Ingezonden persbericht


Jaarlijks Heliview VoIP congres in een markt met sterk groeipotentieel

De laatste jaren hebben zich enorme veranderingen voorgedaan in het telecommunicatielandschap en een toenemend aantal bedrijven heeft besloten om haar separate netwerk infrastructuren voor spraak en data te migreren naar een IP Netwerk dat in staat is drager te zijn van zowel spraak, video als data.
Met name haar vemeende flexibiliteit alsmede haar kostenefficiente inzet geeft aanwijzingen voor een sterke doorgroei van toepassingen als IP Telephony en IP VPN.

De wens tot het combineren van spraak, video en data middels één netwerkinfrastructuur komt voort uit de strategie van het bedrijfsleven om adminstratieve kosten terug te dringen; het flexibeler uit kunnen rollen van applicaties op de desk- of laptop; het verhogen van de individuele- en groeps productiviteit en een verhoging van het accent op zaken als Customer Care en Customer Retention. Heliview gaat er derhalve van uit dat een unified messaging system gebasseerd op een IP based netwerk waarbij data, voice en spraak wordt integreerd, een aantoonbaar potentieel biedt tot efficiency verhoging binnen het bedrijfsproces.

Een van de belangrijkste factoren tot het welslagen van versnelde introductie van IP based netwerk implementatie binnen het bedrijfsleven wordt gevormd door het communicatief vermogen van ICT aanbieders om deze te realiseren kostenreductie en efficiencyverhoging aan haar klanten en prospects duidelijk te maken.

Het groots opgezette congres met informatiemarkt Voice over IP dat op 26 september 2002 in Ahoy Rotterdam wordt gehouden zal op deze vragen duidelijkheid verstrekken. De organisator Heliview Conferences heeft door de analisten van Heliview Research onderzoek naar de VoIP markt laten uitvoeren. Uit deze inventarisatie blijkt dat de bekendheid met, en inzet van, VoIP binnen het Nederlandse bedrijfs- en instellingswezen een sterk opwaartse lijn doormaakt.
(Zie meegezonden afbeelding 1:bekendheid VoIP binnen totale markt en afbeelding 2 Bekendheid met VoIP binnen 200+ bedrijven)

De bekendheid met het begrip VoIP is vooralsnog als relatief mager aan te merken. 16% Van het totale bedrijfsleven heeft een zekere notie omtrent de vraag wat deze technologie inhoud. Zoals te verwachten is dit beeld binnen de grotere bedrijfsvestigingen duidelijk positiever. Meer dan de helft van de bedrijven met meer dan 200 medewerkers op de vestiging kan zich hierover een beeld vormen. Slechts 14% binnen dit segment heeft nog nooit eerder van VoIP gehoord tegen 68% voor het totale bedrijfsleven. De verwachte penetratie ontwikkeling van VoIP is zondermeer als krachtig aan te merken. Momenteel heeft 2,4% van alle vestigingen een VoIP oplossing binnen het bedrijf geinstalleerd. Dit percentage stijgt naar 5,1% binnen nu en 12 maanden. Met name de Financiele en zakelijke dienstverlening zal een zeer sterke groei doormaken. Is op dit moment de penetratie binnen dit segment 'slechts' 3,3%, binnen 12 maanden zal dit zijn gestegen naar 9,7%. Ook de Overheid, Onderwijs en Gezondheidssector zijn segmenten met een bovengemiddeld potentieel. Deze sector zal binnen 12 maanden een penetratie VoIP kennen van 5,5%. (zie meegezonden afbeelding 3 Penetratie VoIP over 12 maanden naar branche activiteit, en afbeelding 4 Penetratie VoIP over 12 maanden naar Grootteklasse bedrijven)

Zoals te verwachten zal de ontwikkeling van VoIP binnen de grootste bedrijfsvestigingen de grootste vlucht maken. De verwachte penetratie binnen bedrijven met 100 tot 200 medewerkers bedraagt over 12 maanden naar verwachting 14,8% tegen 7,1% nu terwijl binnen bedrijven met meer dan dan 200 medewerkers de aanwezigheid van deze oplossingen zelfs kan oplopen tot 18,9% tegen 6,8% nu. Al met al een markt met potentieel die tijdens de conferentie van 26 september 2002 nauwlettend gemonitord zal worden.

(beschikbaar: afbeeldingen persbericht VoIP.doc)

Over Heliview
Voor meer informatie over dit persbericht, Heliview of onze producten kunt u contact opnemen met Erik van Gurp (research analist) of Desirée Pet (Senior Projectmanager) tel.: 076-548 40 00. Of bekijk onze website: www.heliview.nl Ons adres is Lage Mosten 1-5, 4822 NJ, Breda.