MERCER HUMAN RESOURCE

Risicobeheersing van de pensioenregeling

Persbericht
Toenemende behoefte bij ondernemingen:
risicobeheersing van de pensioenregeling

Amstelveen, 13 augustus 2002

De val van de aandelenkoersen heeft wereldwijd ook gevolgen voor ondernemingen met een pensioenregeling waarvan het risico overwegend wordt gedragen door de onderneming zelf (zgn. defined benefit pensioenregeling). In een poging om de gevolgen voor de aandeelhouders zichtbaar te maken heeft Standard & Poor's Amerikaanse bedrijven die genoteerd zijn op de beurs van New York, verzocht gedetailleerde informatie te verstrekken over de door hun gevoerde defined benefit pensioenregelingen. Zowel Amerikaanse ondernemingen als hun buitenlandse vestigingen zijn verplicht de gevraagde informatie te leveren en betreft de waarde van de beleggingen en de verdeling hiervan over zakelijke waarden, vastrentende waarden en overige beleggingen naar de stand per 30 juni 2002.

Opgave van de waarde van de beleggingen
Vestigingen in Nederland met een defined benefit pensioenregeling kunnen door de moedermaatschappij in de Verenigde Staten van Amerika benaderd worden met het verzoek opgave te doen van de waarde van de beleggingen en de verdeling hiervan over de te onderscheiden categorieën naar de stand per 30 juni van dit jaar. Uiteraard zullen ook Nederlandse multinationals die een notering hebben op de beurs van New York verzocht zijn de gevraagde informatie te verschaffen voor hun defined benefit pensioenregelingen.

Gevolgen verstrekken bedrijfsinformatie
Bob Bunicich AAG, principal bij Mercer Human Resource Consulting, geeft de volgende toelichting op de gevolgen van de actie van Standard & Poor's voor de Nederlandse bedrijven: 'Voor de dochters van buitenlandse ondernemingen, die de pensioenkosten verwerken volgens het Angelsaksische model, zijn de vragen van Standard & Poor's zeker relevant. De pensioenen zijn immers geheel geïntegreerd in de jaarrekening van de onderneming. In Nederland zijn we nog niet zo ver. Volgens de huidige Nederlandse Richtlijnen voor de Jaarverslaggeving mogen de ondernemingen bij de samenstelling van hun jaarrekening het pensioenfonds of de rechtstreeks verzekerde regeling buiten beschouwing laten. Teleurstellende resultaten op de pensioenbeleggingen raken daardoor de boeken van de onderneming niet rechtstreeks. Hierin zal echter op relatief korte termijn verandering komen. Vanaf 1 januari 2005 moeten de beursgenoteerde ondernemingen op Europees niveau hun jaarrekening aanpassen aan nieuwe internationale boekhoudstandaarden van Angelsaksische snit. Ook de niet beursgenoteerde ondernemingen krijgen er mee te maken omdat volgens de huidige plannen ook de Richtlijnen voor de Jaarverslaggeving (Richtlijn 271) per dezelfde datum aan de internationale boekhoudstandaarden zullen worden aangepast.'

Nederlandse ondernemingen
Aan het verzoek om meer informatie over de pensioenbeleggingen voegt Standard & Poor's de vraag toe naar verdere relevante informatie die verstrekt kan worden. Mercer wil benadrukken dat voor de Nederlandse ondernemingen die hiermee rechtstreeks te maken krijgen, ook de waarde van de pensioenverplichtingen in de beschouwing zullen moeten worden betrokken. Beide grootheden beïnvloeden in het Angelsaksische model de balans en de winst- & verliesrekening van de onderneming en geven in samenhang beoordeeld pas een volledig beeld van de invloed hiervan op de positie van de onderneming.

De vragen van Standard & Poor's geven ook de overige Nederlandse ondernemingen te denken. Alhoewel het nog niet direct in de boeken van de onderneming naar voren komt zetten de teleurstellende resultaten op de beurzen ook in Nederland de pensioenfondsen en de rechtstreeks verzekerde regelingen onder druk. Dit zal bij vele ondernemingen de vraag opwerpen hoe de pensioenrisico's in de toekomst op adequate wijze kunnen worden verminderd.

-Einde-

Opmerkingen voor de redactie:
Afzender van dit persbericht is Mercer Human Resource Consulting Mercer Human Resource Consulting (voorheen William M. Mercer) is een mondiaal bedrijf dat organisaties ondersteunt hun bedrijfswaarde middels hun werknemers uit te dragen. Met meer dan 13.000 werknemers in 40 landen die haar klanten wereldwijd bedienen is Mercer Human Resource Consulting onderdeel van Mercer Consulting Group, een volledige dochteronderneming van Marsh & McLennan Companies, Inc., die op de beurzen van New York, Chicago, Pacific (San Francisco) en Londen is genoteerd (tickersymbool MMC).

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Bob Bunicich, 020 431 3761, e-mail bob.bunicich@mercer.com of met Marique Heydeman, afdeling Marketing & Communicatie (020 4313 784) of e-mail naar marketing.nl@mercer.com.

Op verzoek sturen wij u dit persbericht en/of het nieuwe logo graag per e-mail.
Website: www.mercerHR.com

13 aug 02 16:39