Koninklijke bibliotheek

Overeenkomst KB en OCLC PICA: Catalogus KB binnen 3 jaar geheel on line

13 augustus 2002 - Binnen drie jaar zal de kaartcatalogus van de Koninklijke Bibliotheek (KB) compleet on line beschikbaar zijn. Hiertoe tekenden de KB en OCLC PICA onlangs een overeenkomst. De KB besteedt de geautomatiseerde invoer van alle nog resterende titels in de kaartcatalogus uit aan OCLC PICA. Het gaat naar schatting om zo'n 400.000 titels.

Sinds 1980 voert de Koninklijke Bibliotheek, de nationale bibliotheek van Nederland, nieuwe titels direct in in de geautomatiseerde catalogus, zodat dit materiaal direct via de website te vinden is. Boeken en tijdschriften van vóór die tijd zijn echter nog voor een deel alleen te vinden via de kaartcatalogus (de zogenaamde 'Leidse Boekjes') in de leeszalen. Bezoekers moeten dus naar de bibliotheek komen om te kijken of de KB een bepaalde titel wel of niet in huis heeft. De KB wil natuurlijk zo snel mogelijk een eind maken aan deze voor de klanten onduidelijke situatie. Sinds enige jaren worden de titels uit de kaartcatalogus door eigen medewerkers 'retrospectief' ingevoerd in het Gemeenschappelijk Geautomatiseerd Catalogussysteem (GGC). Inmiddels is ongeveer de helft van de titels verwerkt. Aangezien de KB slechts beperkte personele capaciteit kan inzetten, blijkt toch dat het te lang zou duren om alle titels 'in eigen beheer' in te voeren. Via een Europese aanbesteding is de KB op zoek gegaan naar een geschikte partner die in staat is het project in de gestelde tijd en volgens de kwaliteitseisen van de KB uit te voeren. Een dergelijke partner is gevonden in OCLC PICA.

OCLC PICA is een nieuwe organisatie die is voortgekomen uit de voormalige organisaties Pica en OCLC Europe, the Middle East & Africa. Beide organisaties hebben wereldwijd ruime ervaring bij de ondersteuning van bibliotheken in hun dienstverlening aan hun gebruikers. Dankzij innovatie en samenwerking verzorgen zij reeds tientallen jaren toegang tot velerlei soorten informatie en ontwikkelen zij bibliotheekspecifieke software. Een van de diensten die OCLC PICA aan bibliotheken in Nederland levert is het beheer, de ontwikkeling en coördinatie van het GGC, waarin naast de KB vele andere Nederlandse bibliotheken hun titels catalogiseren. Daarnaast verkoopt en ondersteunt OCLC PICA diensten en producten van OCLC Inc.. Een van die diensten is het retro-catalogiseren van kaartcatalogi van bibliotheken over de hele wereld. OCLC Inc. heeft veel ervaring in het uitvoeren van projecten in deze vorm en op deze schaal. Het KB-project is het eerste project dat uit naam van OCLC PICA wordt gestart.

Het gehele project zal ongeveer 3 jaar in beslag nemen en wordt uitgevoerd door de Metadata Contract Department van OCLC Inc. in Dublin, Ohio (Verenigde Staten). KB en OCLC PICA zullen het project gezamenlijk coördineren. De verwachting is dat eind 2005 het totale bezit van de KB is ingevoerd zodat iedereen overal en altijd direct on line inzage heeft in de collecties van de nationale bibliotheek.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
* OCLC PICA, Laura van 't Zand, Vervangend projectleider retroconversie & contactpersoon, 070-5246570, lauravant.zand@oclcpica.nl, www.oclcpica.org
* Koninklijke Bibliotheek, Peter van Otegem, Projectleider Retroconversie & contactpersoon, 070-3140454, peter.vanotegem@kb.nl, www.kb.nl.

Koninklijke Bibliotheek - Nationale bibliotheek van Nederland