Gemeente Bolsward


persbericht II

De gemeente Bolsward heeft moeten constateren dat een groot aantal iepen in en om de stad is aangetast door de iepenspintkever. De bomen bevinden zich met name op het monumentale Hoog Bolwerk en in het eveneens monumentale Julianapark.

De laatste jaren is een groot aantal bomen op het Hoog Bolwerk vanwege de iepziekte al gerooid. Dit is vervangen door de koningslinde. De binnenkort te rooien bomen zullen eveneens door koningslinden worden vervangen, waarmee het beeld van de bomenrij grotendeels eenduidig wordt.

De vele aangetaste iepen in het park zullen, op termijn, eveneens worden vervangen. Ook hier zijn de laatste jaren al iepen gesneuveld.

Ondanks de grote inspanningen die de gemeente heeft geleverd om de bomen te behouden, zoals het injecteren met antistoffen, hebben wij helaas moeten concluderen dat deze inspanningen niet het juiste resultaat hebben opgeleverd.

Wij willen daarbij opmerken dat men voor een adequate strijd tegen de ziekte mede afhankelijk is van de medewerking van andere partijen: overheidsinstanties en particulieren. Wij hebben helaas moeten constateren dat in bepaalde gevallen zieke bomen op particulier erf niet gerooid worden en daardoor soms jarenlang een bron van besmetting vormen. Wanneer zieke bomen niet gerooid en op de juiste wijze verwerkt worden, kan de ziekte zich via de iepenspintkever over vele kilometers afstand verplaatsen naar nog gezonde bomen.

Voor nadere informatie over bovenstaand bericht kunt u contact opnemen met het bureau Voorlichting en Communicatie van de gemeente Bolsward, de heer Willem Haanstra, tel. 0515 57 87 87.