Gemeente Capelle a/d IJssel

Botulisme melden bij Hoogheemraadschap van Schieland

Het Hoogheemraadschap van Schieland waarschuwt tegen botulisme. De afgelopen weken zijn een aantal dode eenden gevonden als gevolg van deze ziekte. Botulisme wordt veroorzaakt door een bacterie en is zeer besmettelijk voor vogels. De ziekte treedt op bij een watertemperatuur van boven de twintig graden. Botulisme heeft verlammingsverschijnselen en uiteindelijk de dood tot gevolg. Voor de mens is botulisme niet gevaarlijk.

Niet voeren
Om botulisme tegen te gaan, is het belangrijk te voorkomen dat voedsel in het water komt. Veel voedsel bevat namelijk eiwit dat in het water het ontstaan van botulisme bevordert met alle negatieve gevolgen van dien. U wordt daarom vriendelijk verzocht watervogels tijdens een warme periode niet te voeren.
Voeren is overigens ook helemaal niet nodig, omdat de dieren in deze tijd van het jaar zelf makkelijk aan eten kunnen komen.

Meldpunt
Het hoogheemraadschap vraagt bewoners melding te doen als zij verlamde of dode eenden zien. Deze kunnen dan verwijderd worden. Hoe langer dode vogels blijven liggen, hoe groter de kans op besmetting bij andere dieren. Als u dode vogels in het water aantreft, kunt u dit doorgeven aan het Hoogheemraadschap van Schieland, telefoon 010-4537356 (tijdens kantooruren) of 010-4537200 (dag en nacht bereikbaar). Het hoogheemraadschap zorgt er dan voor dat de dode dieren worden opgeruimd. Voor zieke dieren kunt u contact opnemen met de dierenambulance, telefoon 010-2840001, of met Vogelklas Karel Schot, telefoon 010-4857847.