Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

Steen en glas is een vakgroep van de CNV BedrijvenBond

14-08-2002

Terca Baksteen sluit locatie Son

Baksteenproducent Terca gaat de locatie in Son (nabij Eindhoven) afbouwen en sluiten. Negentien werknemers verliezen daarbij hun baan. CNV Steen en glas heeft dit zojuist van Terca Baksteen te horen gekregen.

Bij Terca Baksteen (hoofdvestiging in Zaltbommel, onderdeel van de Oostenrijkse Wienerberger Company) werken in totaal 650 werknemers. Terca, dat eerder dit jaar Hanson overnam, had toen al meteen aangegeven dat de totale productiecapaciteit - door aanhoudende verliezen - opnieuw beoordeeld zou worden.
De locatie Lobith 3 (ongeveer 50 werknemers) werd daarvan het eerste slachtoffer. Vandaag is daar de locatie Son (negentien werknemers)bijgekomen. "Is dit een salami-tactiek, vraag je je dan af", zegt Peter de Jong van CNV Steen en glas. "Die vraag hebben we de directie natuurlijk ook gesteld. Die zegt niet te kunnen garanderen dat het de laatste ingreep is geweest, maar dat het doel
- het terugbrengen van capaciteit - wel nagenoeg is gerealiseerd. Ik ga er dus vanuit dat er niet nog meer belangrijke maatregelen in het vat zitten."

CNV Steen en glas pleit ervoor om de werknemers te behoeden voor ontslag. De Jong: "Meer dan de helft van de werknemers is 50 jaar of ouder. Ik wil graag dat zij binnen de bedrijfstak of zelfs binnen het concern aan de slag kunnen blijven, zodat ze straks op 60-jarige leeftijd ook gebruik kunnen maken van de pensioenregeling."
De directie van Terca heeft zo'n onderzoek toegezegd.

Op de negentien werknemers van de locatie Son is in ieder geval het sociaal plan van toepassing, dat eerder voor Lobith 3 werd afgesproken.

Nadere inlichtingen:

Peter de Jong, vakgroepbestuurder CNV Steen en glas 026-4955322
Kees de Vos, CNV-persvoorlichter
030-6348244