Ministerie van Buitenlandse Zaken

Eerste publieke optreden staatssecretaris van Ardenne

Persbericht Ministerie van Buitenlandse Zaken

Nr. 210

12 augustus 2002

Debuut Staatssecretaris van Ardenne (ontwikkelingssamenwerking)

Staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking Agnes van Ardenne neemt dinsdag 13 augustus om 13.30 uur in het Haagse Volksbuurtmuseum de aanbevelingen van de ontwikkelingsorganisatie Cordaid voor de top over duurzame ontwikkeling in ontvangst. Nadat zij een reactie heeft gegeven op de inbreng van Cordaid voor de top in Johannesburg, licht zij de Nederlandse inzet voor de top met betrekking tot ontwikkelingssamenwerking toe. Het is daarmee het eerste publieke optreden van de nieuwe staatssecretaris voor
Ontwikkelingssamenwerking.
Ballonnen met aanbevelingen worden vanuit de toren van het Volksbuurtmuseum opgelaten.

Van 26 augustus tot en met 4 september vindt in Johannesburg de Wereldtop over Duurzame Ontwikkeling (World Summit on Sustainable Development) plaats. Deze conferentie is het vervolg op de tien jaar geleden in Rio de Janeiro (Brazilië) gehouden United Nations Conference on Environment and Development (UNCED). In Johannesburg zijn naast regeringen ook vertegenwoordigers van niet-gouvernmentele organisaties en het bedrijfsleven aanwezig. Cordaid is samen met een aantal partnerorganisaties eveneens in Johannesburg vertegenwoordigd.

Tijdens de voorbereidingen heeft de VN Secretaris-Generaal Kofi Annan vijf prioriteiten aangegeven: water, energie, gezondheid, landbouw en biodiversiteit. In de uitvoering moet daarbij het accent vooral op Afrika komen te liggen. Nederland heeft ervoor gekozen zich vooral in te zetten op water en energie en onderstreept de nadruk op Afrika.