Gemeente Vianen

Nieuwe inlaat Stadsgracht

Op deze plaats komt de nieuwe inlaat voor de Stadsgracht

De Groep Midden Betuwe is begonnen met de aanleg van een nieuwe inlaat voor de Stadsgracht in Vianen. Via de inlaat komt er 'vers' water in de Stadsgracht terecht.
Een nieuwe inlaatplaats is nodig omdat de huidige waarschijnlijk komt te vervallen bij de realisatie van een nieuw plan 'Sluiseiland'. Daarnaast wordt door de nieuwe inlaat en de bouw van een stuw bij de Landpoortbrug de verversingsgraad van het water van de gracht verbeterd.
Om het water regelmatig te verversen is het nodig dat het rond stroomt door de hele gracht. Dit gebeurt nu niet of nauwelijks. Door de combinatie van een nieuwe inlaat en een stuw bij de Landpoortbrug wordt het water als het ware gedwongen 'om de noord' te gaan. Dit betekent dat het via oost, noord en west terecht komt in zuid en daar in de Zederik terecht kan komen.
Dit alles veroorzaakt enige verkeershinder bij de Aimé Bonnastraat en de Landpoortbrug. De werkzaamheden rond de Bonnastraat zijn inmiddels afgerond. Als alles volgens planning verloopt, zal de Landpoortbrug rond 5 oktober weer geopend zijn.