PERSBERICHT WOONBOND

Woningcorporaties rijk genoeg om het voortouw te nemen
Bouwoffensief nodig om woningnood te lenigen

De Nederlandse Woonbond pleit voor een bouwoffensief en doet een beroep op Aedes, de landelijke vereniging van woningcorporaties, om hierin haar verant-woordelijkheid te nemen. De markt van huurwoningen zit muurvast, omdat koopwoningen onbetaalbaar zijn geworden en er veel te weinig huurwoningen worden gebouwd. Vorig jaar zijn er amper 10.000 nieuwe huurwoningen opgele-verd. De nieuwbouw blijft ver achter bij de vraag en de wijkvernieuwing komt in veel plaatsen niet of veel te traag van de grond. Volgens de Woonbond is de cor-poratiesector vermogend genoeg om het voortouw te nemen.

"De corporatiesector beschikt over miljarden die kunnen worden ingezet om be-taalbare huurwoningen te bouwen, zowel voor de lagere- als middeninkomens. "Dat gebeurt veel te weinig", aldus Mária van Veen, directeur van de Woonbond. Volgens de Woonbond ligt de nadruk de laatste jaren veel te sterk op de produc-tie van koopwoningen. De wijkvernieuwing moet een sterke impuls krijgen, er moeten meer huurwoningen worden gebouwd waarvoor extra geld moet worden vrijgemaakt.

De gezamenlijke woningcorporaties beschikken over een financiële reserve van 23 miljard euro. Dat geld wordt tot op heden nauwelijks benut om de wijkver-nieuwing te bekostigen. Veel corporaties die met wijkvernieuwingsprojecten be-zig zijn, vragen liever de gemeente om bij te dragen in de kosten, in plaats dat zij zich tot zustercorporaties wenden. Ook wordt geprobeerd extra inkomsten te ge-nereren uit de verkoop van huurwoningen en de nieuwbouw van duurdere koop-woningen. De corporatiesector is er tot op heden niet in geslaagd haar maat-schappelijke kapitaal effectief in te zetten om de woningnood op te lossen.

De Woonbond stelt vast dat de kernvoorraad van goedkope huurwoningen in rap tempo slinkt. De Woonbond vindt dat zorgwekkend en wil dat corporaties terug-houdender zijn bij de verkoop (en de sloop) van huurwoningen. Daarnaast pleit de Woonbond ervoor om bij de verdeling van de schaarse huurwoningen de pijn zo eerlijk mogelijk te verdelen. Momenteel zijn vooral starters (nieuwe huurders) de dupe, maar er zijn ook gemeenten waar grote gezinnen en huishoudens met een huursubsidie- of modaal inkomen nauwelijks aan de bak komen.

U02.510
13 augustus 2002
Voor nadere informatie kunt u bellen met
René van Genugten, tel. 06 2633 4172.