fondsenreglement reeds vaststonden.

De Commissie is van oordeel dat in het door Euronext bij verzoek van 31 januari 2002 aan haar ter beoordeling voorgelegde geval sprake is van een kennelijke overtreding door Polynorm N.V. van artikel 28h Fondsenreglement. De Commissie is daarbij van mening dat een beëindiging van de notering, zoals bij Polynorm op 1 februari 2002 plaatsvond, niet in de weg staat aan advisering door de Commissie ten aanzien van een aan de beëindiging van de notering voorafgaande overtreding van het Fondsenreglement.

De omstandigheden van dit geval geven de Commissie aanleiding Euronext te adviseren jegens Polynorm een maatregel als bedoeld in artikel 65 Fondsenreglement te nemen, te weten de maatregel van een schriftelijke waarschuwing van Euronext aan Polynorm N.V. Uitsluitend op grond van het feit dat de notering van het fonds Polynorm reeds op 1 februari 2002 is geëindigd, ziet de Commissie echter hiervan af.

BESLUIT DIRECTIE EURONEXT

Euronext heeft Polynorm N.V. een schriftelijke waarschuwing gegeven in verband met overtreding van artikel 28 Fondsenreglement. De directie van Euronext heeft besloten het advies van de Adviescommissie Fondsenreglement om uitsluitend op grond van het feit dat de notering van Polynorm is geëindigd af te zien van de maatregel van een schriftelijke waarschuwing niet te onderschrijven.

De volledige uitspraak van de Adviescommissie Fondsenreglement is op 13 augustus 2002 gepubliceerd op de website van Euronext (www.euronext.com).

© Euronext Amsterdam / Pers en Public Affairs