Rijksvoorlichtingsdienst

13 aug 2002

NEDERLANDSCHE BANK: EURO HEEFT GELEID TOT HOGERE PRIJZEN

De prijsstijgingen die consumenten ervaren sinds de invoering van de euro zijn hoger dan in werkelijkheid het geval is. Ondanks het 'doorgeschoten negatieve sentiment', is het volgens de Nederlandsche Bank evident dat de euro tot prijsverhogingen heeft geleid.

Na een halfjaar betalen in euros zegt circa 60% van de Nederlandse bevolking hieraan gewend te zijn. Ruim eenderde van de Nederlanders kan slecht met de euro als rekeneenheid overweg. Zij zeggen onbedoeld meer uit te geven, omdat alles zoveel goedkoper lijkt. Opvallend is dat vooral ouderen (65 jaar of ouder) goed met de euro uit de voeten kunnen. Het zijn de (vroege) veertigers die de meeste moeite hebben.

De nieuwe bankbiljetten leveren weinig problemen op. De euromunten daarentegen veel meer. Een op de vijf mensen lukt het nog niet de waarde van de munten in een oogopslag vast te stellen.

Volgens De Nederlandsche Bank is de invloed van de euro op de inflatie tijdelijk. Op termijn zal de euro in Europa de concurrentie intensiveren en de prijzen drukken.

Bron: het euro-onderzoek van De Nederlandsche Bank