Gemeente Dalfsen

13-08-2002

Nieuw gemeentewapen voor Dalfsen

Dalfsen krijgt een nieuw gemeentewapen. In zijn vergadering van 24 juni stemde de gemeenteraad in met het ontwerp. Het gemeentebestuur heeft inmiddels een aanvraag ingediend bij Hare Majesteit de Koningin voor het toekennen van een nieuw wapen aan de gemeente Dalfsen.

In het ontwerp voor het nieuwe gemeentewapen zijn de wapens van de voormalige gemeenten Dalfsen en Nieuwleusen grotendeels samengevoegd. Hieruit blijkt respect voor de oude gemeenten. De samensmelting van twee naar één gemeentewapen symboliseert ook de herindeling Dalfsen-Nieuwleusen. Deze vond plaats op 1 januari 2001.

De voorlopige beschrijving van het nieuwe gemeentewapen luidt:

Bovenste helft: geschaakt van zilver en azuur in vier rijen, elke rij van vijf vakken;
Onderste helft: in sabel twee schuin gekruiste zeisen van zilver met zeisbomen van goud;
Top: het schild gedekt met een gouden kroon van drie bladeren en twee parels.

Het bovenste deel van het ontwerp is afkomstig uit het oude gemeentewapen van Dalfsen, het onderste uit het oude wapen van Nieuwleusen. Beide gemeentewapens waren voorzien van een gouden kroon van drie bladeren en twee parels.

Het (ruwe) schetsontwerp ziet er als volgt uit:

De oude gemeentewapens van de voormalige gemeenten Dalfsen en Nieuwleusen mogen blijven bestaan als dorpswapens zonder status, zo heeft de gemeenteraad beslist. Een aantal verenigingen en organisaties in de gemeente maakt sinds jaar en dag gebruik van deze wapens in diverse uitingsvormen.
Voor het gebruik van het nieuwe gemeentewapen door anderen dan de gemeente Dalfsen zullen in de Algemene Plaatselijke Verordening regels worden opgenomen.

De gemeenteraad heeft ook besloten om de vlag van de voormalige gemeente Dalfsen te handhaven als officiële gemeentevlag. Het ontwerp hiervan is: vier rijen van vijf vakken (zoals de bovenste helft van het nieuwe gemeentewapen).